Life

Ritualul care se face înainte de Vinerea Mare catolică. Ce fac acești creștini până la Înviere, pentru a fi feriți de rele

Cum se pregătește Biserica Romano - Catolică pentru Învierea lui Iisus Hristos. Toți catolicii respectă aceste ritualuri înainte de Paște.
28.03.2024 | 18:56
Ritualul care se face inainte de Vinerea Mare catolica Ce fac acesti crestini pana la Inviere pentru a fi feriti de rele
Ce ritualuri respectă catolicii înainte de Paște. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

La finalul acestei săptămâni, Biserica Romano-Catolică sărbătorește Paștele. În Săptămâna Mare care precede această sărbătoare, catolicii respectă o mulțime de tradiții și ritualuri menite să îi țină departe de cele rele.

Cum se pregătesc catolicii de Învierea Domnului, în 2024

Săptămâna cuprinsă între 28 și 30 martie este una foarte importantă pentru catolici. La fel ca și creștinii, catolicii respectă cu sfințenie Săptămâna Mare și urmează întocmai tradițiile și ritualurile vechi de ani de zile.

ADVERTISEMENT

În această săptâmână, fiecare zi este celebrată în Biserica Romano – Catolică prin intermediul anumitor slujbe. Fiecare dintre ele are rolul ei. Însă, toate sunt menite să îi pregătească spiritual pe catolici pentru ziua cea mare de pe 31 martie.

Înainte de Paștele Catolic, Biserica Romano – Catolică marchează evenimentele ce au precedat Învierea Domnului. Astfel, vor fi ținute slujbe în care se va citi din Sfânta Scriptură și vor fi amintite patimile lui Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Pregătirile încep încă din dimineața din Miercurea Sfântă. Atunci, preoții se vor aduna în jurul episcopului și își vor reînnoi jurămintele. Tot în Miercurea Sfântă, se va sfinți uleiul. Mai exact, cel folosit la botez, pentru bolnavi, dar și cel folosit la hirotonirea preoților.

Paștele Catolic este sărbătorit anul acesta pe 31 martie

Ritualurile din Săptămâna Mare continuă și în Joia Sfântă, atunci când are loc Liturghia Cinei Domnului. În timpul slujbei, Cina Domnului, Preoția si porunca iubirii vor fi amplasate în centru.

ADVERTISEMENT

De obicei, această slujbă începe la ora 18:00, apoi se continuă într-un altar adiacent, unde catolicii se roagă timp de patru ore și pomenesc fiecare patimă a lui Iisus. Tot acum este și momentul în care este amintit episodul când Iisus Hristos dă dovadă de umilință și spală picioarele celor 12 apostoli.

Spre deosebire de cele două zile menționate, în Vinerea Sfântă, catolicii nu au nicio slujbă și nu marchează nicio Liturghie. Este o tradiție pe care o respectă de sute de ani. În schimb, seara are loc slujba prin care se celebrează Pătimirea lui Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Slujba începe, de obicei, la ora 18:00 și este alcătuită din trei părți. Prima parte este dedicată lecturii din Sfânta Scriptură, a doua este dedicată adorării Sfintei Cruci, iar ultima este dedicată împărțirii Sfintei Împărtășanii.

Foarte important de reținut este că faptul ziua de vineri este o zi de post și de abstinență. Doar cei care reușesc să stea departe de tentații vor fi feriți de probleme și vor avea parte de ajutorul divin în cele mai grele momente.

ADVERTISEMENT