News

Locul din România care atrage din ce în ce mai mulți turiști. E unic în Europa, iar acum s-au anunțat investiții de milioane de euro

Un loc din România, situat în județul Buzău, se remarcă tot mai mult în ultimii ani pe harta preferată de turiștii din țară și străinătate. Este unic în Europa.
12.02.2023 | 15:17
Locul din Romania care atrage din ce in ce mai multi turisti E unic in Europa iar acum sau anuntat investitii de milioane de euro
Fierbătorile de la Beciu, locul din România care atrage din ce în ce mai mulți turiști. Sursa foto: turism.scortoasa.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Județul Buzău se remarcă printr-o varietate de atracții turistice. Fără îndoială, cele mai faimoase locații de aici sunt Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici. Ei fac parte dintr-o arie protejată de interes național.

Fierbătorile de la Beciu, locul din România care atrage din ce în ce mai mulți turiști

În ultimii ani însă, tot în județul Buzău, se remarcă treptat și Fierbătorile de la Beciu. Ele pot deveni rapid un reper turistic al zonei, dat fiind faptul că localitatea Scorțoasa, unde sunt situate, a obținut un statut atractiv pentru investiții.

ADVERTISEMENT

Vulcanii din zonă au fost remarcați prima dată de francezul H. Cognand, în 1867, cu ocazia unor prospecțiuni petroliere. Fenomenul geografic care stă la baza formațiunilor din Buzău este relativ simplu: emanațiile de gaze din zonele cutate și faliate aduc la suprafață noroi, mai rar petrol.

Dată fiind continua revărsare, noroiul sulfuros și sărăturos a format un peisaj selenar, singular în felul său. De-a lungul anilor, aici s-au format cele mai ciudate forme de relief, unul supus permanent transformărilor. Aria naturală de aici adăpostește un habitat natural special de tip pajiști și mlaștini. Apar aici specii rare de plante, unice pe teritoriul României și, de asemenea, protejate de lege.

ADVERTISEMENT

În acest debut de an 2023, comuna Scorțoasa a primit un important imbold în perspectiva dezvoltării sale. Situată pe teritoriul Geoparcului Ținutul Buzăului, zona se numără printre cele 21 de localități din țară care au fost atestate, prin decizie a Guvernului, ca zone cu resurse turistice. Cu alte cuvinte, acest nou statut care îi permite să se dezvolte și să se promoveze mai mult, cu ajutorul a milioane de euro din fonduri europene.

”Prin promovarea ca zone cu resurse turistice, aceste localităţi vor beneficia de şanse mai mari de dezvoltare prin atragerea fondurilor europene, în condiţiile în care proiectele de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului vor fi promovate cu prioritate, prin programele naţionale, regionale şi judeţene de dezvoltare”, anunță Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

ADVERTISEMENT

Fierbătorile de la Beciu, cei mai activi vulcani noroioși din Europa

Deși este mai mic decât celelalte situri vulcanice din județul Buzău, platoul vulcanic de la Beciu are caracteristici unice în Europa. Fierbătorile de la Beciu sunt cei mai activi vulcani noroioși de pe bătrânul continent. Scurgerile de noroi au o suprafața modelată de circa 40 de metri lungime și 20 de metri lățime.

Pentru cei care vor să ajungă în zonă, e important de spus că drumul spre Fierbători trece prin satul Beciu. Aici, asfaltul se oprește undeva la jumătate. Din acest punct se parcurge un drum de pământ. Pe hărțile online, acesta apare ca DC 97, ce face legătura cu satul Arbănași. Apoi, după 3 kilometri de urcat printre ierburi și arbuști se poate observa zona vulcanică.

ADVERTISEMENT

Dată fiind această infrastructură precară, fondurile europene sunt vitale. Autoritățile pot accesa în următoarea perioadă milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere și a rețelei de utilități.

Cei de la Drumuri au aprobate fonduri pentru drumul de la Sătuc pînă la Vulcanii Noroioși, iar noi, pe Compania Națională de Investiții, avem de la Policiori, intersecție, până la Beciu. Proiect de asfaltare avem și în satul Beciu. Există studiul de fezabilitate deja, iar acum sperăm să identificăm rapid surse de finanțare, spune Vasile Săcuiu, primarul comunei Scorțoasa, conform Adevarul.ro.

ADVERTISEMENT