Life

Localitatea din România în care musulmanii sunt majoritari: “Ne-am născut aici, avem buletin românesc”

Localitatea din România unde mai mult de 60% din populație este musulmană. Aici, niciodată nu au existat conflicte din cauza religiei.
09.04.2024 | 23:53
Localitatea din Romania in care musulmanii sunt majoritari Neam nascut aici avem buletin romanesc
Localitatea din România unde 60% din populație este musulmană. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

România este o țară a contrastelor și a diversităților. Nu multă lume știe, dar la noi în țară, există o localitate unde populația de religie islamică este majoritară. Aici, nimeni nu este judecat pentru forța divină în care crede. Din contră, totul se desfășoară în liniște și pace.

Comuna din România unde peste 60% din populație este musulmană

Undeva în România, mai exact, aproape de Marea Neagră se află o localitate cu totul și cu totul specială. Aproape întreaga populație de aici este de religie islamică. Poate suna ciudat, dar aici nu există discriminări sau etichetări greșite.

ADVERTISEMENT

Comuna Dobromir din județul Constanța este singura din România unde aproape toți localnicii au o altă religie decât cea creștin ortodoxă. Așa cum știm cu toții, musulmanii au obiceiuri total diferite de cele ale creștinilor. În ciuda faptului că integrarea religiilor minoritare poate fi destul de dificilă, locuitorii din Dobromir nu se confruntă nu o astfel de problemă.

În comuna Dobromir, de ani buni de zile, creștinii conviețuiesc în armonie cu musulmanii. Întreaga localitate are o populație de 3.000 de locuitori, iar dintre aceștia, potrivit adevărul.ro, 60% sunt musulmani. Aceștia sunt români de origine turcă care, după stăpânirea otomană, au refuzat să mai părăsească teritoriul țării noastre.

ADVERTISEMENT

Musulmanii din Dobrogea au reușit să se organizeze astfel încât să ducă o viață lipsită de griji și de probleme. De-a lungul timpului, această comunitate a reușit să își construiască propriile școli și au chiar și două moschei.

În Dobromir din județul Constanța domnește liniștea și pacea

Localnicii musulmani sunt foarte pașnici. În comuna Dobromir, există și alte minorități, însă populația islamică declară că nu a avut conflict cu nimeni. Ba chiar, de-a lungul anilor, atmosfera a fost una de pace și de armonie.

ADVERTISEMENT

Pentru că trăiesc de ani buni în aceeași localitate, limba și obiceiurile s-au transmis de la unii la alții. Românii au deprins câteva cuvinte în turcă, iar musulmanii vorbesc coerent limba noastră maternă. Singura amprentă diferită a zonei este religia, dar aceasta nu stârnește deloc conflicte.

Turcii au fost foarte maleabili și au înțeles că este nevoie să preia din tradițiile și obiceiurile noastre. Pentru că aici trăiesc de sute de ani, musulmanii au recunoscut că, pe lângă faimoasele cafele și ceaiuri, au introdus și cutume românești. Printre ele se numără inclusiv tăiatul porcilor.

ADVERTISEMENT

”Noi suntem musulmani, dar am trăit în România şi ne-am dat după obiceiurile românești.”, au spus localnicii, potrivit surse menționate.

Poate că una dintre cele mai mari dovezi ale faptul că cele două populații cu religii diferite au învățat să conviețuiască este căsătoria. În comuna Dobromir, există mai multe familii mixte, în care mirii au religii diferite, dar pe care le respectă fiecare așa cum știe mai bine.

ADVERTISEMENT