News

MAI, reacție în scandalul ”secțiilor de poliție ilegale” care ar fi fost înființate de China în România

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a avut o primă reacție față de informația privind secțiile de poliție operate de China în România.
05.12.2022 | 20:05
MAI reactie in scandalul sectiilor de politie ilegale care ar fi fost infiintate de China in Romania
Ce spune MAI despre așa-zisele secții de poliție operate de China în România. Sursa foto:
ADVERTISEMENT

CNN a dezvăluit, duminică, faptul că Beijing-ul a înființat peste 100 de așa-zise secții de poliție pe tot globul, inclusiv în țara noastră.

Ce spune MAI despre așa-zisele secții de poliție operate de China în România

La câteva ore distanță de la articolul din presa de peste ocean, Ministerul Afacerilor Interne de la București a avut o primă reacție.

ADVERTISEMENT

MAI a precizat, luni, că nu există un acord semnat cu autorităţile chineze, care să permită înființarea unor ”secţii de poliţie ilegale”.

”Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, desfăşoară constant, conform competenţelor, activităţi pentru a se asigura că, pe teritoriul României, nu sunt desfăşurate activităţi care să aducă atingere siguranţei naţionale, ordinii publice şi drepturilor cetăţenilor”, anunță ministerul român.

ADVERTISEMENT

Biroul de presă al MAI mai notează că toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competenţă al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, ”respectă legislaţia internă a României şi pe cea internaţională”.

Reacţia oficialilor de la București vine în urma unui articol publicat de jurnaliștii americani. CNN a scris că regimul comunist din China ar fi deschis în mai multe ţări, printre care şi România, ”secţii de poliţie.

ADVERTISEMENT

Care ar fi rolul acestor secții de poliție ilegale

Scopul acestor instituții considerate ilegale era acela de a monitoriza, hărțui și, în unele cazuri, repatria cetățenii chinezi care trăiesc în exil. Chinezii s-ar fi folosit de acorduri bilaterale de securitate încheiate cu țări din Europa și Africa.

Conform sursei citate, care citează date ale organizației pentru drepturile omului Safeguard Defenders (Madrid), există dovezi că Beijingul administrează încă 48 de secții de poliție în străinătate.

ADVERTISEMENT

Același ONG-ul dezvăluise, încă din luna septembrie a acestui an, existența altor 54 de astfel de secții.

În urma acestor informații, Beijing-ul a negat vehement că administrează instituții polițienești nedeclarate în afara teritoriului său.

China a recunoscut că există entități administrative înființate pentru a-i ajuta pe expatriații chinezi cu diferite chestiuni.

Beijing-ul pune apariția acestor entități pe seama situației din timpul pandemiei de Covid, care a lăsat mulți chinezi blocați în carantină în alte țări și în imposibilitatea să-și actualizeze actele.

ADVERTISEMENT