News

MApN, explicații privind chemarea rezerviștilor: ”Contextul de securitate de la granițele României face importante aceste activități”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) oferă explicații privind chemarea rezerviștilor. Un astfel de demers are loc în județe din Banat.
24.04.2023 | 23:52
MApN explicatii privind chemarea rezervistilor Contextul de securitate de la granitele Romaniei face importante aceste activitati
Chemarea rezerviștilor din unele județe, explicată de MApN: ”Sunt exerciții periodice, se desfășoară anual”. Sursa foto: mapn.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale oferă primele explicații pe larg în ceea ce privește chemarea rezerviștilor. Anual, Armata Română desfășoară exerciții de mobilizare în mai multe județe. În 2023, două județe din Banat sunt vizate.

Chemarea rezerviștilor din unele județe, explicată de MApN: ”Sunt exerciții periodice, se desfășoară anual”

În urmă cu câțiva ani, Ministerul Apărării Naționale a dat startul operațiunii de reactualizare a evidențelor privind rezerviștii din România. Potrivit cadrului legal, MApN este obligat ca anual să facă o pregătire minimală, periodică cu acești rezerviști.

ADVERTISEMENT

Și în 2023, s-a emis un ordin de chemare a rezerviștilor la exerciții și antrenamente de mobilizare. În 2021, în program au fost incluse două județe: Bihor și Sălaj, în 2022 Dolj și Vâlcea. Acum, exercițiul de mobilizare are loc în Timiș și în Caraș-Severin.

Pentru a clarifica acest proces, demarat într-o perioadă în care avem un război la granițe, Constantin Spînu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, a oferit explicații importante.

ADVERTISEMENT

Sunt bărbați rezerviști din evidențele noastre de mobilizare, din județul Timiș și din județul Caraș-Severin. În fiecare an avem două exerciții cuprinse în planul de antrenament. Ultima ediție a planului privind verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare a fost aprobat în CSAT în anul 2021.

De aceea, în 2021 am avut două județe Bihor și Sălaj, în 2022 Dolj și Vâlcea. Anul acesta suntem prezenți în Timiș și în Caraș-Severin. Sunt exerciții periodice, se desfășoară anual, în diferite perioade

ADVERTISEMENT

Deci putem însă să înțelegem contextul de securitate de la granițele României care face ca aceste activități să fie importante și să prezinte interes”, a spus oficialul Armatei, la Antena 3.

Rezerviștii, implicați într-un program de pregătire. Ce exerciții vor efectua

Reprezentantul MApN spune că, pe durata evenimentului de instruire, o parte din rezerviștii cuprinși în planurile de mobilizare și care au domiciliul pe teritoriul celor două județe vor fi chemați la unități militare pentru activități specifice de pregătire.

ADVERTISEMENT

”Vor face deplasarea în poligon, acolo li se vor reaminti principalele reguli. Vor fi câteva prezentări și ateliere pentru reîmprospătare a cunoștințelor, se va executa propriu-zis tragerea așa cum este ea planificată, chiar servesc masa în poligon, după care, evident, la finalul zilei de instrucție se deplasează înapoi la unități, predau echipamentul și cu asta s-a încheiat undeva, să zicem la 8 ore.

Ceilalți celelalte categorii de rezerviști care nu execută tragere vor executa toate activitățile în unitatea unde au primit acest convocator durează mai puțin, sunt câteva ore.

Vor fi și ei verificați pe un flux de verificare a documentelor, nu vor mai face echiparea, dar vor fi organizate câteva ședințe și ateliere de împrospătare a cunoștințelor, în funcție de specializarea fiecăruia. Sunt câteva mii, undeva între 1.000 și 3.000, de obicei cumulat de cele două județe anual. Este o activitate de rutină, îi spunem noi”, punctează Spînu.

ADVERTISEMENT
Tags: