News

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu premierul Denis Şmîhal: “Vom fi alături de Ucraina şi în reconstrucţia ţării”. Update

Denîs Șmîhal, premierul Ucrainei, a ajuns vineri în România. El a fost primit de omologul său Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.
18.08.2023 | 14:42
Marcel Ciolacu dupa intalnirea cu premierul Denis Smihal Vom fi alaturi de Ucraina si in reconstructia tarii Update
Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, în vizită la București. Întâlnire cu Marcel Ciolacu. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-08-2023
11:51

Declaraţiile lui Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu premierul Ucrainei

La finalul întâlnirii cu omologul său ucrainean, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România va fi alături de Ucraina atât cât va fi nevoie, ţara noastră urmând să ajute şi la reconstrucţia acestei ţări.

“Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarie şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze! Exprim încă o dată sprijinul total pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Marcel Ciolacu, în discursul său.

“Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării. Traversăm o perioadă extrem de complicată, cu provocări fără precedent pentru securitatea continentului nostru şi a lumii întregi. Trebuie să rămânem însă fermi, pentru că această luptă este şi pentru protejarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre fundamentale legate de democraţie şi libertate. Şi mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de o solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său. Pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României”, a mai afirmat premierul.

18-08-2023
10:03

Denis Şmîhal s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a fost primit, vineri, la Palatul Victoria, de Marcel Ciolacu. Este prima vizită pe care şeful guvernului de la Kiev o efectuează în România. Şmîhal şi Ciolacu au în momentul de faţă o întrevedere tete-a-tete.

 

Întâlnirea dintre Ciolacu şi Şmîhal va fi urmată de ceremonia de semnare a unor documente bilaterale şi de declaraţii comune ale celor doi şefi de guvern.

Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, se află în vizită oficială la București. În timpul pe care îl va petrece în România, acesta va avea o întâlnire cu omologul său Marcel Ciolacu.

Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, în vizită la București. Întâlnire cu Marcel Ciolacu

În debutul ședinței de guvern de vineri, de la ora 9.00, Marcel Ciolacu a anunțat că premierul ucrainean Denîs Şmîhal efectuează o vizită în România. Oficialul de la Kiev a intrat în țara noastră şi se îndreaptă către Bucureşti.

ADVERTISEMENT

”Astăzi (n.r. vineri, 18 august) e o zi importantă pentru că avem vizita oficială a primului ministru al Ucrainei, domnul Denîs Şmîhal. Vom discuta aspecte care ţin de securitatea regională, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Vom aborda şi eforturile noastre, ale României, în ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene pentru asigurarea accesului la hrană din acest moment, la nivel mondial, dar şi chestiuni care ţin de agenda bilaterală pentru protejarea fermierilor români şi a drepturilor minorităţilor române din Ucraina. Domnul premier este deja pe teritoriul României”, a spus Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de guvern.

ADVERTISEMENT

Confirmarea vizitei a venit și pe site-ul Guvernului României. Astfel, în jurul prânzului, va avea loc întâlnirea între Denîs Şmîhal și premierul Marcel Ciolacu. Inițial, vizita prim-ministrul Ucrainei nu era trecută în programul de vineri de la Palatul Victoria. Ulterior, programul vizitei lui Denîs Şmîhal a fost publicat de guvern.

La ora 12.35, premierul ucrainean are o întrevedere tête-à-tête cu premierul Marcel Ciolacu. La ora 13.35 , cei doi vor face declarații comune de presă la Palatul Victoria”, anunță Executivul.

ADVERTISEMENT

Cine este Denîs Șmîhal

Denîs Şmîhal are 47 de ani și este numărul doi în aparatul de stat de la Kiev. El nu este membru de partid, dar este susţinut de partidul de guvernământ – Slujitorul poporului – al preşedintelui Volodimir Zelenski.

În perioada 2018 – 2019, Șmîhal a ocupat funcția de director al Centralei termoelectrice Burștîn. Vorbim de cel mai mare producător de energie electrică în regiunea Ivano-Frankivsk și parte a afacerilor lui Rinat Ahmetov.

ADVERTISEMENT

Apoi, de pe 1 august 2019 până la numirea sa ca ministru, Șmîhal a fost guvernator al regiunii Ivano-Frankivsk. Din 4 februarie 2020 a fost numit ministru al Dezvoltării Regionale. Șmîhal l-a înlocuit pe Oleksi Honcearuk în funcția de prim-ministru al Ucrainei, în martie 2020

ADVERTISEMENT