News

Liz Truss a demisionat din funcția de premier al Marii Britanii, după numai 45 de zile de la numire

Cutremur pe scena politică din Marea Britanie. ​Premierul Liz Truss și-a dat demisia din funcția de șef al Executivului de la Londra și din cea de lider al conservatorilor.
20.10.2022 | 15:47
Liz Truss a demisionat din functia de premier al Marii Britanii dupa numai 45 de zile de la numire
Liz Truss și-a dat demisia din fruntea Guvernului Marii Britanii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o scurtă declarație de presă susținută joi, premierul Marii Britanii, Liz Truss, și-a anunțat demisia din funcția de lider al Partidului Conservator care îi asigura și funcția de premier.

Liz Truss și-a dat demisia din fruntea Guvernului Marii Britanii. A rezistat 45 de zile ca premier

Aceasta a anunțat că va rămâne la șefia guvernului până la o nouă alegere a conservatorilor.

Prin cele 45 de zile cât a condus Executivul britanic, Truss rămâne în istorie cu cel mai scurt mandat de prim-ministru.

ADVERTISEMENT

”Am venit în funcție într-o perioadă de mare instabilitate economică pe plan intern și internațional. Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de cum să-și plătească facturile.

Am fost ales de Partidul Conservator cu un mandat de a schimba lucrurile. Am stabilit o viziune pentru o economie cu taxe reduse, cu creștere economică ridicată – care ar profita de libertățile Brexit-ului.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, având în vedere situația de față, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost ales de Partidul Conservator.

Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa (n.r. Regele Charles al III-lea) pentru a-l anunța că îmi dau demisia din funcția de lider al Partidului Conservator.

ADVERTISEMENT

În această dimineață, m-am întâlnit cu președintele Comitetului, Sir Graham Brady. Am convenit că vor avea loc alegeri pentru conducerea partidului, săptămâna viitoare.

Trebuie să ne menținem planurile fiscale, stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre.

ADVERTISEMENT

Voi rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor. Vă mulțumesc”, a declarat Truss, în Downing Street.

Liz Truss i-a succedat în funcție lui Boris Johnson. Pe 6 septembrie, aceasta l-a învins în lupta internă din Partidul Conservator pe Rishi Sunak.

Truss a fost ultimul prim-ministru britanic care a primit mandatul de la regina Elisabeta a II-a. Aceasta a fost primită la castelul Balmoral de Majestatea Sa, cu două zile înainte de decesul Suveranei.

Laburiștii cer alegerile generale în Marea Britanie

Liderul partidului laburist din Marea Britanie, Sir Keir Starmer, a cerut alegeri generale imediate. Într-o declarație făcută după demisia lui Liz Truss, Starmer a spus:

”Partidul Conservator a arătat că nu mai are mandat de guvernare. După 12 ani de eșec al conservatorilor, poporul britanic merită mult mai mult decât această ușă rotativă a haosului.

În ultimii ani, conservatorii au stabilit un nivel de impozitare record, au distrus instituțiile și au creat o criză a costului vieții.

Acum, au prăbușit economia atât de grav încât oamenii se confruntă cu 500 de lire sterline pe lună în plus la creditele ipotecare. Daunele pe care le-au făcut vor dura ani de zile pentru a fi reparate”, a spus acesta, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT