News

Maica Pavelida, un discipol al lui Arsenie Boca, a murit. Spunea despre părinte că ”este un trimis al lui Dumnezeu”

Maica Pavelida de la Mănăstirea Prislop, un discipol al lui Arsenie Boca, a murit. Cuvinte mari spuse de aceasta despre părinte în urmă cu câțiva ani.
03.12.2023 | 15:54
Maica Pavelida un discipol al lui Arsenie Boca a murit Spunea despre parinte ca este un trimis al lui Dumnezeu
Maica Pavelida, unul dintre discipolii părintelui Arsenie Boca, a murit. Sursa foto: Mănăstirea Prislop / Facebook
ADVERTISEMENT

Maica Pavelida, recunoscută ca un discipol al părintelui Arsenie Boca, a murit, notează Antena 3. În ultimii ani, foarte mulți enoriași mergeau în pelerinaje la Mănăstirea Prislop pentru a discuta cu ea și pentru a-i cere sfaturi.

Maica Pavelida, unul dintre discipolii părintelui Arsenie Boca, a murit

Maica stareță Pavelida Munteanu era o figură importantă a acestei mănăstiri. Nu cu mult timp în urmă, în septembrie 2023, ea a primit Ordinul ”Maica Domnului Rugătoarea”, acordat de Patriarhul Daniel.

ADVERTISEMENT

Pe 15 septembrie, Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara și-a serbat joi hramul. Nu mai puțin de trei ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie și un Parastas la mormântul Părintelui Arsenie Boca.

După această slujbă, Episcopul Devei și Hunedoarei a înmânat Stavroforei Pavelida Munteanu, Stareța Mănăstirii Prislop, Ordinul ”Maica Domnului Rugătoarea” acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

ADVERTISEMENT

Ce spunea Maica Pavelida despre Arsenie Boca

De-a lungul timpului, Maica Pavelida și-a împărtășit cu mai multe ocazii gândurile despre Arsenie Boca. În ultimii ani, mulți credincioși au spus public că şi-ar dori canonizarea Părintelui Arsenie Boca.

În 2015, și stareța Pavelida a fost întrebată dacă Arsenie Boca ar trebui canonizat. A răspuns atunci: ”Nu sunt eu în măsură să vorbesc despre acest lucru. Dânsul a prevăzut că vor veni vremurile acestea şi că aici (n.r. la Prislop) va sosi atâta lume, ceea ce noi nu am ştiut. Așteptăm să vedem cum lucrează Dumnezeu, prin ierarhia noastră”, spunea aceasta, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Despre părintele Arsenie Boca de la Prislop, maica mai spunea că ”a fost un trimis al lui Dumnezeu în vremea noastră, să ne arate adevărata cale a întâlnirii cu Domnul Nostru Iisus Hristos.

A fost înzestrat cu multe daruri şi virtuţi, ca să ne arate sfinţenia sa. A fost smerit, retras şi ascultător faţă de Biserică. Şi-a cunoscut sfârșitul cu trei ani înainte spunând că mai are ‘trei calendare’ şi apoi va pleca”.

ADVERTISEMENT

Arsenie Boca este văzut de mulți cel mai mare duhovnic român al secolului XX. În anii comunismului, Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică. În plus, a fost arestat şi torturat.

A stat închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal. Părintele a revenit, la sfârșitul pedepsei, ca stareţ la Mânăstirea Prislop. A murit la Sinaia în 28 noiembrie 1989, dar a fost înmormântat la Prislop.

ADVERTISEMENT
Tags: