ADVERTISEMENT
News

Ludovic Orban vrea mai multe paturi ATI cu ventilatoare în spitalele din România: „Este important să fim pregătiți pentru orice situație”

Autor: Bogdan Solomon | 11.06.2020 | 15:27
Ludovic Orban vrea mai multe paturi ATI cu ventilatoare în spitalele din România: „Este important să fim pregătiți pentru orice situație”
Ludovic Orban a subliniat importanța creșterii numărului de paturi cu ventilatoare din spitale. Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Având în vedere că bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României este în continuă creștere, până la această oră fiind confirmate 21.182 de cazuri de îmbolnăvire, Ludovic Orban se pregătește pentru ce este mai rău. De aceea, premierul a subliniat importanța creșterii în viitorul apropiat a numărului de paturi cu ventilatoare din spitale. În cursul zilei de joi, 11 iunie, a avut loc la Romexpo recepția celor 100 de ventilatoare achiziționate din Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban insistă pentru creșterea numărului de paturi ATI cu ventilatoare. 100 au fost achiziționate deja din SUA

Acestea fac parte dintr-un lot de 200 care urmează să intre în stocul strategic și să fie puse la dispoziția unităților medicale din țară, în funcție de necesitate. Chiar dacă țara noastră nu s-a confruntat în perioada de vârf a pandemiei cu riscul depășirii capacității de tratare a pacienților internați în secțiile de terapie intensivă, șeful Executivului admite că „avem o capacitate limitată de tratare în paturi din ATI cu ventilatoare”.

Achiziţia a fost realizată prin intermediul Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit lui Ludovic Orban, Guvernul a încercat să contracteze ventilatoare din mai multe state europene și nu numai, însă au existat dificultăți, motiv pentru care negocierile au intrat în impas.

ADVERTISEMENT

Ce a declarat Ludovic Orban în cadrul evenimentului de la Romexpo

Aş putea spune că nu este întâmplător că aceste ventilatoare sunt produse şi livrate către România de partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii. Ştiţi foarte bine că SUA e greu încercată de această epidemie şi, cu toate astea, această livrare vine din Statele Unite şi este şi rezultatul discuţiei care a avut loc între preşedintele Donald Trump şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Trebuie să ştiţi, a existat o restricţie în ceea ce priveşte exportul materialelor şi echipamentelor din Statele Unite către alte ţări, pentru România nu a fost aplicată această restricţie. Se ştie că avem o capacitate limitată de tratare în paturi din ATI cu ventilatoare, e o capacitate limitată la aproximativ 1.700 de paturi cu ventilatoare.

ADVERTISEMENT

Este foarte important ca, în viitorul apropiat, să creştem semnificativ numărul de paturi cu ventilatoare, astfel încât să fim pregătiţi pentru orice situaţie. Dimpotrivă, numărul de cazuri a fost la un nivel relativ scăzut, în jur de 250 – 260 în momentele de vârf ale epidemiei, astăzi diminuându-se semnificativ, dar cu toate astea – paza bună trece primejdia rea, iar noi trebuie să fim pregătiţi, din toate punctele de vedere, pentru a face faţă oricărei situaţii.

Le mulţumim partenerilor americani. Sunt convins – colaborarea dintre SUA şi România în toate domeniile se va derula în continuare la fel de bine, dacă nu şi mai bine decât până în prezent. Domnul secretar de stat Arafat, care este implicat în programul de achiziţii RescEU, atât pe acest program de achiziţii la nivelul UE, cât şi pe procedurile interne de achiziţie de stocuri suplimentare de ventilatoare.

ADVERTISEMENT

Este implicat în negocieri ample cu mai multe ţări care sunt furnizoare şi aşteptăm ca, în perioada următoare, aceste negocieri să se materializeze în contracte cadru şi, ulterior, în livrarea de ventilatoare. În Asia, aproape toate contractele, am avut contracte cadru care au fost semnate, au fost reziliate.

Nu am reuşit să obţinem ventilatoarele pe care le-am negociat şi care, în mod normal, ar fi trebuit să intre în ţară, nici din China, nici din alte ţări”, a declarat premierul Ludovic Orban în cadrul evenimentului la care au participat ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, dar şi şeful DSU, Raed Arafat.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!