News

Majorările salariale ale dascălilor, la mâna Guvernului fără bani. „Profesorii sunt într-o situație foarte proastă”

Majorările salariale ale profesorilor, promise de Guvern în vară la încheierea grevei, ce ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie nu mai sunt o certitudine
30.10.2023 | 10:44
Majorarile salariale ale dascalilor la mana Guvernului fara bani Profesorii sunt intro situatie foarte proasta
Profesorii au emoții privind majorările salariale din ianuarie. Sursa foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Profesorii reclamă întârzieri în plata primelor pe care Guvernul s-a angajat să le plătească în acest an. Deși premierul spune că există bani pentru toate obligațiile asumate față de dascăli, situația financiară delicată în care se află Executivul pune la îndoială chiar și capacitatea de a-și respecta angajamentul de majorare a salariilor de la 1 ianuarie. Deși autoritățile promiseseră că majorările la salariile profesorilor se vor face prin noua Lege a salarizării bugetare, aceasta din urmă nu e gata, și nici nu va fi până la finalul anului. Asta înseamnă că e nevoie de o nouă ordonanță prin care Guvernul să pună în practică aceste majorări.

Sindicatele au încredere în Guvern

În această perioadă, sindicatele din educație poartă negocieri la Guvern pentru asigurarea majorărilor salariale promise profesorilor în iunie, la încheierea grevei generale. Situația bugetară e însă complicată, Guvernul a aprobat vineri ultima ordonanță de urgență prin care sunt suspendate o serie de cheltuieli din administrația locală și centrală până la finalul anului în scopul de a se încadra într-un deficit maxim de 5,5%. În data de 19 octombrie, într-un interviu pentru Europa Liberă, că a cerut la rectificarea bugetară nu mai puțin de 9 miliarde de lei, din această sumă 3,8 miliarde fiind doar obligațiile ce vizau salariile. Guvernul însă a renunțat să mai facă rectificare bugetară, realocările făcându-se de la Fondul de rezervă. La prima realocare de acest fel, Ministerul Educației a primit însă doar 180 de milioane.

ADVERTISEMENT

Majorările salariale ar trebui să intre în vigoare de anul viitor, deci problema deficitului bugetar nu va mai fi atât de presantă. Sindicatele din educație sunt și ele încrezătoare că Executivul își va onora angajamentele, mai ales că această promisiune a fost transpusă în lege. Liderii sindicali poartă negocieri la Guvern în această perioadă pentru noua grilă salarială, asta după ce Executivul se angajase să includă aceste majorări în noua Lege a salarizării unitare, lege care însă nu e gata. Sindicaliștii spun însă că majorările se pot acorda și fără această lege, însă e nevoie de o nouă ordonanță.

„Nu pot oferi amănunte în acest moment, însă ceea ce s-a angajat Guvernul, trebuie să pună în practică. Mai ales că este lege. E o ordonanță care spune că de la 1 ianuarie salariile vor fi majorate, și implicit trebuie gândită o grilă. Sunt căi de rezolvat și fără Legea salarizării. Nu vom accepta nicio amânare a acestor majorări, și tocmai de aceea va trebui să rezolvăm problema. Am avut multe discuții. O să lămurim lucrurile la momentul potrivit”, a declarat, pentru FANATIK, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

ADVERTISEMENT

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, spune că în acest moment temerea privind neacordarea majorărilor salariale este întreținută doar de speculații. Acesta a precizat că noua grilă salarială a fost deja negociată cu Ministerul Educației și se află în acest moment pe masa Guvernului.

„Sunt declarații foarte ferme ale Executivului că angajamentele, asumate prin acte normative, se respectă în integralitate. În momentul de față, noi avem Ordonanța 57/2023, care stipulează că de la 1 ianuarie se aplică o nouă tranșă de creștere salarială cu 50% din diferența care rezultă între salariul de bază aflat în plată de pe grila nouă, care a fost negociată cu Ministerul Educației și se află pe masa Guvernului, și salariile aflate în plată în data de 31 decembrie. Temerea este generată doar de speculații. În momentul în care ar fi vreo problemă, noi sindicatele am reacționa foarte ferm, și ne-ați vedea în public. Nu este cazul în acest moment, și sper că Guvernul își va respecta în integralitate angajamentele”, a declarat, pentru FANATIK, Marius Nistor.

ADVERTISEMENT

Acesta însă a recunoscut că în prezent sunt unele probleme în ceea ce privește finanțarea la nivelul Ministerului Educației. „În privința suplimentărilor cerute de Ministerul Educației, problemele sunt foarte clare, sunt diferențe mari în bugetul prognozat și bugetul realizat. Sper că Executivul va asigura finanțarea în integralitate, nu doar pentru plata salariilor, ci și pentru plata utilităților, a burselor, a decontării navetei elevilor”, a mai declarat acesta.

