News

Lovitură totală pentru șoferi. Pușcărie pentru parcare ilegală, modificarea pregătită în toată Uniunea Europeană

Comisia Europeană intenţionează să înăsprească sancţiunile şi pedepsele pentru şoferii care vor încălca legislaţia rutieră.
27.01.2024 | 11:44
Lovitura totala pentru soferi Puscarie pentru parcare ilegala modificarea pregatita in toata Uniunea Europeana
Parcarea ilegală ar urma să fie sancţionată foarte dur în Uniunea Europeană Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană intenţionează să introducă o serie de modificări care vor schimba din temelii conduita şoferilor pe drumurile publice. Printre ele se numără obligativitatea maşinilor de a avea cutii negre, în timp ce restricţiile privind parcarea ilegală vor fi foarte severe.

Maşinile vor fi obligatoriu dotate cu cutii negre

Una dintre prevederi este aceea ca ca toate mașinile, camioanele și autobuzele fabricate în Europa vor trebui acum echipate cu o cutie neagră, precum avioanele. Scopul este de a se îmbunătăți astfel siguranța rutieră.

ADVERTISEMENT

Noile reguli pentru drum se aplică doar vehiculelor care sunt noi pe piață – persoanele care circulă cu o mașină ceva mai veche nu trebuie să schimbe mașina sau să-și instaleze o cutie neagră.

Noua cutie neagră pentru mașini vine cu tot felul de aplicații de siguranță: înregistrează toate datele de conducere, de la viteză și accelerație, până la utilizarea centurii și frânare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, include sisteme avansate care ajută șoferii să respecte limita de viteză. În plus, există o opțiune de instalare a unui sistem de blocaj în cazul în care şoferul se urcă la volan sub influenţa alcoolului.

La fel ca la avioane, dispozitivul ar veni cu un înregistrator de date pentru incidente, cu diferența că nu va fi înregistrată nicio conversație din interiorul vehiculului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, îngrijorată de numărul tot mai mare de accidente rutiere, Comisia Europeană are în vedere să încadreze în categoria infracţiunilor depăşirile periculoase, parcările ilegale, distanţă prea mică față de vehiculul din fața mașinii șoferului  sau conducerea pe sens interzis. Astfel, în funcţie de gravitatea faptei, şoferii ar putea fi condamnaţi inclusiv la închisoare.

De asemenea, printre propunerile anunțate de Comisia Europeană pentru armonizarea Codului Rutier în Europa se numără şi permisele de conducere digitale, care să ia locul cardurilor actuale.

ADVERTISEMENT

“Conducerea în siguranță este fundamentală pentru eforturile noastre de a înjumătăți numărul deceselor și răniţilor grav de pe şosele, până în 2030”, a explicat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, referindu-se la cele peste 20.000 de persoane care și-au pierdut viața pe drumurile Uniunii în 2022.

ADVERTISEMENT