News

Europenii sunt îngrijorați de calitatea aerului. 88% din români cred că bolile se datorează poluării

Europenii sunt ”profund îngrijorați de calitatea aerului” din țările lor, românii fiind incluși în sondaj. Oamenii cer guvernelor să facă ceva concret.
24.10.2022 | 18:53
Europenii sunt ingrijorati de calitatea aerului 88 din romani cred ca bolile se datoreaza poluarii
Poluare masivă în Europa. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai exact, 88% dintre români cred că bolile respiratorii, astmul și bolile cardiovasculare sunt cauzate de poluare.

Europenii sunt extrem de îngrijorați de poluare

Oamenii cer autorităților să ia măsuri pentru a le îmbunătăți viețile tuturor. Conform sondajului Eurobarometru special, majoritatea românilor cred că bolile respiratorii (85%), astmul (84%) și bolile cardiovasculare (88%) sunt probleme grave în țara lor, cauzate de poluare.

ADVERTISEMENT

Totodată, românii sunt îngrijorați de problemele de mediu pe care poluarea le cauzează, printre care acidifierea şi eutrofizarea (71%) acidifierea (creşterea gradului de aciditate a apei) şi eutrofizarea (prezenţa unei cantităţi excesive de nutrienţi în apă, ceea ce duce la proliferarea algelor care sufocă alte organisme).

Majoritatea oamenilor cred că industria și autoritățile publice trebuie să depună mai multe eforturi pentru a îmbunătăți calitatea aerului.

ADVERTISEMENT

”Oamenii ne spun că doresc să respire aer curat. Cei care trăiesc în oraşe, cei care suferă de astm şi cei care locuiesc în apropierea unor instalaţii industriale sunt cu toţii îngrijoraţi şi ne cer să luăm măsuri.

Comisia va deschide calea în acest sens printr-o propunere ambiţioasă de consolidare a standardelor UE privind calitatea aerului”, a afirmat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mult, 38% dintre români cred că în ultimii zece ani calitatea aerului s-a deteriorat semnificativ. Marea problemă a oamenilor din UE e că nu au instrumentele necesare puse la dispoziție de autorități referitoare la calitatea aerului din orașele unde trăiesc.

Jumătate dintre români cred că această problemă, a poluării aerului, ar trebui abordată la nivel național, la 39% cred că e o problemă internațională. 9% dintre români cred că acțiunile ar trebui luate atât internațional cât și la nivelul autorităților locale și al guvernelor din UE.

ADVERTISEMENT

Sondajul Eurobarometru a fost realizat între 21 martie și 20 aprilie 2022, pe un grup de 26.509 de persoane din europa, din diverse grupuri sociale și demografice. Toți oamenii au fost intervievați în limba lor maternă, în numele Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT