News

Mai pot oferi elevii flori și mărțișoare în școli, pe 1 și 8 Martie? Anunțul ministrului Educației

24.02.2021 | 19:00
Mai pot oferi elevii flori si martisoare in scoli pe 1 si 8 Martie Anuntul ministrului Educatiei
ADVERTISEMENT

În ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății cu reguli pentru redeschiderea școlilor este prevăzută o interdicție ce vizează „schimbul de obiecte personale”, în contextul pandemiei Covid-19. Prin urmare, în rândul elevilor și părinților din întreaga țară se ridică o întrebare firească: mai pot fi oferite profesoarelor și învățătoarelor tradiționalele mărțișoare de 1 și 8 Martie?


Update, ora 19:00. Ministerul Educației precizează că nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare cu ocazia zilelor de 1 și 8 Martie.

ADVERTISEMENT

În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II.

 Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

ADVERTISEMENT

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții instituției.

ADVERTISEMENT

Știrea Inițială, ora 15:54. Chestionat pe marginea subiectului, Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că în momentul de față nu se pune nici măcar problema unor recomandări în acest sens, întrucât instituția pe care o conduce „nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal”.

Pe de altă parte, secretarul de stat Sorin Ion susține că nu pot fi date derogări pentru astfel de obiceiuri și îndeamnă elevii să se rezume doar la felicitări sau mărțișoare virtuale. De altfel, mesajul a fost transmis deja pe grupurile neoficiale de comunicare ale multor școli din țară.

ADVERTISEMENT

Bâlbâieli la Ministerul Educației. Nimeni nu știe dacă se mai pot oferi flori și mărțișoare în școli de 1 și 8 Martie

Există un ordin comun care interzice schimbul de obiecte personale. Ministerul Educației nu se implică, nu dorește și nici nu poate să schimbe valoare de simbol a unei flori în obiect personal, cu atât mai mult un mărțisor.

Ministerul Educației nu a transmis nicio interdiciție, nici măcar cu titlu de recomandare pe subiectul unor simboluri precum flori sau mărțisoare. Putem noi să vrem orice, dar nu putem să schimbăm acest obicei, este ipocrizie altfel. Ministerul nu se implică în niciun fel”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru hotnews.ro.

Opinia sa nu este împărtășită, însă, de secretarul de stat Sorin Ion, care invocă interzicerea „schimbului de obiecte personale” în școli și le recomandă elevilor să renunțe la obișnuitele mărțișoare și flori în detrimentul unor felicitări virtuale.

Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori.

Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor. Nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală în cadrul legal existent.

Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor.

Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a explicat secretarul de stat pentru Europa Liberă.

La rândul său, inspectorul şcolar general al judeţului Brăila a dat asigurări că va atrage atenția directorilor de școli să respecte interdicția când vine vorba de mărțisoare și flori. Ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății la care se face referire a fost publicat în Monitorul Oficial pe 5 februarie, chiar înainte de reluarea cursurilor cu prezența elevilor în clase.

În ordinul comun al ministerelor există aşa ceva. Este vorba despre regulile privind organizarea spaţiilor pentru asigurarea distanţării fizice. În anexa ordinului, la punctul 1 b scrie că este interzis schimbul de obiecte personale. Eu le voi atrage atenţia directorilor că regula trebuie să fie respectată”, a declarat Cătălin Canciu.

ADVERTISEMENT