News

Locul de muncă plătit cu aproape 100.000 de euro pe an. Nimeni nu vrea să se angajeze

Locul de muncă unde se câștigă aproape 100.000 de euro pe an dar nu toată lumea îl vrea. „Dacă nu poți avea grijă de tine, probabil că nu e pentru tine”
25.02.2024 | 19:44
Locul de munca platit cu aproape 100000 de euro pe an Nimeni nu vrea sa se angajeze
Munca în regim FIFO aduce mulți bani dar nu toată lumea poate face față / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un muncitor australian a dezvăluit cum câștigă echivalentul a aproape 100.000 de euro dintr-un job de începător, dar spune că prietenii său câștigă și mai mulți bani. Totuși, nu toată lumea ar putea lucra pe acest post.

Salariu generos chiar de la început

Australianul, Niall Read a împărtășit avantajele slujbei sale, dar a avertizat că ea s-ar putea să nu fie pentru toată lumea. Niall Read a făcut valuri în mediul online când a postat un videoclip pe TikTok pentru a împărtăși avantajele care vin odată cu noua sa slujbă.

ADVERTISEMENT

El lucrează în regim Fly-in-Fly-out (FIFO) s-a lăudat cu salariul său consistent, împreună cu o listă de avantaje deosebite, inclusiv cazare gratuită, plus mâncare și cheltuieli incluse. Niall a spus că a reușit să câștige un salariu uriaș de aproape echivalentul a 100.000 de euro pe an, imediat după ce a terminat ucenicia, scrie The Sun.

Australianul a mărturisit că și-a găsit primul loc de muncă foarte repede – și că nu a avut nevoie de o experiență semnificativă pentru a obține acest post. El a spus: „Eram un începător care tocmai își terminase pregătirea și aveam un salariu de aproximativ 100.000 de euro pe an. Și asta nu era cu multă experiență și am obținut slujba destul de repede”.

ADVERTISEMENT

Unii colegi câștigă și mai mult

Dar acesta este doar vârful icebergului, deoarece colegii lui Niall câștigă chiar mai mult decât atât pe an. Scara de salarizare variază în funcție de experiență și de nivelul de abilitate, fiind fezabil ca un lucrător FIFO să câștige echivalentul a peste 150.000 de euro anual.

În plus, angajații pot economisi, de obicei, practic toate veniturile lor datorită unor avantaje speciale. O angajată  a reușit să economisească echivalentul a peste 17.000 de euro în doar patru luni, lucrând în regim FIFO în Australia.

ADVERTISEMENT

Locurile de muncă FIFO au devenit din ce în ce mai populare, deoarece oferă cazare, mâncare și zboruri gratuite. Niall a susținut că lucrătorii în regim FIFO trebuie să plătească chirie doar jumătate de an, deoarece toate cheltuielile sunt acoperite atunci când ești la locul de muncă.

„Nu totul este roz”

Iar faptul că cealaltă jumătate a anului este gratuită le permite lucrătorilor să aibă mai mult timp pentru călătorii și odihnă. Australianul lucrează opt zile la rând și se bucură de șase zile libere după ce termină rotația.

ADVERTISEMENT

„Ai mult timp liber să faci ce vrei”, a adăugat el. „Dar nu totul este roz”, a avertizat Niall, „nu este un stil de viață pentru toată lumea”.

În ciuda beneficiilor și a banilor buni, este o meserie pe care nu mulți vor să o facă. O tură medie durează aproximativ 12 ore pe zi, iar FIFO înseamnă că veți petrece între una și patru săptămâni de lucru fără timp liber.

Regimul FIFO include, de asemenea, muncă fizică grea și, în unele cazuri, lucrul în spații închise sau la înălțime.„Dacă ai obiceiuri proaste și crezi că nu poți avea grijă de tine însuți, probabil că nu este locul potrivit”, a adăugat Niall.

Între timp, o ingineră a dezvăluit cum lucrează pe unele dintre cele mai luxoase platforme petroliere din lume – și este plătită regește: câștigă echivalentul apeste 175.000 de euro pe an. Shams Albayati, în vârstă de 27 de ani, a lucrat pe platforme petrolieredotate cu șezlonguri, scaune de masaj, piscine interioare și chiar simulatoare de curse.

Ce înseamnă munca în sistem FIFO

Locurile de muncă de tip „Fly-in-fly-out” (FIFO) presupun ca lucrătorii să fie transportați cu avionul într-o locație îndepărtată, adesea regiuni miniere mari din Australia și Canada, pentru a lucra o perioadă determinată de timp înainte de a se întoarce acasă.

Acest lucru scutește familiile de a se muta într-un loc cu resurse și facilități foarte limitate. Lucrătorii muncesc, de obicei, o perioadă de două săptămâni de lucru, două săptămâni de concediu, în care toate zilele libere sunt petrecute acasă.

Mineritul este cea mai frecventă formă de muncă, unde angajații pot îndura schimburi de 12 ore timp de mai multe zile. Munca este cu siguranță dificilă, dar poate fi satisfăcătoare – iar salariul este adesea mai mare decât în cazul slujbelor de birou.

Salariul mediu FIFO în Australia este de 109.279 dolari pe an (66.468 de euro). De asemenea, muncitorii vor avea cazarea și hrana plătite atunci când lucrează în aceste locații îndepărtate.

ADVERTISEMENT