Life

Măcinat de suferință, “cowboy-ul” filmului românesc se stinge în singurătate și uitare. Drama actorului Ovidiu Iuliu Moldovan

“Cowboy-ul” filmului românesc, Ovidiu Iuliu Moldovan, măcinat de suferință. Actorul s-a stins în singurătate și uitare.
24.09.2023 | 08:02
Macinat de suferinta cowboyul filmului romanesc se stinge in singuratate si uitare Drama actorului Ovidiu Iuliu Moldovan
Ovidiu Iuliu Moldovan, “cowboy-ul” filmului românesc. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ovidiu Iuliu Moldovan, considerat “cowboy-ul” filmului românesc, a fost măcinat de suferință și s-a stins în singurătate. Nu a spus nimănui că era bolnav.

Ovidiu Iuliu Moldovan, “cowboy-ul” filmului românesc, măcinat de suferință. Actorul se stinge în singurătate și uitare

Născut pe 1 ianuarie 1942, în satul Vişinelu din comuna Sărmaşu (Mureş), Ovidiu Iuliu Moldovan a fost unul dintre cei mai iubiți actori din secolul trecut. A jucat în zeci de filme de-a lungul carierei, dar și în mai multe spectacole de teatru.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai importante filme ale sale se numără “Profetul, aurul şi ardelenii”, “Artista, dolarii şi ardelenii”, “Pruncul, petrolul şi ardelenii” și “Castelul din Carpaţi”. A mai avut roluri în “Misterele Bucureştilor”, “Secretul lui Nemesis”, “Horea” și “Sosesc păsările călătoare””.

Primul și ultimul său rol din Teatrul Național a fost făcut în regia lui Radu Penciulescu. Astfel, în 1979, a jucat în “Regele Lear”, iar în 2002 în “Celălalt Cioran”.

ADVERTISEMENT

Deși a avut o carieră strălucită în lumea teatrului și a filmului, Ovidiu Iuliu Moldovan și-a petrecut ultima parte a vieții fiind măcinat de suferință. Actorul trăia dintr-o pensie foarte mică, iar banii îi cheltuia pe tratamentele medicale.

În 1995, atunci când mama lui s-a stins din viață, actorul a fost distrus și s-a retras. Nu a mai apărut în filme, ci doar în spectacole de teatru și poezie. Era bolnav de ciroză, însă nimeni nu a știut acest lucru. În ultimele săptămâni de viață, actorul a refuzat orice contact.

ADVERTISEMENT

A murit pe 12 martie 2008, la 66 de ani, iar apropiații au spus că cea mai mare neîmplinire e regretatului actor a fost faptul că nu a avut copii. Până la finalul vieții, acesta a trăit în singurătate.

Pe 15 martie 2008, trupul său neînsuflețit a fost depus în foaierul din sala mare a Teatrului Național din București. A fost condus pe ultimul drum de rude, prieteni și de cei care l-au apreciat.

ADVERTISEMENT

A fost înmormântat în cimitirul Bellu, pe Aleea Actorilor, de un sobor de clerici greco-catolici. Slujba de înmormântare a lui Ovidiu Iuliu Moldovan a fost oficiată de episcopul Florentin Crihălmeanu al Episcopiei de Cluj-Gherla, precum și de episcopul auxiliar Mihai Frățilă, al Arhiepiscopiei de Făgăraș și Alba-Iulia. Aceștia au fost asistați și de alți preoți.

Ovidiu Iuliu Moldovan a trăit o dramă în copilărie

Atunci când era doar un copil, Ovidiu Iuliu Moldovan și-a pierdut tatăl, care era prizonier în cel de-Al Doilea Război Mondial. Bărbatul a fost ucis de Miklos Horthy, vasal al lui Hitler și fost guvernator al Ungariei.

Actorul nu a înțeles niciodată de ce s-a întâmplat acest lucru cu tatăl său, oricât de mult a încercat să caute un răspuns. A luat numele de “Iuliu” în semn de recunoștință pentru părintele său.

ADVERTISEMENT
Tags: