Sport

LPF, solicitări către Guvernul România. Măsurile pregătite pentru a evita un colaps financiar în Liga 1

16.03.2020 | 18:44
LPF solicitari catre Guvernul Romania Masurile pregatite pentru a evita un colaps financiar in Liga 1
ADVERTISEMENT

Multe dintre echipele din prima ligă pot întâmpina probleme financiare importante în perioada următoare, dacă meciurile nu se vor relua, motiv pentru care Liga Profesionistă de Fotbal a trimis o solicitare către oficialitățile române, pentru a veni în ajutorul cluburilor.

LPF, măsuri pentru a evita problemele financiare ale cluburilor

Pandemia de coronavirus a oprit fotbalul în România, motiv pentru cluburile din România au rămas fără nicio sursă de finanțare.

ADVERTISEMENT

Sumele din biletele vândute pentru meciuri și, în special, banii proveniți din drepturile de televizare au început să mai intre în conturi, motiv pentru care multe dintre echipe riscă să intre în colaps financiar.

Pentru evitarea unor probleme uriașe, Liga Profesionistă de Fotbal va trimite o solicitare către oficialitățile române.

ADVERTISEMENT

Printre cerințe LPF se numără suportarea de către stat a 75% dintre salarii în perioada în care starea de urgență se va păstra, și scutirea de taxe și de impozite.

Documentul pregătit de LPF

În documentul care va ajunge pe biroul Guvernului, Liga Profesionistă de Fotbal prezintă situația creată de pandemia de coronavirus în rândul cluburilor din Liga 1, multe dintre ele dependente de sumele provenite din drepturile de televizare.

ADVERTISEMENT

Documentul pregătit de LPF:

Sportul românesc, în general, și fotbalul, în special, se află astăzi într-o situație fără precedent. Amânarea sau chiar anularea competițiilor sportive din cauza COVID-19 poate avea un impact economic major, vădit negativ, asupra tuturor implicați în sport, de la cluburi, sportivi, antrenori, federații, ligi, etc.

Chiar dacă cluburile mari din afara României își pot permite anumite pierderi economice, cele mai multe cluburi din țara noastră, indiferent de ramura sportivă în care activează, își desfășoară activitatea de la o zi la alta, identificând cu greu resursele financiare necesare pentru plata chiriei stadionului ori sălii de sport sau pentru plata alimentației sportivilor, a cantonamentelor de pregătire sau a cheltuielilor de deplasare pentru disputarea jocurilor programate în alta localități.

ADVERTISEMENT

Cu atât mai mult, plata remunerațiilor lunare cuvenite sportivilor, reprezintă o provocare continuă pentru finanțatorii și managerii cluburilor sportive.

Deoarece manifestările sportive prezintă un risc major pentru răspândirea COVID-19, din cauza numărului mare de participanți, la acest moment este aproape imposibil de stabilit un moment la care se vor putea relua competițiile sportive, această incertitudine generând o presiune economică majoră pe umerii cluburilor sportive.

Pe multe dintre acestea le paște insolvența sau chiar falimentul, ceea ce înseamnă că o mulțime de sportivi riscă să rămână în perioada următoare fără nicio sursă de venit.

Într-o situație foarte gravă se găsesc astăzi și cluburile de fotbal participante la Campionatul Național de Fotbal al Ligii 1 deoarece acestea se află în imposibilitatea de a mai genera anumite venituri cuprinse în bugetele anuale, cum ar fi banii din vânzarea biletelor și abonamentelor, sumele reprezentând contravaloarea drepturilor de televizare ori veniturile generate din publicitate și sponsorizare.

Din cauza neîncasării acestor sume de bani, cluburile de fotbal, în lipsa unor rezerve financiare pentru plata salariilor pe perioada întreruperii, se găsesc în situația în care nu au resurse financiare pentru achitarea remunerațiilor lunare cuvenite fotbaliștilor și membrilor echipei tehnice, ceea ce va genera un impact social major pentru jucători și familiile acestora.

Mai mult decât atât, având în vedere specificul profesiei lor, sportivii se află în imposibilitatea de a-și găsi un alt angajament pe perioada suspendării competițiilor sportive”, se arăta în scrisoarea LPF, conform doarromânia.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: