News

Luni, prima zi de autorecenzare pentru recensământ. Există și o amendă, dar nu pentru cei care refuză autorecenzarea. Probleme cu accesul pe site. Update

Luni, 14 martie, debutează perioada de autorecenzare pentru recensământ. Aceasta se va face pentru prima dată în format online și presupune completarea unui formular.
14.03.2022 | 10:50
Luni prima zi de autorecenzare pentru recensamant Exista si o amenda dar nu pentru cei care refuza autorecenzarea Probleme cu accesul pe site Update
Recensământ. Începe procesul de autorecenzare online a populației. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
14-03-2022
08:51

INS: Platforma de autorecenzare are probleme din cauza numărului mare de utilizatori

Recensământul populaţiei în România a început cu probleme. Institutul Naţional de Statisctică (INS) a anunţat că platforma de autorecenzare are probleme din cauza numărului mare de utilizatori.

”Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populaţie pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat.

Până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Naţional de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro”, au spus cei de la INS.

Procesul de recensământ începe cu etapa de autorecenzare a populației, care va putea fi realizată de astăzi, luni, 14 martie. Aceasta presupune completarea unui formular online.

Recensământ. Începe procesul de autorecenzare online a populației. INS, informații utile privind colectarea datelor

Institutul Național de Statistică anunță debutul procesului de autorecenzare, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021).

ADVERTISEMENT

Acesta presupune, în premieră pentru România, două aspecte distincte: autorecenzarea online și autorecenzarea online asistată (ARA), pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse.

Potrivit INS, platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro a devenit activă azi-noapte, la ora 00:00.

ADVERTISEMENT

”Site-ul recensământului poate fi accesat la adresa www.recensamantromania.ro. De pe acest site puteţi intra foarte uşor pe platforma de autorecenzare, este linkul de sus, linkul va fi activ la ora zero a zilei de 14 martie, adică începând de luni.

Tot pe site-ul recensământului veţi avea posibilitatea, după ce vă autorecenzaţi, să intraţi în posesia codului de auto-recenzare, în termen de maxim 7 zile de la momentul în care aţi completat chestionarul de recensământ. Acel cod se poate accesa tot din prima pagină a site-ului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acest link va fi activ din 14 martie. Iar în partea de sus a paginii vor exista două tutoriale, unul video şi unul text, care vă vor ghida în procesul de auto-recenzare. Pe site veţi găsi, de asemenea, toate materialele referitoare la recensământ din punct de vedere legislativ, hotărârile Comisiei Centrale a Recensământului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică pentru activitatea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, Bogdan Drăghia, într-o conferinţă de presă.

Ce documente sunt necesare pentru recensământul online și cine se poate autorecenza. Care sunt pașii

La recensământul online care începe luni participă orice persoană, indiferent de cetăţenie, care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni și care trebuie să aibă actul de identitate pentru a furniza informațiile cerute pe platforma electronică.

ADVERTISEMENT

Pașii de urmat pentru procesul de autorecenzare, conform INS:

  • Pasul 1: persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de preînregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.
  • Pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului.

După completare, se apasă butonul ”Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

ATENȚIE! Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora ”00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.

Autorecenzarea este disponibilă populației în perioada 14 martie – 15 mai 2022.

La introducerea datelor pe platformă vor trebui completate următoarele informații: adresa de reședință, CNP-urile membrilor gospodăriei și adresele de e-mail ale membrilor gospodăriei. Autorecenzarea se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic, adică telefoane mobile inteligente (smartphone), tablete, laptopuri, desktopuri.

E important de precizat că nu e necesar să aibă toți din gospodărie adresă de email, e suficientă una pentru fiecare familie.

O singură persoană din gospodărie îl completează, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei) și apoi îi adaugă pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate.

La ce întrebări vor avea de răspuns românii în formularul de recensământ

Președintele INS, Tudorel Andrei, a explicat care vor fi întrebările din formularul de recensământ.

”Este un chestionar care va fi construit pe câteva secțiuni importante. Sunt informații referitoare la gospodărie, la locuință, la dotarea locuinței, la caracteristici ale persoanei, cu informațiile demografice, nivelul de instruire, acolo unde este cazul evaluarea caracteristicilor migrației internaționale.

Sunt informații la care trebuie să existe o declarație din partea fiecărei persoane – limba maternă, religia și etnia, care sunt pe libera declarație a fiecărei persoane”, a spus el.

După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va primi și un link de verificare a datelor transmise.

În cazul în care cineva a completat greșit un câmp, poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul.

Există și un cod de culori al acestui chestionar. Când termini de completat o secțiune și o faci în mod corect, ea se colorează în verde, semn că e ok.

În cazul în care uiți să completezi un răspuns, întrebarea pe care ai omis-o devine albastră. Iar dacă completezi un răspuns greșit (de pildă că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul tău se colorează în roșu și ești alertat de sistem cu privire la eroare).

La finalul completării vei fi de asemenea înștiințat câte și care sunt răspunsurile eronate, întrebările la care ai omis să răspunzi ca și cele la care ai răspuns corect.

E important de știut că ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.

În ce condiții pot fi amendați cetățenii

Autoritățile precizează că persoanele care refuză auto-recenzarea nu vor fi amendate. În schimb, cetățenii care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020), notează HotNews.

Zi liberă primită de românii care se vor autorecenza

Președintele INS a anunțat că cetățenii care se vor autorecenza vor primi o zi liberă de la locul de muncă.

”Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată.

Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate”, a spus Tudorel Andrei, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT