News

Lovitură pentru ruși. Ucraina a recâștigat două platforme petroliere din Marea Neagră

Platformele petroliere sunt în apropiere de Peninsula Crimeea. Ucrainenii susțin că au făcut „paşi importanţi către eliberarea Crimeei”.
11.09.2023 | 16:28
Lovitura pentru rusi Ucraina a recastigat doua platforme petroliere din Marea Neagra
Lovitură pentru ruși. Ucraina a recâștigat două platforme petroliere. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Lovitură pentru ruși, după ce ucrainenii au reușit să recâștige două platforme de foraj petrolier şi gazier din Marea Neagră, cunoscute drept Turnurile Boyko. Anunțul a fost făcut, luni, de forțele de la Kiev.

Lovitură pentru ruși. Ucraina a recâștigat două platforme petroliere

Platformele petroliere sunt în apropiere de Peninsula Crimeea, anexată de ruși, fiind ocupate de Moscova încă din 2015. Odată cu războiul provocat în Ucraina, rușii le-au folosit în scop militar.

ADVERTISEMENT

Ministerului Apărării ucrainean (GUR) caracterizează această lovitură drept o „operațiune unică”. Potrivit oficialilor, s-au desfășurat lupte între ucrainenii aflați la borduri navelor și un avion al rușilor Su-30.

„O operațiune unică de stabilire a controlului asupra turnurilor Boyko a fost efectuată de către Serviciul de informații al apărării din Ucraina. În special, platformele de foraj Petro Hodovalets și Ucraina, precum și platformele de foraj Tavrida și Sivash au fost readuse sub control ucrainean”, a precizat Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Avionul rus a fost avariat şi a trebuit să bată în retragere”, au informat, luni, reprezentanții serviciului de informații al Ministerului Apărării ucrainean, în urma operațiunii.

„Ucraina a făcut paşi importanţi către eliberarea Crimeei”

Totodată, ucrainenii au pus mâna și pe alte „trofee valoroase”, cum ar fi muniţii pentru elicoptere şi un sistem radar. Acesta poate supraveghea mișcarea navelor aflate în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

„Pentru Ucraina, reimpunerea controlului asupra Turnurilor Boiko are o importanţă strategică şi, drept urmare, Rusia şi-a pierdut abilitatea de a le folosi în scopuri militare”, au adăugat ucrainenii.

Ministerul Apărării mai spune că lovitura dată Moscovei este foarte importantă. Aceasta a fost o mișcare care ar putea duce la eliberarea Crimeei. „Rusia este acum lipsită de abilitatea de a controla deplin apele din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Aceasta înseamnă că Ucraina a făcut paşi importanţi către eliberarea Crimeei”, se arată în comunicat. Până în 2014, înainte de anexarea Crimeei, ucrainenii o cantitate semnificativă din gazul natural din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT