News

Mai mulți bani la pensiile private. Klaus Iohannis a promulgat legea pentru creşterea contribuţiei

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri legea pentru creşterea contribuţiei la fondurile private de pensii (Pilonul II). Legea va intra în vigoare în 2024.
20.07.2022 | 17:39
Mai multi bani la pensiile private Klaus Iohannis a promulgat legea pentru cresterea contributiei
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru creşterea contribuţiei la fondurile private de pensii (Pilonul II). Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Conform comunicatului publicat pe site-ul presidency.ro, în prim-plan este legea despre aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2022, pentru completarea articolului 43 din Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat.

Mai mulți bani pentru românii participanți la fondurile private de pensii

Acest act normativ aprobă OUG nr. 23/2022 care completează articolul 43 din Legea nr. 411/2004 cu un nou alineat. Acesta prevede majorarea contribuţiei la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

La această situație s-a ajuns după ce în luna martie, Guvernul României aproba o Ordonanţă de Urgenţă care prevedea creșterea contribuţiilor la fondurile private de pensii (Pilonul II) de la 3,75% la 4,75%.

Jalon îndeplinit din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: contribuţiile la fondurile private de pensii vor creşte de la 3,75% la 4,75%. Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).

ADVERTISEMENT

Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede, totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022”, se arăta la acea vreme într-un comunicat remis de Ministerul Muncii.

Creșterea procentului a fost impusă de PNRR

Potrivit sursei citate, reforma sistemului de pensii (n.r. – propusă în PNRR) viza elaborarea legislaţiei prin care se urmărea asigurarea pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii şi a predictibilităţii sistemului public de pensii.

ADVERTISEMENT

Inclusiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii. Astfel, prin actul normativ adoptat la 16 martie 2022, se asigura respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213).

Ne referim la contribuţiile la Pilonul II de pensii aliniate cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare. Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este o parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii.

ADVERTISEMENT

Ea se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă baza de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale. Mai departe, trebuie spus că această bază de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”