News

Marcel Ciolacu, surprins de prețurile mici din Germania. „Alimentele din România sunt mai scumpe”

Marcel Ciolacu, surprins de prețurile din Germania. Premierul a precizat că alimentele din România sunt mult mai scumpe.
05.07.2023 | 09:41
Marcel Ciolacu surprins de preturile mici din Germania Alimentele din Romania sunt mai scumpe
Marcel Ciolacu, surprins de prețurile mici din Germania. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, surprins de prețurile mici din Germania. Premierul României se află într-o vizită de lucru, la Berlin, acolo unde s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz, dar și cu alți oficiali din Parlament.

Marcel Ciolacu, surprins de prețurile mici din Germania

După prima zi de vizită, prim-ministrul a oferit detalii cu privire la primele impresii despre costul alimentelor din Germania. Liderul Executivului a remarcat că prețul la anumite produse de bază este mai ietfin decât în România, fapt deja cunoscut de mulți dintre românii care trăiesc în Germania.

ADVERTISEMENT

„Nu putem în continuare să ne facem că nu vedem că anumite preţuri la anumite produse de bază, sunt mai scumpe decât în Germania. Şi nu comparăm puterea de cumpărare din Germania şi puterea de cumpărare din România. Este ceva ce nu a funcţionat şi sperăm ca prin acest exerciţiu să începem să reaşezăm lucrurile.

Nu întotdeuna piaţa echilibrează tot. Am văzut că după 3 crize suprapuse piaţa a fost depăşită şi mecanismul pieţei a fost depăşit. Dar toate aceste măsuri sunt temporare, până se reaşează lucrurile. Dar nu putem la infinit să ne facem că nu observăm anumite lucruri care sunt evidente”, a declarat premierul, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Când vor fi vizibile efectele ordonanței de urgență

Marcel Ciolacu a vorbit despre efectele ordonanței privind modificarea prețurilor la alimente. Acestea ar urma să fie vizibile începând cu luna august. De asemenea, prim-ministrul a ținut să mulțumească retailerilor pentru faptul că au acceptat acest parteneriat cu Guvernul.

„Sunt ferm convins că din luna august… erau contracte în derulare, este normal. În momentul acesta au scăzut anumite adaosuri, s-au perceput anumite taxe. Veţi vedea că preţurilevor scădea la cele 14 produse”, a adăugat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Vineri, 30 iunie, cabinetul condus de Ciolacu a aprobat Ordonanța de Urgență privind scăderea prețurilor la alimente. Măsura ar urma să ducă la ieftinirea mai multor produse de bază, mai exact 14. Printre acestea se numără laptele, pâinea, mălai, fructe, legume și ouă.

Limitarea adaosului comercial se va face pentru o perioadă de trei luni. Măsura a fost implementată după mai multe negocieri între Executiv și marile lanțuri de magazine din România. Cei care nu se conformează riscă să plătească amenzi cuprinse între 100.000 și 2 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că fermierii nu vor fi afectați de această decizie. „Prețurile nu vor mai crește în cazul alimentelor de bază care se regăsesc în ordonanță. Vreau să asigur că fermierii români și cei care produc materia primă nu sunt incluși în acest lanț”, preciza ministrul.

ADVERTISEMENT