News

Marcel Boloș, despre cea mai mare frică a românilor. Ce spune ministrul despre taxe, impozite și TVA pe 2024

Marcel Boloș face anunțul despre taxe, impozite și TVA pentru 2024. Ministrul de Finanțe limpezește temerile românilor despre scumpiri
19.03.2024 | 16:16
Marcel Bolos despre cea mai mare frica a romanilor Ce spune ministrul despre taxe impozite si TVA pe 2024
Marcel Boloș a denunțat încercările de obținere de capital politic pe temerile românilor privind creșterea texelor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a dezmințit creșterea taxelor și impozitelor în acest an, la fel și creșterea TVA. „Nu încape în discuție”, a spus Boloș.

„Nu lăsa adevărul să strice o știre bună”

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a dezmințit, marți, o creștere a taxelor și impozitelor și a TVA. Într-o postare pe contul Facebook, Marcel Boloș a spus că deja au apărut titluri precum „Boloș vrea să crească TVA-ul”, pe principiul „nu lăsa adevărul să strice o știre bună”.

ADVERTISEMENT

„Pe principiul ‘nu lăsa adevărul să strice o știre bună’, după o discuție foarte corectă despre perspectivele macroeconomice ale României prin prisma scenariilor potențiale prezentate de organismele internaționale, au apărut și titlurile: ‘Boloș vrea să crească TVA-ul’”, a scris Marcel Boloș pe rețeaua de socializare.

Cota unică, de luat în calcul

Ministrul a explicat că este de luat în calcul o cotă unică de TVA, după cum cere Comisia Europeană. „Iată ce am spus eu: Aceste reajustări în ceea ce priveşte cota standard de TVA şi o singură cotă, aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul, pentru ca să avem celălalt obiectiv de dus la bun sfârşit, acela de reducere a impozitării muncii. Este prematur însă de precizat care va fi soluția”, a spus Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

„Nu creștem impozite și taxe în 2024”

Ministrul de Finanțe a insistat însă că nu va fi o creștere de impozite și de taxe în 2024 și „nu încape în discuție” nici creșterea TVA-ului.

„Reiau cât se poate de ferm: Nu creștem impozite și taxe în 2024, nu încape în discuție creșterea TVA. Am spus-o încă de la aprobarea legii bugetului, obiectivul este să menținem un echilibru între nevoile românilor și evitarea unor impozite suplimentare care pot afecta bugetul gospodăriilor”, a scris Boloș.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Finanțe a mai precizat că cota unică  de impozitare a dus la creșterea investițiilor în sectorul privat și la creșterea locurilor de muncă în beneficiul stabilității economiei țării. „Cota unică de impozitare a contribuit semnificativ la stimularea investițiilor private, la creșterea numărului de locuri de muncă și la consolidarea capitalului autohton. Este un pilon al stabilității fiscale și a predictibilității pentru întregul sector economic”, se arată în mesajul postat.

Nu modificarea sistemului fiscal va echilibra deficitul, ci combaterea evaziunii fiscale, colectarea mai eficientă la buget, a spus Boloș, precizând că o „veste bună” este că Curtea Constituțională a respins, marți, sesizarea cu privire la legea pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale.

ADVERTISEMENT

„Totodată, echilibrarea deficitului trebuie realizată prin optimizarea cheltuielilor, printr-o colectare mai eficientă și prin combaterea evaziunii fiscale, nu prin modificarea sistemului fiscal. Aici avem parte și de o veste bună despre care voi vorbi ulterior: Curtea Constituțională a respins astăzi sesizarea cu privire la legea pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale”, spune ministrul de Finanțe.

„Important este să fiți vigilenți”

Ministrul Marcel Boloș a făcut un apel la „vigilență” față de tentativele de câștig de capital politic, în contextul anului electoral în care „unii s-ar lega de orice pentru a-și face simțită prezența în spațiul public”.

„Așadar, în această perioadă, este important să fiți vigilenți și să discerneți între ce este o contribuție constructivă la dialogul public și ce reprezintă încercări de câștig politic sau de atragere a atenției. Pentru că, în prag electoral, unii s-ar lega de orice pentru a-și face simțită prezența în spațiul public”, încheie Boloș.

 

ADVERTISEMENT