Life

Locul turistic fascinant, cu peisaje desprinse din altă lume. Cei mai mulți români nu au auzit niciodată de el

Destinația de vacanță pe care trebuie să o treci pe listă. Odată ajuns aici, peisajele minunate te vor convinge că ai făcut cea mai bună alegere.
12.03.2024 | 17:07
Locul turistic fascinant cu peisaje desprinse din alta lume Cei mai multi romani nu au auzit niciodata de el
Unde se află una dintre cele mai frumoase destinații turistice din lume. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Mult a fost, puțin a mai rămas până la perioada concediilor de vară. De obicei, românii optează pentru destinații populare sau pentru locuri în care au mai fost deja. Cei care vor să se bucure de un peisaj de-a dreptul uimitor, pot opta pentru următoarea destinație turistică. Deși nu este foarte populară în rândul românilor, odată ajunși aici, nimeni nu va regreta alegerea făcută.

Badab-e Surt este una dintre cele mai populare și mai frumoase zone din Iran

Cine nu și-a planificat vacanța de vară sau este în pană de idei atunci când vine vorba de destinații, Iranul poate fi o opțiune perfectă. Mai exact, una dintre provinciile situate în nordul Iranului care te va cuceri instant.

ADVERTISEMENT

Cine va ajunge în nordul Iranului, nu va avea cum să rateze peisajul minunat din Badab-e Surt. Totul pare desprins din povești și este o imagine unică în lume. Peisajul este alcătuit dintr-o serie de terase din travertin, dispuse în trepte.

Terasele din travertin au culori diferite, iar acesta este unul dintre aspectele care le face speciale. Culorile variază de la portocaliu și roșu, la albastru și verde. Aceste nuanțe sunt influențate de concentrația diverselor minerale prezente în apă.

ADVERTISEMENT

Badab-e Surt are o istorie foarte interesantă, iar formarea zonei uimitoare a început încă din epocile Pleistocen și Pliocen. Pentru că este de-a dreptul un magnet pentru turiști, nu este de mirare că este una dintre cele mai populare zone din întregul Iran.

Autoritățile iraniene au luat măsuri pentru conservarea teraselor din travertin

La Badab-e Surt se ajunge foarte ușor. Atracția turistică face parte din provincia Mazandaran și se află la mai puțin de 100 de kilometri de orașul Sari. Badab-e Surt se află la 1.840 de metri altitudine deasupra nivelului mării, în lanțul muntos Alborz.

ADVERTISEMENT

Badab-e Surt nu este recunoscut doar datorită peisajului minunat din travertin, ci și datorită izvoarelor sale. Aici, se întâlnesc două izvoare, total contrastante și ale căror diferențe atrag turiștii din întreaga lume.

Primul izvor care se remarcă este cel cu apă portocalie. Culoarea acestuia nu este deloc una întâmplătoare. Apa are în componență mult oxid de fier, iar de aici rezultă culoarea pronunțată în nuanțe de portocaliu.

ADVERTISEMENT

Cel de-al doilea izvor are apă sărată, iar cei care au ajuns și au gustat-o spun că are proprietăți vindecătoare. Potrivit omofon.ro, apa sărată a râului din Badab-e Surt a vindecat boli precum reumatismul.

Ani la rând, Badab-e Surt a fost vizitat de mii de turiști, în fiecare zi. Fluxul mare de vizitatori a dus la sensibilizarea zonei, ceea ce le-a făcut pe autoritățile iraniene să ia măsuri de protejare și conservare. Astfel, în anumite zone, accesul turiștilor este restricționat pentru a preveni deteriorarea teraselor.

ADVERTISEMENT
Tags: