Life

Cerșetoria de pe TikTok, o nouă boală mintală! Cum au ajuns să se umilească românii pentru bani

TikTok-ul pare să pună probleme serioase, noile trenduri anunțând chiar dezvoltarea unor posibile afecțiuni psihologice.
09.02.2024 | 17:20
Cersetoria de pe TikTok o noua boala mintala Cum au ajuns sa se umileasca romanii pentru bani
Cum îți afectează NPC-ul sănătatea mintală. Sursa foto: Tik-Tok, Pixabay, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O nouă formă de cerșetorie, pe TikTok, pare că ia amploare în România, și nu numai. Grav este că această metodă își pune amprenta asupra sănătății mintale a celor care vor bani. Se numește ”NPC” și  este un adevărat fenomen pe TikTok, care provine de la sintagma ”un personaj non-jucabil”.

Cum este încurajată cerșetoria pe TikTok

În goana după bani, unii români, în special tineri, nu mai știu a discerne între ceea ce este bine și ceea ce nu este bine pentru viitorul lor. Își încalcă demnitatea și își riscă sănătatea mintală doar ca să capteze atenția tuturor. Ce sume se pot câștiga din NPC, lunar, un fenomen cu influențe americane?

ADVERTISEMENT

Pe TikTok circulă în această perioadă o mulțime de filmulețe în care oamenii mimează diferite animale, emit sunete bizare sau tot ceea ce le cer admiratorii lor. Atitudinea pare delirantă la prima vedere, iar unii o asociază cu divertismentul.

Grav este și că unii români dau bani celor care fac NPC. Sumele sunt reprezentate sub formă de trandafiri, pălării, balene sau diferite animații.  Apeși pe acestea, vei fi direcționat către cardul bancar și apoi donezi.

ADVERTISEMENT

FANATIK a luat legătura cu specialiști în domeniul Psihologiei pentru a afla cât mai multe despre comportamentul pe care îl presupune NPC-ul. De asemenea, am stat de vorbă și cu un tiktok-er, pentru a vedea și opinia sa.

”Pericolul asociat cu NPC-ul este mai degrabă de natură socială și mentală. Adoptarea unui comportament NPC poate contribui la polarizarea și la lipsa dialogului constructiv în societate, creând diviziuni și tensiuni în relațiile interpersonale și în comunitatea în ansamblu.

ADVERTISEMENT

Termenul de NPC nu este direct asociat cu cerșetoria. Cerșetoria implică de obicei o cerere directă de ajutor sau resurse materiale, în timp ce NPC-ul se referă la adoptarea unui comportament lipsit de gândire critică și de originalitate în cadrul discuțiilor sau dezbaterilor.”, ne-a declarat psihologul Gabriela Presada.

@npc_live_brasil

npc , tiktok, ao vivo , melhores NPCs

♬ som original – NPC

Anxietatea și depresia, afecțiunile care pot apărea din cauza NPC-ului

Tinerii care se ancorează în sfera NPC-ului se supun, mai mult sau mai puțin conștient, la riscul de a dezvolta anxietate și depresie. În același timp, își pierd treptat autonomia și încrederea în forțele proprii.

ADVERTISEMENT

”Există riscul ca persoanele care adoptă comportamentul NPC să dezvolte anxietate sau depresie. Acest comportament poate duce la pierderea autonomiei și a încrederii în sine, ceea ce poate afecta negativ starea de sănătate mentală a individului”, ne-a mai detaliat psihologul Gabriela Presada.

Gabriela Presada spune și că prin NPC oamenii își pun pe loc secund demnitatea, în favoarea banilor. ”Prioritățile individuale variază, iar pentru unele persoane banii pot fi mai importanți decât stima de sine, în timp ce pentru altele stima de sine și satisfacția personală pot avea o pondere mai mare în viața lor”, a mai explicat specialistul.

Mesajul psihologului pentru persoanele care fac NPC

Gabriela Presada are și un sfat pentru cei care se ocupă de NPC. Mai exact, să-l lase deoparte și să-și dedice timpul  lucrurilor creative, să-și exploateze și să-și cultive gândirea critică, dar și să fie empatici în comunicare.

”Pentru cei care adoptă comportamentul NPC, încurajez explorarea și cultivarea gândirii critice, a originalității și a empatiei în comunicare. Încurajarea unei abordări mai deschise și mai respectuoase față de diferitele perspective poate contribui la dezvoltarea personală și la crearea unui mediu social mai sănătos și mai armonios”, a mai spus psihologul.

Ce spun tiktok-erii despre NPC. Câți bani se pot câștiga pe lună din asta

Ondy, un tiktok-er român cu peste 80.000 de urmăritori, ne-a declarat că nu privește cu ochi buni NPC-rurile. I se pare ciudat ca o persoană să repete în mod continuu un cuvânt, chiar dacă la final de lună poate avea pe card până la 10.0000 de euro.

”Sincer, părerea mea este foarte proastă. Eu nu am făcut asta până acum și nici nu o să fac vreodată NPC-uri  pe TikTok. E foarte ciudat să stai să repeți același cuvânt continuu. Interesant este că se fac foarte mulți bani din NPC-urile astea.

Sunt o metodă foarte ușoară. Am auzit de la persoane pe care le cunosc pe TikTok. În general, pe live-urile normale cu meci, ei făceau 2.000 de euro, dar cu NPC-urile poți face și 10.000 de euro pe lună.”, ne-a spus și Ondy.

Ondy, tiktok-er, despre NPC: ”E cerșetorie pe față”

Ondy consideră și că NPC-ul este o formă de cerșetorie ”pe față” și este convins că persoanele care îl fac vor avea probleme mintale în timp. De altfel, el punctează și că TikTok-ul ar putea fi un ”program” educativ, dacă oamenii ar ști cum să-l folosească în acest sens.

Nu o să mai vină nimeni cu ceva artistic, să cânte sau să facă ceva interesant pe Tik-Tok. O să vedem doar NPC-uri. E o formă de cerșetorie pe față, nu se mai ascund după deget. Eu am avut o perioadă pe Tik-Tok unde il imitam pe un tip care era super viral, și la un moment dat am început să vorbesc ca el  prin casă. Deci clar te afectează pe termen lung genul asta de live.

Tik-Tok-ul, dacă oamenii ar ști să-l folosească, în scop educativ, ar putea fi util pentru oameni. Dar, noi vrem să o vedem pe Floricica Dansatoareea. Eu acum îl văd ca o perspectivă bună de a învăța ceva”, ne-a mai spus Ondy.

TikTok, pericol pentru utilizatori. E interzis în mai multe țări

Potrivit statisticilor, sunt peste 7,4 milioane de români care folosesc în fiecare zi aplicația TikTok. Doar că s-a constatat că aplicația este a unei companii chineze și că stochează datele utilizatorilor. ”ByteDance” se numește firma și este administrată de un chinez pe nume Zhang Yiming.

Din motive de securitate, în regiuni de peste hotare, precum Marea Britanie, SUA și țări membre ale UE, TikTok-ul s-a interzis a mai fi folosit pe dispozitivele de serviciu. O măsură similară ar putea fi introdusă în România.

Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a transmis la începutul anului că există dovezi clare care demonstrează că aplicația folosește datele clienților în scopuri negative. Drept urmare, el a sugerat ca TikTok-ul să nu fie instalat pe dispozitivele guvernamentale, dar și că trebuie stabilită o limită de vârstă care să aibă acces la el.

ADVERTISEMENT
Tags: