Life

Locul cu cel mai curat aer de pe Pământ se află la “marginea lumii”. Puțini reușesc să ajungă aici

Locul cu cel mai curat aer de pe Pământ. Acesta este într-un loc izolat, care este numit și „marginea lumii”. De aceea, puțini reușesc să ajungă aici.
30.09.2023 | 14:30
Locul cu cel mai curat aer de pe Pamant se afla la marginea lumii Putini reusesc sa ajunga aici
Locul cu cel mai curat aer de pe Pământ. Este la marginea lumii. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Locul cu cel mai curat aer de pe Pământ se află la “marginea lumii”. Unde este acesta, de fapt, și de ce reușesc să ajungă așa puține persoane aici.

Locul cu cel mai curat aer de pe Pământ. Este la marginea lumii

Locul care are cel mai curat aer este Cape Grim, în Tasmania, Australia. Cape Grim este cunoscut pentru calitatea aerului său deosebit de pur.

ADVERTISEMENT

Vânturile predominante care vin dinspre vest peste Oceanul Indian aduc cu ele aer curat și neafectat de poluarea industrială.

Acesta este, de fapt, cel mai curat aer de pe Pământ, chiar dacă nu mulți pot ajunge la el. Cape Grim marchează capătul nord-vestic al Insulei Tasmania și este situat în apropierea localității Stanley.

ADVERTISEMENT

Acesta oferă o vedere panoramică asupra Oceanului Indian și este popular pentru turism și observarea naturii.

Peninsula relativ izolată are și peisaje superbe și este o atracție turistică tocmai datorită lor, și aerului proaspăt care circulă aici.

ADVERTISEMENT

Există și o stație pentru măsurarea calității aerului

Aici a fost înființată Stația de poluare atmosferică de bază a Cape Grim, încă din 1976. Cercetătorii explică și de ce aerul este atât de curat aici:

“Vânturile puternice de vest care suflă la stația de monitorizare a aerului din Kennaook/Cape Grim călătoresc mii de kilometri peste Oceanul Sudic înghețat.

ADVERTISEMENT

Ceea ce face ca aerul măsurat aici să fie unul dintre cele mai curate din lume”, a declarat Dr. Ann Stavert, cercetător științific principal la Organizația de Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth-ului (CSIRO).

În ciuda faptului că este cunoscut mai ales pentru calitatea aerului, Cape Grim este, de asemenea, o zonă ecologică importantă.

Din perspectivă turistică, izolarea sa poate să ofere o atmosferă liniștită și naturală, cu peisaje neatinse și oportunități pentru cei care caută locuri mai puțin aglomerate.

Este o zonă care îi atrage și pe mulți fotografi din jurul lumii, datorită naturii sale sălbatice. Totuși, pentru turiști, este important să fie pregătiți pentru ce se oferă aici – izolare și servicii puține!

ADVERTISEMENT