News

Luna martie 2024, cea mai caldă înregistrată vreodată în lume: ”Clima noastră se schimbă rapid”

În 2024, planeta a traversat cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată. De 10 luni încoace, se înregistrează câte un nou record de temperatură.
09.04.2024 | 13:47
Luna martie 2024 cea mai calda inregistrata vreodata in lume Clima noastra se schimba rapid
Martie 2024, a 10-a lună consecutivă care a fost cea mai caldă înregistrată vreodată. Explicațiile meteorologilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În acest an 2024, omenirea a avut parte de cea mai caldă lună martie pe întreg globul. Anunțul oficial vine de la serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene

Martie 2024, a 10-a lună consecutivă care a fost cea mai caldă înregistrată vreodată. Explicațiile meteorologilor

Clima se schimbă într-un mod accelerat și îngrijorător la nivel mondial. Anotimpurile s-au dat peste cap, iar în unele regiuni aproape că nu mai există sezoanele reci cu care ne-am obișnuit.

ADVERTISEMENT

Nu demult, pe 7 martie, specialiștii ne spuneau că februarie 2024 a reprezentat o lună deosebit de caldă înregistrată la nivel global. Ultima lună din iarnă din acest an a intrat în istorie ca fiind cea mai caldă lună înregistrată vreodată, conform Copernicus.

Acest trend pare a fi unul de neoprit. Marți, 9 aprilie, serviciul european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus a anunțat că martie 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în lume. Vorbim astfel de o perioadă de 10 luni în care fiecare lună a stabilit un nou record de temperatură.

ADVERTISEMENT

Planeta noastră se află în acest moment la capătul celor mai fierbinți 12 luni înregistrate vreodată pe planetă, atrag atenția specialiștii. Vorbind în cifre, din aprilie 2023 până în martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 de grade Celsius peste media din perioada pre-industrială 1850-1900.

Continuăm să vedem temperaturi excepționale în întreaga lume, iar martie este a zecea lună consecutivă care a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată.

ADVERTISEMENT

Și, deși un record izolat de multe ori nu înseamnă foarte mult, deoarece clima este incredibil de variabilă, deci are perioade mai calde, perioade mai reci, totuși tendința pe termen lung, cu recorduri excepționale, este cea care ne îngrijorează”, a spus Dr. Samantha Burgess, director adjunct Serviciul Copernicus, conform TVR Info.

Meteorologii: ”Perioada pe care o trăim în prezent, cea mai caldă cu care s-a confruntat omenirea în ultimii 100.000 de ani”

Meteorologii europeni spun că aceste recorduri de la o lună la alta sunt o dovadă științifică a faptului că clima se schimbă, planeta se schimbă, și asta într-un mod extrem de rapid.

ADVERTISEMENT

Detaliile și calitatea arhivelor variază, dar putem spune cu oarecare încredere că perioada pe care o trăim în prezent este cea mai caldă cu care s-a confruntat omenirea în ultimii în jur de 100.000 de ani”, mai spune oficialul Copernicus.

Anul 2023 a fost cel mai călduros an al planetei, potrivit înregistrărilor globale care merg până în 1850. S-au raportat maxime record și fenomene meteorologice extreme și violente.

Specialiștii spun că emisiile de gaze cu efect de seră declanșate de om sunt cauza principală a degradării climei. Există însă și alți factori care au determinat creșterea temperaturilor. Printre ele, fenomenul El Nino.

ADVERTISEMENT