Guvernul, obligat la o nouă ordonanță

Nu toate sindicatele au însă încredere completă că Executivul își va respecta promisiunile. Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, recunoaște că nu există nicio garanție că Executivul își va respecta aceste angajamente în condițiile în care istoria recentă ne arată că autoritățile au apelat la nenumărate derogări și amânări pentru a găsi o soluție la problema deficitului bugetar, o problemă care va exista și anul viitor. Spre exemplu, în timpul grevei din vară, Guvernul le promitea profesorilor că majorările salariale vor fi acordate în noua lege a salarizării bugetare, spunându-le că nu există nicio cale să le oferă majorările altfel. Fostul ministru al muncii, Marius Budăi, chiar promitea că legea va intra în vigoare la începutul lunii septembrie, termenul primit în coaliție pentru finalizarea acestei legi fiind 15 iulie. Astăzi, este mai mult ca cert că legea nu va intra în vigoare la începutul anului.

ADVERTISEMENT

„Ordonanța dată în vară rezolva doar chestiunile pentru anul 2023, nu modifica cadrul legislativ pentru Legea salarizării. Deci, ei pot printr-o altă ordonanță să dea o prevedere care să li se aplice doar profesorilor, adică să facă o grilă specială pentru învățământ de la 1 ianuarie 2024. Altfel, ce au dat OUG din vară era numai pentru niște compensații pentru 2023, nu era și pentru 2024. La timpul respectiv promisiunea era că iese Legea salarizării bugetare până la sfârșitul anului, însă, între timp, și-au schimbat punctul de vedere”, a declarat, pentru FANATIK, Bogdan Hossu, care susține că Legea salarizării unitare ar trebui să fie gata la finalul lunii martie a anului viitor, însă cel mai probabil va fi aplicată de la începutul anului viitor tocmai din dorința de a ține sub control deficitul și anul viitor.

Acesta spune că în acest moment salariile profesorilor pot fi majorate doar printr-o nouă ordonanță de urgență, neexistând însă nicio garanție că Executivul își va onora această obligație.

„La învățământ, probabil o să le crească salariile prin ordonanță de urgență pentru că pentru tot sectorul bugetar există o problemă. Conform legislației în vigoare cu 6 luni înainte de alegeri, și anul viitor avem patru runde de alegeri începând cu luna mai, nu e voie să se facă majorări de salarii în sectorul bugetar. Dacă se respectă această prevedere, și nu o modifică prin ordonanță cum au făcut la codul fiscal, practic Legea salarizării unitare nu poate intra în vigoare mai devreme de 1 ianuarie 2025. 

Probabil, ca să respecte protocolul încheiat după greva profesorilor din vară, s-ar putea să dea o ordonanță, doar pentru învățământ, prin care să facă niște corecții. Îmi este greu să spun dacă se vor face sau nu aceste lucruri însă, discuții sunt, pentru că au mai fost chemați la Guvern cei din învățământ, însă, momentan, aceste discuții, sunt mai mult corective față de anumite grile existente la ora actuală. Pe de altă parte, mi-e greu să spun dacă va exista această ordonanță cu majorările de la 1 ianuarie, pentru că vedem cum Guvernul schimbă parametrii discuțiilor de la o zi la alta. Nu au avut o coerență legată de acest lucru”, a mai declarat, pentru FANATIK, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

De altfel, premierul Marcel Ciolacu declara marțea trecută că „momentan, avem bani suficienţi să acoperim pensii, salarii, funcţionarea statului”, însă a recunoscut că a existat o adevărată surpriză în ceea ce privește cheltuielile din educație. „Cu adevărat, mi-au venit cheltuieli pe educaţie, cheltuieli suplimentare de câteva miliarde bune, pe acest sfârşit de an, prin noua lege a educaţiei. Este transportul, bursele, masa caldă pe care trebuie să le bugetezi”, declara premierul, care sublinia că Guvernul va acoperi „toate cerinţele de la Ministerul Educaţiei”.

Totuși, cu doar o zi înainte de aceste declarații, într-un comunicat de presă al Guvernului, se vorbea despre negocierile pentru majorarea salariilor profesorilor, dar raportat la situația economică. „Dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluții în ceea ce privește salarizarea, raportate la situația economică și la angajamentele asumate de Guvern”, se arată în comunicatul de presă remis de Palatul Victoria.

