Sport

Lovitură pentru handbalul românesc! Trei echipe în grupele Ligii Campionilor

EHF vine cu o veste extraordinară pentru handbalul românesc. Forul european va oferi federaţiilor posibilitatea de a cere două wild card-uri în Champions League.
02.04.2023 | 18:14
Lovitura pentru handbalul romanesc Trei echipe in grupele Ligii Campionilor
Secvenţă din meciul direct CSM Bucureşti - Rapid. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

România are una dintre cele mai puternice ligi de handbal feminin din Europa. Sunt cel puţin şapte echipe cu un buget mai mare de 1,5 milioane de euro pe an, iar lupta pentru cupele europene este una aprigă în Liga Florilor.

Lovitură pentru handbalul românesc! Trei echipe în grupele Ligii Campionilor

EHF vine cu o veste excelentă pentru echipele româneşti cu pretenţii. Comitetul Executiv al forului european a stabilit că o naţiune poate aplica pentru obţinerea a două wild-card-uri pentru Champions League.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că România ar putea trimite trei echipe în competiţie: campioana României plus echipele de pe locurile 2-3 cu ajutorul wild-card-urilor de la forul european. Iar şansele sunt mari, în condiţiile în care avem două echipe calificate în sferturile de finală: CSM Bucureşti şi Rapid.

Ideea a pornit de la înfrângerile pe linie şi la scor suferite de campioanele din Cehia, Turcia şi Croaţia. Banik Most, Kastamonu şi Lokomotiva Zagreb au pierdut fără drept de apel meciurile cu echipele puternice ale Europei, uneori înregistrându-se şi diferenţe de 20 de goluri.

ADVERTISEMENT

CSM, Rapid şi Gloria Bistriţa în Champions League?

Pentru a mai echilibra competiţia, EHF vrea să aducă mai multe echipe din ligile puternice, aşa cum este şi România. Alte naţiuni cu pretenţii sunt Danemarca, Ungaria sau Franţa, cu un nivel ridicat al competiţiei interne.

În acest moment, CSM Bucureşti are un avans liniştitor în fruntea clasamentului şi va juca în noul sezon din Champions League din postura de campioană a României, în timp ce Gloria Bistriţa şi Rapid ar putea aplica ambele pentru un wild card.

ADVERTISEMENT

România a trimis două echipe în Champions League în trei din ultimii patru ani

CSM Bucureşti şi Rapid sunt încă în competiţie şi au şansa calificării în Final Four. “Tigroaicele” vor evolua în sferturile de finală cu Esbjerg, în timp ce Rapid va întâlni campioana Europei, Vipers Kristiansand.

În ultimele patru sezoane, România a trimis de trei ori câte două echipe în Champions League. CSM Bucureşti a fost prezenţa constantă. A doua echipa a fost SCM Râmnicu Vâlcea, în două rânduri, respectiv Rapid, în actuala stagiune.

ADVERTISEMENT

CSM Bucureşti a reuşit să câştige Liga Campionilor în 2016, chiar la debutul în competiţie. “Tigroaicele” au participat în fiecare sezon de atunci, reuşind alte două calificări în Final Four: în 2017 şi 2018.

  • 3 este numărul de echipe pe care l-ar putea trimite România în EHF Champions League
  • 2016 este anul în care CSM Bucureşti a câştigat competiţia
ADVERTISEMENT