News

Mamele sub 30 de ani, scutite de impozit pe venit în Ungaria. Viktor Orban stimulează prin toate mijloacele creşterea natalităţii

Ungaria, îngrijorată de scăderea natalităţii. Tinerele mame cu vârsta de până la 30 de ani vor fi scutite de plata impozitului pe venit
22.12.2022 | 12:43
Mamele sub 30 de ani scutite de impozit pe venit in Ungaria Viktor Orban stimuleaza prin toate mijloacele cresterea natalitatii
Stimulnte pentru tinerele mame din Ungaria Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul maghiar al justiţiei, Judit Varga, a anunțat pe pagina ei de Facebook că femeile sub 30 de ani care au copii vor fi scutite de anul viitor de la plata impozitului pe venit. Până acum, prevederea se aplica numai mamelor sub 25 de ani.

Populaţia Ungariei a scpzut cu 200.000 în ultimii zece ani

Impozitul pe venit în Ungaria este în prezent de 15% şi are o cotă unică. De această măsură, de scutire de la plata impozitului pe venit, vor beneficia aproximativ 55.000 de femei.

ADVERTISEMENT

“Extindem scutirea de la plata impozitului pe venit până la 30 de ani în cazul femeilor care au copii”, a anunţat Judit Varga pe Facebook, în timpul şedinţei de guvern.

În ultimii ani, guvernul de la Budapesta a introdus o serie de măsuri pentru a încuraja natalitatea, care rămâne la cote scăzute, iar na dintre măsuri prevede ca femeile care au mai mult de patru copii să nu plătească impozit pe venit pe viaţă.

ADVERTISEMENT

Potrivit Institutului de Statistică de la Budapesta, populaţia Ungariei a scăzut cu peste 200.000 de persoane în ultimii zece ani.

Viktor Orbán a vorbit pentru prima dată despre acest plan al scutirii de impozit, la sfârșitul lunii septembrie.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, premierul maghiar a spus că “măsurile planificate a fi luate la începutul lunii decembrie ar trebui să includă în primul rând ajutor şi stimul pentru fetele și femeile tinere să nască primul lor copil înainte de vârsta de 30 de ani”.

În briefingul guvernamental de miercuri, s-a adoptat propunerea de scutire de la plata impozitului pe venit pentru mamele cu vârsta de până la 30 de ani, după cum a informat ministrul maghiar al justiţiei, Judit Varga.

ADVERTISEMENT

Cifra estimată de coeficient al reproductivităţii calculat pe o femeie maghiară este de 1,54. Pentru a menţine capacitatea de reproducere a societăţii, ar fi nevoie ca valoarea de mai sus, să fie cel puţin 2, arată autorităţile de la Budapesta.

ADVERTISEMENT
Tags: