Sport

Lovitură pentru tenisul românesc! Un experimentat jucător a fost suspendat cinci ani și amendat de ITIA pentru aranjare de meciuri

Un jucător de tenis român a fost suspendat din „sportul alb” pe o perioadă de cinci ani pentru multiple încălcări ale Programului Anticorupţie din Tenis.
16.06.2023 | 16:19
Lovitura pentru tenisul romanesc Un experimentat jucator a fost suspendat cinci ani si amendat de ITIA pentru aranjare de meciuri
Un experimentat tenismen a fost suspendat pentru aranjare de meciuri. Foto: Orange Sport.
ADVERTISEMENT

Jucătorul român de tenis Petru-Alexandru Luncanu, în vârstă de 34 de ani, a fost suspendat din tenis pentru o perioadă de 5 ani în urma unor multiple încălcări ale Programului Anticorupție din Tenis. Anunțul a fost făcut de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului.

Un experimentat tenismen român a fost suspendat cinci ani pentru aranjare de meciuri

Petru-Alexandru Luncanu este un jucător român de tenis care a atins cea mai bună clasare în 2009, locul 304 ATP. Sportivul român a încălcat Programul Anticorupție din Tenis (TACP) prin manipulare sau influențare la meciurile de tenis.

ADVERTISEMENT

În acest mod, jucătorul în vârstă de 34 de ani a dus la facilitarea direct sau indirect a pariurilor pe aceste meciuri de tenis. Totodată, Petru-Alexandru Luncanu a refuzat ca telefonul mobil să-i fie analizat de către anchetatorul ITIA.

Cazul de corupție al jucătorului român a fost judecat de către Raj Parker. Ofiţerul independent de audieri anticorupţie a menținut toate cele cinci acuzații înaintate de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului în perioada 2017-2021. Totodată, Raj Parker a reclamat lipsa de cooperare a românului cu ancheta ITIA în 2022.

ADVERTISEMENT

Amendă de 40.000 de dolari pentru jucătorul de tenis român suspendat pentru aranjarea de meciuri

Petru-Alexandru Luncanu a respins acuzațiile care i-au fost aduse. În urma suspendării drastice primite de la ITIA, românul nu va putea să joace în competițiile de tenis organizate sub egida forurilor internaționale pentru o perioadă de cinci ani.

Totodată, sportivul român nu va putea antrena sau asista la orice eveniment organizat sub egida forurilor internaționale din tenis. Suspendarea va lua sfârșit pe data de 8 iunie 2028. Totodată, Petru-Alexandru Luncanu a fost amendat cu 40.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

„ITIA este un organism independent înființat de Organismele Internaționale de Guvernare ale Tenisului pentru a promova, încuraja, îmbunătăți și proteja integritatea tenisului profesionist în întreaga lume”, se arată pe site-ul Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului.

Simona Halep, suspendată provizoriu pentru dopaj

Simona Halep, cea mai titrată tenismenă din România, este suspendată provizoriu pentru dopaj după ce a fost testată pozitiv cu roxadustat la US Open 2022. Românca a dovedit că a ajuns victima unei contaminări și s-a plâns de felul în care ITIA se ocupă de cazul său de dopaj.

ADVERTISEMENT

Organizația anti-doping a amânat deja de trei ori audierea Simonei Halep. Ultima oară, românca trebuie să își dovedească nevinovăția în fața judecătorilor la finalul lunii mai. Dubla campioană de Grand Slam a precizat pe rețelele de socializare că se simte „hărțuită”.

ADVERTISEMENT
Tags: