News

Marcel Ciolacu îl contrazice pe Alexandru Rafila. „Arafat a avut performanță, e omul care a reinventat sistemul de urgență, UPU, SMURD”

Liderul PSD Marcel Ciolacu îl contrazice pe ministrul sănătății Alexandru Rafila. „Arafat a avut performanță, e omul care a reinventat sistemul de urgență, UPU, SMURD”
07.04.2022 | 22:16
Marcel Ciolacu il contrazice pe Alexandru Rafila Arafat a avut performanta e omul care a reinventat sistemul de urgenta UPU SMURD
ADVERTISEMENT

Președintele PSD pare să fie de partea șefului DSU Raed Arafat în conflictul cu ministrul Alexandru Rafila cu privire la preluarea SMURD de către Ministerul Sănătății.

Marcel Ciolacu îl contrazice pe Alexandru Rafila

Întrebat de ce vrea Alexandru Rafila să distrugă DSU, Marcel Ciolacu a răspuns: „Doamne ferește, cred că nu s-a exprimat bine”.

ADVERTISEMENT

Este exclus să distrugi ceva ce funcționează. Domnul Raed Arafat a avut o performanță în ceea ce privește UPU (unitățile de primire a urgențelor) și sistemul de urgență. Omul care a reinventat UPU, sistemul de urgență, SMURD-ul, este Raed Arafat”, a adăugat președintele PSD

El s-a referit astfel la conflictul mai vechi dintre Alexandru Rafila și Raed Arafat cu privire la trecerea SMURD în subordinea Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Un conflict mai vechi

Între proaspătul ministru al sănătății Alexandru Rafila, ajuns în funcție după intrarea PSD la guvernare alături de PNL și UDMR, și secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a izbucnit primul conflict în toamna anului 2021, în legătură cu pandemia. În noiembrie, Rafila a cerut ca gestionarea pandemiei de Covid-19 să fie trecută de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de Raed Arafat, la Ministerul Sănătăţii.

După câteva zile, Alexandru Rafila a dat înapoi, spunând că nu a discutat cu premierul Nicolae Ciucă despre acest aspect. „Nu am discutat, nu e o problemă de mutare a atribuţiilor, e o problemă de armonizare a procedurilor în cadrul instituţiilor care colaborează în acest moment pentru gestionarea pandemiei”.

ADVERTISEMENT

Acum, scandalul dintre cei doi s-a reaprins. Ministrul sănătății a anunțat joi că serviciul de urgență SMURD, organizat de Raed Arafat în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, trebuie să treacă de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Sănătății. „Trebuie să fie o politică de sănătate a statului român”, a spus Rafila, care a adăugat că Ministerul Sănătăţii este cel responsabil pentru activitatea medicală, „atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice”.

Răspunsul lui Arafat

Raed Arafat, secretar de stat la MAI și șef al DSU, a declarat că nu e de acord cu Rafila, care vrea trecerea SMURD în subordinea Ministerului Sănătății. O asemenea schimbare nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”, a spus Arafat.

ADVERTISEMENT

Integrarea în Ministerul Sănătății a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa – cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare – şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit.

Mergem mai departe pe un model integrat. Cu Ministerul Sănătății se colaborează, dar coordonarea este într-un singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a spus Raed Arafat. „Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (…) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient”, a mai spus şeful DSU.

 

ADVERTISEMENT