News

MApN cere acordul Parlamentului pentru achiziţia de avioane F-35. România va plăti SUA 6,5 miliarde de dolari

România este tot mai aproape să cumpere 32 de avioane F-35 pentru suma fabuloasă de 6,5 miliarde de dolari, în contextul războiului din Ucraina.
26.09.2023 | 13:27
MApN cere acordul Parlamentului pentru achizitia de avioane F35 Romania va plati SUA 65 miliarde de dolari
MApN cere acordul Parlamentului pentru achiziţia de avioane F-35
ADVERTISEMENT

Invadarea Kievului de către Moscova pare că i-a pus serios pe gânduri pe aliații NATO, în special țări ca România și Polonia, care acum fac tot ce pot pentru a se înarma și pentru a-și moderniza armata în așteptarea unei confruntări militare. Așadar, MApN cere acum Parlamentului să aprobe achiziția acestor avioane de ultimă generație.

MApN cere acordul Parlamentului pentru achiziţia de avioane F-35

Investiția fusese deja aprobată de CSAT în luna aprilie a acestui an și întreg demersul pare o simplă formalitate. Problema e că suma de bani e imensă, astfel că românii vor avea toate motivele să se întrebe serios pe ce se duc 6.5 miliarde de dolari. Cert e că MApN are nevoie de 32 de avioane F-35.

ADVERTISEMENT

Mai exact, ”avion multirol de generaţia a V-a, F-35, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS). MApN precizează că Faza 1 a programului de înzestrare va fi iniţiată în anul 2023 şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial, a Serviciilor de instruire.

De stimulatoare de zbor şi de muniţii aer-sol şi aer-aer, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantităţile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziţionate urmează a fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurii de atribuire a respectului contract de achiziţie”, a transmis MApN.

ADVERTISEMENT

F-35 sunt probabil cele mai avansate avioane de vânătoare din lume, însă așa cum și Rusia și-a învățat deja lecția, armamentul foarte scump este imposibil de folosit pe termen lung. Conform datelor oficiale, F-35 poate transporta până la două rachete AIM-9X pe aripile sale și patru rachete AIM-120 AMRAAM în interior.

Problema e că, pe baza bugetului de apărare al SUA pentru anul fiscal 2021, AIM-9x Sidewinders a costat aproximativ 430.818 USD pentru utilizarea Marinei și aproximativ 472.000 USD pentru utilizarea Forțelor Aeriene. Mai mult, în anul fiscal 2024 (1 octombrie – 30 septembrie), un singur AIM-120 AMRAAM costă 1,37 milioane USD.

ADVERTISEMENT

Dacă mai adăugăm costul de zbor al unui aparat F-35, la 39.500 de dolari ora, e lesne de înțeles că puține țări își permit cu adevărat să folosească această armă pe termen lung fără să dea faliment. Chiar și așa, cei care conduc Armata Română nu se sperie de costuri și consideră că țara noastră trebuie să fie dotată cu astfel de avioane F-35.

Produse de compania americană Lockeed Martin, avioanele F-35 ar costa 80-100 de milioane de dolari bucata, însă e neclar ce intră de fapt în acest cost, dacă e să vorbim despre rachetele din dotarea avioanelor. Între timp România se mulțumește cu avioane de tip F-16, unele second hand, dar și cu MIG-uri îmbătrânite.

ADVERTISEMENT

Prețul unui avion de vânătoare F-35 era cotat în iulie 2021 de Reuters la aproximativ 80 de milioane de dolari, dar nu e clar ce echipare include această sumă. Cert e că funcționarea pe termen lung a acestor avioane poate fi extrem de costisitoare, de ordinul sutelor sau chiar miliardelor de dolari.

ADVERTISEMENT