News

Localitatea din România unde se va deschide o fabrică nouă. Investiția de zeci de milioane de euro va produce multe locuri de muncă

Județul Olt va avea o nouă fabrică din domeniul industriei ușoare. Investiția de 182 de milioane de lei este finanțată printr-o schemă de ajutor de stat
24.12.2023 | 19:10
Localitatea din Romania unde se va deschide o fabrica noua Investitia de zeci de milioane de euro va produce multe locuri de munca
Fabrica de procesare a lânii va fi finanțată printr-o schemă de ajutor de stat Sursa foto: asksydney.com.au
ADVERTISEMENT

Fabrica va fi construită în localitatea Făgețelu din județul Olt. Este vorba despre o fabrică de prelucrare a lânii, care va oferi locuri de muncă localnicilor dar și oamenilor din împrejurimi.

Localitatea din România unde se va deschide o fabrică nouă

Investiția de 182 de  milioane de lei va fi utilizată pentru construirea unei hale de producție ce se va întinde pe o suprafață de 12.500 de metri pătrați, dar și pentru construirea de trei linii de spălare a lânii brute, relatează Capital.

ADVERTISEMENT

Liniile de spălare vor fi dotate cu instalații de centrifugare pentru extragerea lanolinei, două linii de peletizare, o stație de reciclare a apei și reintroducere în circuit, două linii automate pentru prelucrarea și ambalarea produselor finite.

Proiectul primește finanțare în cadrul schemei de ajutor de stat, care acordă granturi pentru investiții în sectorul industriei prelucrătoare. Fabrica va produce materiale fonoizolante și termoizolante din lână.

ADVERTISEMENT

”Acest proiect contribuie astfel nu doar la dezvoltarea sectorului de prelucrare a lânii, ci și la diversificarea activităților economice și creșterea oportunităților în această zonă”, precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Unitatea va pune accent și pe valorificarea produselor secundare, cum ar fi lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma procesului de spălare a lânii.

ADVERTISEMENT

Proiectul are și o componentă de sustenabilitate, fabrica urmând a avea capacitatea de a produce energie prin intermediul panourilor fotovoltaice instalate pe întreaga suprafață a halei.

”Proiectul evaluat și validat se va transpune în construirea unei fabrici prin care se va prelucra această valoroasă resursă, în care găsim finalitatea Programului lână, pe care l-am început în anul 2017.

ADVERTISEMENT

Vom fi tot timpul alături de românii care vor să investească în această activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lânii de la crescătorii de ovine din România, în acest moment fiind semnate scrisori de intenție cu asociațiile de fermieri pentru 15.000 tone lână brută”, declara fostul ministru Petre Daea, în urmă cu ceva timp.

ADVERTISEMENT