Life

Cele mai frumoase locuri de vizitat în România în 2023. Destinațiile pe care nu trebuie să le ratezi

Care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat în România în 2023. Experții în domeniul turismului recomandă destinații de neratat.
30.12.2022 | 08:40
Cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania in 2023 Destinatiile pe care nu trebuie sa le ratezi
Cele mai frumoase locuri de vizitat în România în 2023. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Experții au întocmit o listă cu cele mai frumoase locuri de vizitat în România în 2023. În funcție de preferințe și de zona în care ajungi, există destinații pentru toate gusturile.

Cele mai frumoase locuri de vizitat în România în 2023. Ce parc unic se află în apropiere de Arad

În cazul în care plănuiești să călătorești mai mult în anul care vine, trebuie să știi că există numeroase locuri de vizitat în România, dacă optezi pentru o vacanță la noi în țară.

ADVERTISEMENT

În topul realizat de Weekend Adevărul, împreună cu Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), și Tessa Dunlop, jurnalistă și istoric, se află destinații din toate zonele României, cum ar fi mănăstirea Corbii de Piatră sau orașul Iași.

La aproximativ 10 kilometri de orașul Arad se află Eutopia Gardens, un parc floricol care se întinde pe 24 de hectare.

ADVERTISEMENT

Parcul a fost fondat în anul 2000 de către Mihaela-Aurora Buzatu și e cea mai mare grădină de trandafiri din Europa de Est.

Timp de nouă ani, fondatoarea parului s-a ocupat de o firmă în domeniul comerțului cu plante de grădină, după care a decis să achiziționeze un teren și să construiască un parc dendro-floricol.

ADVERTISEMENT

În parc sunt găzduite 4.000 de specii de flori. Printre acestea se numără colecțiile de bujori, liliac și iris, precum și cele 2.000 de soiuri de trandafiri. Mulți dintre ei au fost premiați cu medalii de aur la concursurile internaționale. Sute de mii de turiști au vizitat parcul, al cărui nume provine din limba greacă și înseamnă “loc frumos”.

“Structura parcului cuprinde două mari zone: una destinată colecţiilor de plante şi alta grădinilor tematice.”, au spus reprezentanții parcului de flori Eutopia Gardens, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

De ce trebuie să ajungi în Banat și Maramureș

Consultantul în turism Traian Bădulescu spune că Timișoara și regiunea Banatului trebuie vizitate în 2023.

În Banat pot fi vizitate numeroase destinații turistice, cum ar fi Băile Herculane sau Cascada Bigăr, considerată una dintre cele mai spectaculoase din lume.

Și municipiul Timișoara trebuie neapărat vizitat de cei care ajung în zonă.

“Timișoara va fi, în 2023, Capitală Europeană a Culturii. Nu trebuie să uităm că Timişoara este primul oraş luminat de lămpi stradale electrice din Europa continentală, încă din 1884.”, a adăugat Traian Bădulescu.

Totodată, Timișoara este și un oraș încărcat de istorie. Aici au existat prima bibliotecă publică și prima proiecție de film, iar în 1771 s-a tipărit primul ziar în limba germană din Europa Centrală și de Sud-Est, “Temeswarer Nachrichten”.

Timișoara era cel mai important oraș industrial, comercial, financiar și cultural din regiune între 1880 și 1914.

Și zona Maramureșului trebuie vizitată, acolo unde turiștii se pot bucura de peisaje unice, precum și de locuri speciale.

Cei care ajung în această zonă pot vizita cea mai înaltă biserică istorică de lemn din lume, de 54 de metri, aflată în Surdești. Totodată, în Săpânţa-Peri există și cea mai mare biserică modernă de lemn din lume, turnul având o înălțime de 78 de metri. Clădirea a fost înregistrată în Guiness Book.

Un loc foarte special este Cimitirul Vesel de la Săpânța, care nu este doar un loc funerar, ci și un muzeu în aer liber.

În plus, numeroase pensiuni rurale și agroturistice se află în Maramureș, iar cele mai multe păstrează stilul tradițional.

Iași, orașul pe care toată lumea ar trebui să-l viziteze

Tessa Dunlop, jurnalistă BBC, care promovează constant țara noastră, spune că de pe lista destinațiilor din România nu trebuie să lipsească Iași.

Orașul este plin de locuri interesante, cum ar fi hotelul Grand Hotel Traian, ridicat în 182 după planurile lui Gustave Eiffel. Construcția hotelului a durat 20 de ani și. Inițial, erau în plan 365 de camere, dar au fost realizate numai 298.

Un alt loc special din Iași este Palatul Culturii, fostul Palat Administrativ și de Justiție, aflat în centrul orașului, care se număra printre puținele clădiri de la noi din țară care aveau iluminat electric, ventilație și termostate.

În prezent, palatul funcționează și ca centru muzeal. Aici se pot vizita Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Arheologic de sit din Cucuteni.

Biblioteca Universitară din Iași este considerată una dintre cele mai frumoase din lume. Edificiul a fost construit între anii 1930 – 1934.

“Aici se află inestimabile manuscrise, incunabule, cărţi vechi şi rare, unele purtând semnături ilustre (Hasdeu, Eminescu, Creangă, Şt. Procopiu și alții), care provin în principal din biblioteci mănăstireşti şi particulare. Biblioteca este un adevărat tezaur al culturii naţionale.”, a explicat Sterian Pricope, jurnalist și scriitor.

Dacă ajungi în Iași, un alt loc pe care îl poți vizita este Mănăstirea “Sfinții Trei Ierarhi”. Aceasta a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în perioada 1637 – 1639, fiind una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România.

Cea mai veche mănăstire rupestră din România, locul pe care trebuie neapărat să-l vizitezi la anul

Mănăstirea Corbii de Piatră este ea mai veche mănăstire rupestră din România. A fost realizată în secolul al XIV-lea și găzduiește cel mai vechi ansamblu de pictură. Turiștii din toate colțurile țării o vizitează în fiecare an.

Această mănăstire se află în satul Jgheaburi, situat la aproximativ 50 de kilometri de Pitești, în comuna Corbi din județul Argeș. Cunoscută și ca “biserica de piatră”, mănăstirea a fost menționată inclusiv în National Geographic.

Mănăstirea a fost săpată într-un perete masiv de stâncă, cu o înălțime de aproximativ 30 de metri și o lungime de 14,5 metri. Este singurul lăcaș de cult de la noi din țară în care există două altare funcționale în același naos.

Potrivit unei teorii, cele două altare au fost construite pentru a servi atât cultului ortodox, cât și celui catolic. Cu toate acestea, datorită aspectului lor bizantin, construcția datează din primul mileniu al erei creștine.

În mănăstire se află cel mai vechi ansamblu de pictură din România. A fost realizat în secolul al XIV-lea, înaintea celui de la Biserica Domnească de la Curtea de Argeş. În timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521), ansamblul a fost reînființat.

Unde trebuie să ajungi în județul Brașov

La 38 de kilometri de Brașov se află localitatea Zărnești, acolo unde există cea mai mare rezervație de urși bruni din lume, LiBEARty. Rezervația a fost subiectul unui documentar realizat de Animal Planet în urmă cu câțiva ani.

Turiștii care ajung aici pot privi urșii de la câțiva metri distanță. De asemenea, pot afla mai multe despre importanța protejării animalelor.

Din motive de siguranță, în rezervație nu pot veni copiii mai mici de cinci ani. Programul de vizitare este diferit în funcție de anotimp, iar sanctuarul se vizitează doar în cadrul unor tururi ghidate.

Rezervația de urși de la Zărnești dispune de 69 de hectare de pădure de stejar.

Tot în județul Brașov poți merge în zona Bran-Moieciu-Fundata, considerată capitala turismului rural din România. Aici există peste 500 de pensiuni rurale și agroturistice. De altfel, poți vizita și Castelul Bran, o atracție atât pentru turiștii români, cât și pentru cei din străinătate.

De asemenea, nu trebuie ratat nici municipiul Brașov, unde există locuri speciale de vizitat pentru turiști, cum ar fi Biserica Neagră sau Strada Sforii, una dintre cele mai înguste străzi din Europa.

Destinații turistice în zona Munteniei

Turiștii pot vizita orașul Sinaia, acolo unde Regele Carol I a ridicat Castelul Peleș în 1883, fiind primul castel iluminat electric din Europa. Turnul central al castelului măsoară 66 de metri înălțime, iar clădirea are 160 de camere.

Castelul a devenit muzeu național începând cu anul 1953, de atunci fiind deschis publicului larg. În 1975, din cauza stării critice de conservare, autoritățile vremii l-au închis și au evacuat o parte importantă a patrimoniului într-un vechi conac boieresc din Posada. După 1990, castelul a fost redeschis pentru vizitare.

Biblioteca Regală și Sala Maură sunt doar câteva dintre încăperile spectaculoase. Castelu Peleș este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, iar în 2021 a fost vizitat de peste 200.000 de turiști.

La peste 120 de kilometri de Sinaia se află și capitala României, București, unde pot fi vizitate numeroase obiective turistice.

Jurnalista britanică Tessa Dunlop are o părere foarte bună despre Capitală. A stat la hotelul Capșa și s-a plimbat prin parcul Cișmigiu, dar și pe Calea Victoriei.

Consultantul în turism Traian Bădulescu recomandă și el Bucureștiul ca destinație turistică.

Ce destinații turistice poți vizita în Dobrogea

Traian Bădulescu recomandă vizitarea rivierei dunărene a județului Constanța în 2023, mai exact zona Cernavodă – Capidava – Hârșova.

Deși este un oraș mic, în Cernavodă există obiective turistice, cum ar fi Muzeul de Istorie. O destinație pe care nu ar trebui să o ratezi este cetatea Capidava.

“Apoi sunt Capidava, unde sunt ruinele cetății antice cu același nume, comuna lipovenească Ghindărești sau Hârșova. În zonă sunt mai multe hoteluri și pensiuni rurale.

De asemenea, Canalul Dunăre-Marea Neagră, care pornește din Cernavodă, este al treilea cel mai lung traseu de navigare din lume făcut de mâna omului, după Canalele Suez şi Panama. (…)

Capidava se ridică pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă, șoseaua care leagă localitățile trecând chiar pe lângă zidurile cetății.

Cetatea ocupa un loc important în sistemul defensiv roman, făcând parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea, în cadrul măsurilor de organizare a limesului dunărean”, a mai explicat consultantul în turism.

Tot în Dobrogea ar trebui să ajungi în Delta Dunării. Acolo te poți bucura de peisaje de vis și de preparate culinare din pește.

Indiferent dacă alegi să stai la Sulina, la Mila 23 sau în satul Dunavăţu de Jos din comuna Murighiol, peisajele din deltă îți vor tăia răsuflarea.

De la Dunavățu de Jos poți merge până la plaja sălbatică de la Perișor, care se află la 30 de kilometri de sat. Drumul durează două ore cu barca cu motor. În drum te poți opri pe lacul Razim, acolo unde pot fi admirate păsările și nuferii.

Plaja Perișor este foarte îngustă și plină de scoici, cu resturi de butuci aduși pe mal.

ADVERTISEMENT