News

Lucrările lotului al cincilea, Curtea de Argeș – Pitești, al A1 pot începe. Câţi kilometri de autostradă vor fi construiţi

Lucrările lotului al cincilea, Curtea de Argeș - Pitești, al A1 pot începe. FANATIK vă spune kilometri de autostradă vor fi construiţi
17.06.2021 | 16:02
Lucrarile lotului al cincilea Curtea de Arges  Pitesti al A1 pot incepe Cati kilometri de autostrada vor fi construiti
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de Cătălin Drulă. Ministrul Transporturilor a scris pe pagina de Facebook că a fost emisă autorizația de construire pentru lotul 5 al autostărzii Sibiu-Pitești.

Demnitarul a precizat că noul tronson va avea 30 de kilometri și va cuprinde 13 poduri, 3 pasaje și un viaduct.

ADVERTISEMENT

Lucrările lotului al cincilea, Curtea de Argeș – Pitești, al A1 pot începe. Câţi kilometri de autostradă vor fi construiţi

„Lucrările pot începe la Autostrada A1 Pitești – Curtea de Argeș. Tocmai ce am emis autorizația de construire pentru lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești. Este vorba de un tronson între Curtea de Argeș și Pitești, lung de 30 de km,” a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

„Constructorul a început mobilizarea și va demara lucrările în perioada următoare. Proiectul este unul amplu, care valorează 1,7 miliarde de lei,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Ministrul Transporturilor a mai precizat că tronsonul respectiv va cuprinde 13 poduri, trei pasaje, un viaduct și trei noduri rutiere la Curtea de Argeș, Băiculești și Bascov.

Vor fi constuite două spații de servicii, câte unul pe fiecare sens, amenajate modern, două parcări de scurtă durată, de-o parte și de alta a drumului și două centre de coordonare și întreținere, la Bascov și la Curtea de Argeș.

ADVERTISEMENT

Contractul a fost semnat încă din aprilie 2020 și a costat 1,7 miliarde lei. De proiectarea și constucția acestuia se va ocupa compania Astaldi.

Autostrada Pitești – Sibiu cuprinde 6 loturi

Autostrada București – Sibiu are șase tronsoane: lotul 1 Sibiu – Boiţa, are o lungime de 13 km, lotul  2 Boiţa – Cornetu – 31 km, Lotul 3 Cornetu – Tigveni – 37 km, Lotul 4 Tigveni – Curtea de Argeş – 10 km și lotul 6, o legătură de 23 de kilometri între autostradă (zona Tigveni – Argeş) şi Municipiul Râmnicu Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea, doar unul se află în faza de execuție. Pe tronsonul dintre Sibiu și Boița lucrează compania austriacă PORR. Se estimează că circulația ar putea fi deschisă la sfârșitul anului viitor.

Loturile 2, 3 și 4 sunt în evaluare sau reevaluare. Sunt probleme pe ultimul dintre acestea. Inițial, compania de Administrare a Infrastructurii a atribuit contractul companiei austrice PORR. Compania a cerut 1,67 milioane de lei pentru contrucția a zece kilometri de autostradă, în cinci ani.

China Railway a atacat în instanță decizia CNAIR și au avut câștig de cauză. Chinezii au fost excluși de la licitație pentru că se aflau pe o lista neagră a Băncii Mondiale. Astfel, compania de autostrăzi este nevoită să facă o reevaluare a ofertelor, iar contractul nu poate fi semnat.

ADVERTISEMENT