Life

Locul din România în care o să vrei să te întorci mereu. Este o călătorie spectaculoasă și e chiar ieftină

Locul din România pe care mereu îți dorești să-l vizitezi. Aici poți avea parte de o călătorie spectaculoasă și ieftină în același timp.
15.07.2023 | 07:00
Locul din Romania in care o sa vrei sa te intorci mereu Este o calatorie spectaculoasa si e chiar ieftina
Acest loc atrage anual sute de mii de turiști. Sursa foto: booking.com, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un loc din România pare desprins dintr-o altă lume. Este atât de frumos încât ai impresia că ești într-un muzeu în aer liber. Natura și-a făcut un spațiu aici de care cu greu te vei desprinde. Cei care l-au vizitat deja spun că ar putea face asta oricând.

Locul din România cu peisaj de basm. Aici te poți bucura de o călătorie cu ultimul tren cu abur din Europa

În această zonă în care oamenii au și inima mai caldă, credință mai mare în Dumnezeu și tradițiile și obiceiurile sunt încă respectate, obiectivele turistice sunt numeroase. Te poți bucura de aerul curat și peisajul de basm printr-o călătorie foarte ieftină și diferită față de mijloacele de transport pe care le-ai utilizat până acum.

ADVERTISEMENT

Dacă în plan să vizitezi o destinație din țară în această vară sau într-un weekend nu ar trebui să ratezi Maramureșul.  O regiune atestată documentar la începutul secolului al XIII-lea, în perioada expansiunii ungare. Farmecul acestui județ este redat inclusiv de portul popular al oamenilor sau de faptul că este și locul în care ”se agață harta în cui”.

Județul Maramureș cuprinde 13 orașe, respectiv: Baia Mare, Borșa, Baia-Sprie, Vișeu de Sus, Târgu-Lăpuș, Seini, Somcuța Mare, Cavnic, Ulmeni, Tautii Magheraus, Saliștea de Sus, Dragomirești, Sighetu Marmației. În acesta din urmă, de fapt, ”se agață harta în cui” , drept urmare, autoritățile au ridicat un simbol în formă de cui.

ADVERTISEMENT

Fiecare oraș în parte din județul Maramureș are caracteristici unice. În Vișeu de Sus merg foarte mulți oameni pentru a se plimba cu faimoasa mocăniță, cunoscută și ca ultimul tren cu aburi din Europa. ”Bijuteria pe șine a lumii” îi spun turiștii străini.

Cât durează și cât costă o plimbare cu mocănița prin Maramureș

Mocănița funcționează aproape zilnic din mai până în octombrie, dar mai este disponibilă și de Paști sau de Crăciun. Poți parcurge Valea Vaserului pe parcursul a cinci ore, dus-întors, dar pe care le vei simți că vor trece rapid, datorită peisajelor care te vor determina să nu-ți mai întorci privirea.

ADVERTISEMENT

Mocănița pornește din Vișeu de Sus și se oprește în stația Paltin. Aici vei găsi o mulțime de facilități de recreere. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, află că prețurile depășesc puțin peste 100 de lei. Potrivit site-ului oficial al mocăniței, costul pentru un bilet de adult este de 87 de lei. Pentru pensionari sau studenți este de 74 de lei, iar pentru elevii de 6 și 16 ani este de 56 lei.

În prezent, autoritățile doresc modernizarea căii ferate din Vișeu de Sus, astfel încât pasagerii să ajungă până în stația Comanu, situată la 43 de kilometri de Vișeu de Sus. Scopul inițial al mocăniței era exploatarea lemnului, lucru care se face și în prezent pe lângă plimbatul turiștilor.

ADVERTISEMENT

Până în anul 2007, traseul cu Mocănița se întindea până la stația Făina, unde avea o cabană, pe vremuri, Regele Carol al II-lea. De altfel, pentru că cererea este mare și să vă asigurați că veți prinde loc, ați face bine să vă achiziționați biletele online. Orice călătorie cu trenul unic începe de dimineață.

ADVERTISEMENT