News

Pensii majorate în 2024 pentru 5 milioane de romani. Guvernul Ciolacu s-a ţinut de cuvânt!

În ciuda criticilor şi scepticilor, guvernul Marcel Ciolacu a majorat pensiile de la 1 ianuarie şi a prins în bugetul pe 2024 recalcularea de la 1 septembrie.
23.01.2024 | 10:57
Pensii majorate in 2024 pentru 5 milioane de romani Guvernul Ciolacu sa tinut de cuvant
Marcel Ciolacu anunţă că pensia medie în România va fi de 2.800 lei de la 1 septembrie 2024 Foto Hepta/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

2024 se anunță cel mai agitat an electoral din istoria României, cu patru rânduri de alegeri, situație cu care nu s-a mai confruntat până acum niciun guvern. Marea provocare într-o astfel de perioadă este de a găsi echilibrul între revendicările inerente ale diferitelor categorii profesionale – care pun presiune pe Executiv pentru obținerea de beneficii, profitând de momentul delicat – şi canalizarea ajutoarelor către cei care au într-adevăr nevoie de ele.

Cheltuielile cu pensiile reprezintă 9,4% din PIB

Atenția guvernului Marcel Ciolacu s-a îndreptat în primul rând către categoria socială cea mai vulnerabilă, pensionarii, iar dacă finalul lui 2023 a fost momentul promisiunilor, începutul lui 2024 a fost cel al împlinirii lor. Astfel, de la 1 ianuarie pensiile au fost indexate cu 13,8%, în ciuda mesajelor alarmiste ale opoziţiei, că statul nu va putea suporta această creştere.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, toate pensiile vor fi recalculate şi vor creşte din nou de la 1 septembrie, majorarea fiind deja prinsă în bugetul pe 2024. Astfel, anul acesta, cheltuielile totale cu pensiile sunt estimate la 9,4% din PIB, în creştere cu aproape 0,8% faţă de procentul alocat în 2023. Punerea în aplicare a acestor măsuri, care au un impact pozitiv asupra a cinci milioane de pensionari care se află în plată, a fost facilitată de aprobarea noii Legi a pensiilor, care corectează inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dar şi pe cele dintre bărbați și femei.

De la 1 ianuarie punctul de pensie a crescut cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei, astfel că un român care în decembrie 2023 a încasat o pensie de 2.500 lei primește acum 2.845 lei, iar de la 1 septembrie suma va fi mai mare. Majorarea va fi între câteva sute și chiar mii de lei pentru unii pensionari, după cum anunță reprezentanții Guvernului.

ADVERTISEMENT

“Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate. Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care, anul următor, va fi de 81 de lei, și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, procedura de creştere a pensiilor, după recalculare.

Pensia medie va ajunge la 2.800 lei în România. Ciolacu: “Sunt bunicii nostri, sunt părinţii noştri….”

Măsura creşterii pensiilor a devenit realitate în ciuda scepticismului alarmist al unei părţi a opoziţiei, dar imediat în spaţiul public a fost lansat zvonul că veniturile seniorilor ar urma să fie afectate de noi grile de impozitare. Încă o dată guvernul a trebuit să intervină să alunge temerile, subliniind că în 2024 nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive. Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar pentru cele care depăşesc 2.000 de lei se impozitează 10% din diferenţă. De exemplu, o pensie de 2.800 lei este impozitată cu 80 lei, una de 3.500 lei cu 150 lei, iar una de 4.000 lei cu 200 lei.

ADVERTISEMENT

“Schimbări au apărut în privinţa pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale. Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu şi le-a apropiat de principiul contributivităţii”, a ţinut să lămurească lucrurile Ministerul Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că după recalcularea din luna septembrie pensia medie va creşte la 2.800 lei. Referindu-se la pensiile celor care au lucrat în agricultură și care acum primesc în jur de 1.500 de lei, şeful Guvernului spune că inclusiv Bruxelles-ul a fost de acord că nivelul de trai al acestora trebuie crescut.

ADVERTISEMENT

“Ne-a spus și Comisia Europeană. ‘Nu mai puteți să continuați așa. Acele persoane sunt oameni. Sunt bunicii voștri, părinții voștri. Cum poate să supraviețuiască cineva cu o pensie de 1.500 de lei?’. Și atunci, în septembrie se va mări diferențiat. Se fac recalculările, nu pierde nimeni la pensie”, dă asigurări Marcel Ciolacu.

PSD şi-a onorat până acum promisiunile făcute faţă de seniori, încă de la reintrarea la guvernare, la sfârşitul lui 2021, majorările succesive ducând la o creştere substanţială a punctului de pensie, de la 1.442 lei la 31 decembrie 2021, la 2.032 lei la 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT