News

Maia Sandu are un salariu lunar puţin peste 5.000 lei. Preşedintele Republicii Moldova şi-a depus declaraţia de avere

Maia Sandu şi-a făcut publică declaraţia de avere. Preşedintele moldovean are un salariu care abia trece de 1.000 de euro.
14.03.2023 | 13:45
Maia Sandu are un salariu lunar putin peste 5000 lei Presedintele Republicii Moldova sia depus declaratia de avere
Maia Sandu şi-a depus declaraţia de avere Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a publicat luni declaraţia de avere şi interese pe anul 2022. Potrivit datelor indicate în declarație, la fel ca și în 2021, aceasta deține un apartament, un automobil și două conturi bancare.

Maia Sandu a efectuat 19 vizite în străinătate în 2022

Pe parcursul anului trecut, Maia Sandu a încasat un salariu de 258.709 de lei moldoveneşti (aproximativ 63.700 lei româneşti) în calitate de președinte al Republicii Moldova, ceea ce constituie circa 21.559 de lei moldoveneşti lunar (aproximativ 5.300 lei româneşti). Șefa statului a obținut în 2022 și 62.908 de lei moldoveneşti (15.500 RON) sub formă de diurnă pentru deplasările peste hotare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Maia Sandu şi-a mai trecut în declarația de avere un apartament cu suprafață de 74,5 metri pătrați, cumpărat în 2003, și un automobil Toyota Rav 4, fabricat în 2007 și achiziționat în 2012 cu 170.000 de lei moldoveneşti (8.500 euro). Maia Sandu mai deține un cont bancar în SUA cu 600 de dolari, dar și unul în Republica Moldova, în care sunt depozitaţi 13.108 lei moldoveneşti (3.200 lei româneşti).

Conform datelor făcute publice de Administrația Prezidențială de la Chișinău, Maia Sandu a cheltuit aproximativ 25.000 de euro pentru cele 19 vizite în străinătate făcute anul trecut, ceea ce înseamnă puțin peste 1.300 de euro pentru fiecare deplasare externă. Instituția precizează că a fost cheltuită mai puțin de jumătate din suma alocată în buget în 2022 cu acest scop.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul anului 2022, Maia Sandu a făcut următoarele deplasări în străinătate: în Germania, la München, la Conferința de securitate, în perioada 18 – 20 februarie 2022 (suma totală cheltuită – 34.3 mii lei); în Belgia, la Bruxelles, în perioada 17 – 19 mai (suma totală 21.2 mii lei); în Olanda, la Rotterdam, în perioada 31 mai – 1 iunie (suma totală – 14.4 mii lei); în Grecia, în localitatea Thessaloniki, unde a participat la Summit-ul șefilor de stat și de guvern al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, în perioada 10 – 11 iunie (suma totală – 5.5 mii lei).

Două vizite în România

De asemenea, pe 27 iunie, Maia Sandu a fost în Ucraina, la Kiev, (suma totală cheltuită – 0.00 lei). Alte deplasări: în Grecia, la Atena, în 4 – 5 iulie, în Lituania, la Vilnius – 6 iulie (suma totală – 19.3 mii lei); în Polonia, la Varșovia, în 14 iulie (suma totală – 20.3 mii lei); în România, la București, în perioada 28 – 29 iulie (suma totală – 1.2 mii lei); în Austria, în localitatea Alpbach, în 21 – 23 august (suma totală – 4.4 mii lei); în Marea Britanie, la Londra, la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a (suma totală – 24.6 mii lei).

ADVERTISEMENT

În toamnă, Maia Sandu a călătorit şi în SUA, la New York, la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în perioada 18 – 21 septembrie (suma totală – 75.8 mii lei). Au urmat vizite în Germania, la Berlin, în perioada 22 – 23 septembrie (suma totală – 3.3 mii lei), dar şi în Cehia, la Praga, în perioada 5 – 7 octombrie (suma totală – 39.4 mii lei).

La sfârşitul lunii octombrie Maia Sandu a revenit în România, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie (suma totală – 14.3 mii lei). Apoi au urmat vizite în Tunisia, la Djerba, în perioada 18 – 20 noiembrie (suma totală – 9.7 mii lei), în Franța, la Paris, în perioada 20 – 22 noiembrie (suma totală – 77.1 mii lei), în Japonia, la Tokyo, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie (suma totală – 27.3 mii lei), în SUA, la Washington, la lucrările Segmentului Înalt al Conferinței Internaționale privind anticorupția, în perioada 5 – 7 decembrie (suma totală – 17.6 mii lei) şi în Elveția, la Geneva, în perioada 11 – 12 decembrie (suma totală – 9.3 mii lei).

ADVERTISEMENT

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, devenind prima femeie care deţine această funcţie în istoria ţării, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea...
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea ocupa în Canada, în timp ce campionul nostru o lua de la zero
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Orice român trebuie să vadă acest loc. Aici vei avea vacanța de vis
Orice român trebuie să vadă acest loc. Aici vei avea vacanța de vis
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”