Life

Mai multe lebede de pe lacul IOR din Capitală au fost găsite moarte. Virusul gripei aviare face ravagii

Mai mulți membrii ai unei familii de lebede de pe lacul IOR din București au murit. Veterinarii au confirmat că e gripă aviară.
17.02.2024 | 00:20
Mai multe lebede de pe lacul IOR din Capitala au fost gasite moarte Virusul gripei aviare face ravagii
Mai mulți membrii ai unei familii de lebede de pe lacul IOR din București au murit. Veterinarii au confirmat că e gripă aviară. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Mai multe lebede de pe lacul IOR din Capitală au fost găsite moarte. Virusul gripei aviare face ravagii în mai multe locuri din România, în rândul păsărilor. Semnalul de alarmă tras de cercetători în această privință.

Mai mulți membrii ai unei familii de lebede de pe lacul IOR din București au murit. Veterinarii au confirmat că e gripă aviară

Mai mulți membrii ai unei familii de lebede de pe lacul IOR din București au murit. Veterinarii au confirmat că e gripă aviară după ce în ultimele zile au fost analizate mai multe păsări care au fost găsite fără viață.

ADVERTISEMENT

„La pasări în mod particular virusul acesta este transmis prin materiile fecale și în consecință tot ce elimină o pasăre bolnavă, în mediul în care ajunge, va fi contaminat cu acest virus.

Și, în mod particular sunt sensibile păsările de baltă, păsările de lac, de țărm, acestea fiind în egală măsură sensibile dar unele dintre ele fiind doar purtători și excretori de virus”, a declarat medicul veterinar, Doina Daneș, conform stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Direcția Sanitar Veterinară din București a preluat probe și de la alte păsări care au murit perioada aceasta în parcul IOR din București. Printre acestea se numără și câțiva pescăruși, urmând să se afle dacă este vorba despre același virus.

În momentul de față, pe lacul din sectorul 3 a mai rămas o singură lebădă. Lebedele sunt considerate unele dintre cele mai fidele viețuitoare. Sunt monogame, ceea ce înseamnă că se împerechează pentru toată viața.

ADVERTISEMENT

Cel care a rămas pe lacul IOR din Capitală este un mascul, care este foarte trist pentru că și-a pierdut întreaga familie. Acest lucru a fost observat de iubitorii parcului, care nu se așteptau la un asemenea destin tragic.

Și în Târgu-Jiu au fost găsite două lebede moarte pe lacul Vadeni, de pe râul Jiu. Păsările au fost transportate la București, medicii veterinari descoperind în urma analizelor că și ele erau infectate cu gripă aviară.

ADVERTISEMENT

Care sunt recomandările specialiștilor

Specialiștii au câteva recomandări și sfaturi pentru oamenii care vizitează parcul IOR, dar și alte lacuri care găzduiesc diverse specii de animale. Aceștia le sugerează tuturor cetățenilor să nu hrănească păsările sălbatice, în special cele de apă.

Din păcate, acest fenomen duce la răspândirea și creșterea riscului de contaminare cu gripă aviară. De asemenea, în cazul în care se identifică păsări cu semne de boală este bine să nu vă apropiați de ele și să nu le atingeți.

Printre simptomele se boală se numără: apatie, semne respiratorii, semne neurologice, sânge pe aripi sau gât. În felul acesta autoritățile speră să limiteze contactul oamenilor cu păsările potențial infectate cu A(H1N1).

„În cazul gripei aviare, virulența este mare și poate fi transmisă atât prin contact direct, cât și indirect cu obiecte contaminate cu fecale sau cu secreții respiratorii. Rezistența în mediu este mare și poate fi preluată și transmisă la alte păsări prin încălțăminte și/sau haine.

Dacă aveți păsări acasă și ați intrat în contact cu păsări sălbatice, vă recomandăm să vă decontaminați, spălați hainele și încălțămintea înainte de a intra în contact cu cele de acasă”, spun cei de la Fundația Visul Luanei, pe Facebook.

ADVERTISEMENT