News

Marcel Ciolacu, anunț important despre majorarea pensiilor, după vizita FMI la București. Premierul respinge creșterea în etape

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat primele concluzii după întâlnirea cu reprezentanții FMI, veniți la București să ofere diverse sfaturi și sugestii.
31.01.2024 | 10:58
Marcel Ciolacu anunt important despre majorarea pensiilor dupa vizita FMI la Bucuresti Premierul respinge cresterea in etape
Marcel Ciolacu, anunț important despre majorarea pensiilor, după vizita FMI la București. Premierul respinge creșterea în etape
ADVERTISEMENT

Liderul PSD a anunțat, în ședința de Guvern de astăzi, că recalcularea pensiilor va fi făcută în termenul anunțat, în luna septembrie 2024. Așadar, Marcel Ciolacu a respins ideea ca recalcularea să se facă în mai multe tranșe, etape sau orice altă variantă. Totuși, Marcel Ciolacu a cerut ministrului finanțelor să vină cu impactul neimpozitării pensiilor între 2000 și 3000 de lei.

Marcel Ciolacu, anunț important despre majorarea pensiilor

De altfel, ministrul Adrian Câciu declara același lucru, după ce PNL a propus ca aceste pensii să nu mai fie impozitate și, implicit, pensiile să crească cu aproximativ 100 de lei. Așadar, deși PSD este de acord, în principiu, cu această măsură, rămâne de văzut dacă impactul bugetar poate fi suportat.

ADVERTISEMENT

”Aş vrea să fac o precizare după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri privind vizita FMI şi situaţia pensiilor. Voi fi cât se poate de categoric, recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunţat, în luna septembrie. Nu există mai multe tranşe şi nu există nici alte variante. Ne-am asumat acest lucru şi acest lucru va fi făcut la 1 septembrie.

Cer Ministerului de Finanţe ca în zilele următoare să vină cu impactul de mărire a pensiilor între 2.000 şi 3.000 de lei, după cum bine ştim, până în 2.000 de lei nu se impozitează nicio pensie, să vedem impactul între 2.000 şi 3.000 de lei, ca să mărim această marjă până la 3.000 de lei, astfel încât să vedem dacă ne permitem.

ADVERTISEMENT

Aştept recomandarea ministrului Finanţelor, dacă ne permitem după majorarea de 13.8% şi recalcularea de la 1 septembrie, să avem şi această scutire de impozite până în 3.000 de lei”, a transmis premierul Marcel ciolacu.

Mai mult, Marcel Ciolacu a anunțat că în perioada următoare el și echipa sa se vor întâlni cu mediul de afaceri, pentru discuții care vizează dezvoltarea României, precum și schemele de ajutor de stat care ar trebui convenite cu reprezentanții de la Comisia Europeană. Desigur, atragerea fondurilor europene va fi un alt mare subiect care trebuie dezbătut, crede premierul.

ADVERTISEMENT

Pensiile vor fi recalculate până în septembrie 2024

Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, îi asigura pe români că pensiile vor crește până în această toamnă. De altfel, pensiile au fost deja sau vor fi în cel mai scurt timp, indexate cu inflația, astfel că bătrânii vor primi cu 13% mai mult. Cu toate acestea, oamenii așteaptă de fapt să vadă ce pensie vor avea după recalculare.

“Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei, şi avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţie plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.

ADVERTISEMENT

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiind dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021, sau au fost majorate în luna septembrie. Şi atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor.

Acum, deja fiecare român şi-a primit pensia majorată în ianuarie, fiindcă pensiile se plătesc prin convenţiile cu Poşta Română până pe data de 16 a fiecărei luni, în cazul celor care merg prin factorul poştal, respectiv pe 12 a fiecărei luni în cazul celor primite pe card. Prin urmare, românii au văzut foarte clar pe taloanele de pensii şi la pensiile primite care a fost creşterea“, a declarat ministrul muncii.

ADVERTISEMENT