„Profesorii sunt într-o situație foarte proastă”

Senatorul USR Ștefan Pălărie spune însă că temerile profesorilor cum că s-ar putea să nu-și primească aceste măriri sunt deplin justificate. Acesta subliniază că deși sindicatele se bazează pe angajamentele Guvernului din OUG 57/2023, prin faptul că autoritățile nu au gata legea salarizării, chiar ei încalcă legea și promisiunile făcute profesorilor. Asta pentru că în acea ordonanță Executivul se angaja să majoreze salariile dascălilor în funcție de salariul mediu pe economie stabilit chiar prin legea salarizării unitare. Adică, statul se obliga să majoreze salariile raportat la o lege pe care se angajau să o treacă. Senatorul USR subliniază că în acest moment situația bugetară justifică temerile profesorilor.

„Toate semnalele încep sa indice că, mai degrabă, guvernul PSD va direcționa puținele fonduri existente către Legea Pensiilor (electoratul lor nativ) și deloc sau foarte puțin către Legea Salarizării. Profesorii sunt, și o spun cu mare tristețe, într-o situație foarte proastă.

Marcel Ciolacu a declarat că a fost o surpriză legată de cheltuielile de la educație. Adică impactul măsurilor care au fost trecute în vară de către Nicolae Ciucă a fost mai mare decât era prevăzut inițial, motiv pentru care se pare că impactul în anvelopa bugetară s-a ridicat acum la 3,2 miliarde lei suplimentar. Aceste costuri suplimentare vin din mai multe locuri. Odată, vin din schimbările de legislație, în sensul că noua lege a educației care a intrat în vigoare și care se implementează din acest an școlar, de exemplu, plata burselor s-a mutat de la primării la Ministerul Educației. De aceea ultima ordonanță pentru reducerea cheltuielilor prevede ca toți banii de burse neutilizați să se întoarcă la Fondul de urgență. Apoi, au fost acele intrări în vigoare, niște indexări salariale mai mici, de 1.000 lei în valoare brută, al căror impact s-a resimțit din septembrie. Apoi, ei au sperat că primele de carieră promise pe vouchere vor fi acoperite din fonduri europene, dar nu au reușit nici asta să facă. Și asta i-a mai lovit cu o altă cheltuială. În opinia mea, care am urmărit tot fenomenul, temerile profesorilor sunt 100% justificate”, a declarat, pentru FANATIK, senatorul USR, Ștefan Pălărie.

Acesta subliniază că Executivul deja are probleme cu acoperirea unor programe, ceea ce ridică semne de întrebare că anul viitor vor fi găsiți banii pentru salariile profesorilor.

„În acest context e foarte problematic scenariul cu plata acestor majorări salariale. Și atunci, acest drept promis, care însă nu a fost integrat, nu s-a realizat. Tot ce au oferit a fost un cec în alb că se vor mării salariile, adică ordonanța ciudată din vară. Sunt probleme financiare mari, ceea ce înseamnă că nu se vor grăbi cu programul masă caldă, e foarte posibil să nu-l mai dea nici în școlile alea 450, sunt șanse foarte mari să se amâne decontarea transportului, să se amâne plata burselor – mutate acum la minister tocmai pentru a elimina faptul că unele autorități locale nu le plăteau, mai ales că, pe lege, a fost majorat cuantumul burselor. Au tot promis, că au vrut să dea, dar nu au înțeles cât de mare e haosul intern sau cât de serioasă e problema financiară”, a mai declarat, pentru FANATIK, senatorul Ștefan Pălărie.

Un alt exemplu este legat de cardurile pentru primele de carieră didactică prin care profesorii trebuiau să primească 1.500 de lei. Premierul Ciolacu declara în ședința Guvernului din 5 octombrie că Executivul a alocat bani din fondul de rezervă pentru respectarea acestei promisiuni. Deputata REPER, Simina Tulbure, a spus însă că mulți profesori încă nici nu au primit banii pe aceste carduri, fiind însă și alte probleme legate de implementarea acestui program.

„Că de obicei, lucrurile se întâmplă pe ultima sută de metri. Pe data de 20 octombrie, Guvernul a dat o ordonanță de urgență pentru a modificat cadrul legal cu privire la aceste prime. Astăzi suntem în data de 27 octombrie și o mare parte dintre beneficiari încă nici măcar nu au primit cardurile, că să nu mai vorbim de încărcarea lor cu sumele promise. Este inadmisibilă bătaia de joc la care sunt supuși în mod constant profesorii”, a precizat deputata, într-un comunicat de presă al REPER, remis către FANATIK.

ADVERTISEMENT