News

Lucian Bode pierde în primă instanţă în procesul deschis cu UBB. Șeful MAI nu renunță: ”Lupta mea pentru adevăr abia acum începe”

Lovitură pentru Lucian Bode. Tribunalul Sălaj a respins cererea de suspendare a hotărârii Comisiei de Etică a UBB în cazul plagiatului. Acesta nu renunță și depune o nouă plângere.
17.01.2023 | 20:10
Lucian Bode pierde in prima instanta in procesul deschis cu UBB Seful MAI nu renunta Lupta mea pentru adevar abia acum incepe
Tribunalul Sălaj i-a respins ministrului Lucian Bode prima acțiune contra deciziei UBB în cazul plagiatului. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pe 10 ianuarie, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis, după analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, că ”abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Tribunalul Sălaj i-a respins ministrului Lucian Bode prima acțiune contra deciziei UBB în cazul plagiatului

Șeful MAI nu a rămas impasibil și a depus o plângere la Tribunalul Sălaj. Ministrul dorea, prin acest demers, să anuleze hotărârea prin care Universitatea Babeş Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat.

ADVERTISEMENT

Marți, Lucian Bode a primit o veste nedorită de la judecători. Ministrul liberal a pierdut în primă instanță în procesul deschis cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

”Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr. 10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul UBB formulată de reclamantul BLN în contradictoriu cu pârâta UBB. Cu termen de recutrs de 5 zile de la comunicare”, se arată în minuta publicată de Tribunalul Sălaj.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode nu renunță și depune o nouă plângere contra UBB: ”Lupta mea pentru adevăr abia acum începe”

În ciuda acestui prim eșec din justiție, Lucian Bode spune că nu renunță. Ministrul afirmă că ”lupta pentru adevăr continuă”, numind ”firească” decizia instanţei, din punct de vedere procedural, ”în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunţat, înainte ca instanţa să dea un verdict”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul de interne spune că a formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai – care a stabilit că că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate – în vederea desfiinţării ei în integralitate, precum şi a aspectelor subsecvente statutate în această decizie.

ADVERTISEMENT

”Aşa cum alţii au ales să mă discrediteze şi eu am dreptul să îmi apăr demnitatea. Lupta mea pentru adevăr nu se opreşte aici, ea abia acum începe”, afirmă Bode.

Ce argumente aduce ministrul Lucian Bode la noua sa plângere contra UBB

Ministrul a mai punctat, în aceeași postare, că printre cele mai importante argumente pe care le-a transmis sunt:

ADVERTISEMENT
  • Nicio altă decizie nu se poate transforma în cenzorul comisiei de doctorat odată ce aceasta s-a pronunțat și a urmat validarea CNATDCU, Comisia de Etică fiind o altă comisie, în sensul deciziei Curții Constituționale.
  • Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități.
  • Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii.
  • Pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale și netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală.

”Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru “arderi pe rug”, este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, a spus șeful MAI.

ADVERTISEMENT