News

Marcel Ciolacu, după demisia lui Hellvig. ”Nu cred că SRI se va implica în viața politică”

Marcel Ciolacu a reacționat după demisia lui Eduard Hellvig de la SRI. Premierul e convins că serviciile nu se vor implica în viața politică internă.
05.07.2023 | 17:36
Marcel Ciolacu dupa demisia lui Hellvig Nu cred ca SRI se va implica in viata politica
Marcel Ciolacu nu vede o implicare a SRI în politica internă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prezent într-o vizită oficială în Germania, Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, dacă îl vede pe Eduard Hellvig intrând în politică după demisia de la conducerea SRI. Care a fost răspunsul premierului.

Marcel Ciolacu nu vede o implicare a SRI în politica internă

Șeful PSD al Executivului este convins că Serviciul Român de Informaţii nu va avea o influență în viaţa politică din România. Marcel Ciolacu a fost întrebat pe tema demisiei lui Eduard Hellvig de la şefia Serviciului.

ADVERTISEMENT

Pus să comenteze un posibil scenariu în care Eduard Hellvig ar intra în politică după demisia de la şefia SRI, primul-ministru a dat un răspuns sec: ”Cred că domnul Hellvig este cel mai în măsură să vă răspundă”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a vorbit și despre ipoteza în care prim-adjunctul SRI, generalul Răzvan Ionescu, ar trebuie să rămână la şefia Serviciului până la alegerile din 2024. ”E o hotărâre care se va lua în primul rând în CSAT, nu este prima oară când se întâmplă acest lucru”, a spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT

În contextul ultimelor mutări de forțe de la SRI, prim-ministrul a punctat faptul că nu crede că SRI se va implica în vreun fel în viaţa politică din România. Șeful Guvernului a fost întrebat despre acest aspect în perspectiva alegerilor de anul viitor. ”Cum este mai sănătos pentru democraţia din România: ca la conducerea SRI să se afle un general sau un civil?”.

Nu cred că Serviciul Român de Informaţii, mai ales după transformările din ultimii ani, se va implica în vreun fel în viaţa politică din România”, a mai comentat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Fosta consilieră a președintelui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, a comentat pe pagina ei de Facebook demisia directorului SRI. „Când îți dai demisia dintr-o funcție publică, cu atât mai mult foarte publică – e și aici o ierarhie- sunt două motive sau explicații: fie ești promovat într-o altă funcție, fie ești în zona unde nu prea mai ai vreun rol, adică spus mai dur: ești în dizgrație, faci lucruri care deranjează, ce spui nu mai interesează decidentul căruia te adresezi. Nu există alte demisii. Excepțiile întăresc regula!”, a scris fosta deputată. Trebuie amintit că fostul soț al acesteia, Claudiu Săftoiu, a fost pentru o scurtă perioadă de timp director al SIE.

Primul nume vehiculat ca posibil înlocuitor pentru Hellvig la SRI

Deși au trecut doar două zile de la demisia lui Eduard Hellvig de la SRI, deja au apărut zvonuri privind posibilul său succesor. Conform Știripesurse, un prim nume vehiculat pentru postul de la SRI este cel al unei femei.

ADVERTISEMENT

„După trei decenii de democrație, am putea considera că a venit momentul să avem o femeie director la un serviciu secret. Și dacă e să aplecăm urechea la zvonurile din târg, chiar ar putea deveni realitate”, a comentat Adrian Săftoiu zvonurile privind numirea unei femei în fruntea SRI.

Este vorba de Delia Dinu, consilier prezidențial. În prezent, aceasta este șefa Departamentului protocol de la Cotroceni. În vârstă de 47 de ani, aceasta este licenţiată a Facultății de Drept ”Simion Bărnuţiu” Sibiu, 1999 (Universitatea Lucian Blaga).

A activat în cadrul Serviciului de Protecție și Pază în perioada 2000-2012. Între aprilie 2005 și mai 2008 și-a desfășurat activitatea în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protocol al Administrației Prezidențiale.

Apoi, din mai 2008 până august 2012 a coordonat Compartimentul Protocol al Administrației Prezidențiale. În august 2012 a fost numită Consilier de Stat la Compartimentul Protocol al Administrației Prezidențiale, se arată în biografia sa de pe site-ul Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT