News

Marcel Ciolacu merge în Israel, în timpul conflictului cu Hamas. Următoarea oprire, Ucraina

Marcel Ciolacu va ajunge în Israel, chiar în timpul conflictului cu Hamas și se va întâlni, cel mai probabil, cu premierul acestei țări.
15.10.2023 | 19:41
Marcel Ciolacu merge in Israel in timpul conflictului cu Hamas Urmatoarea oprire Ucraina
Marcel Ciolacu merge în Israel, în timpul conflictului cu Hamas. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu ar fi programat în ultimul moment această vizită și, cel mai probabil, va discuta cu oficialii israelieni despre soarta românilor care se află în Fâșia Gaza și în restul țării. Momentan se poartă discuții pentru a scoate toți românii din acest teritoriu, înainte ca Marcel Ciolacu să ajungă în Ucraina.

Marcel Ciolacu merge în Israel, în timpul conflictului cu Hamas

Asta, pentru că următoarea oprire a liderului PSD va fi Kievul, unde Marcel Ciolacu se va întâlni cu înalți oficiali ucraineni, pentru a discuta noi ajutoare pe care țara noastră le va oferi Ucrainei. Sursele din armata israeliană susțin că atacul împotriva Fâșiei Gaze poate începe în orice moment, astfel că Marcel Ciolacu vrea să asigure că cetățenii români din această zonă nu vor avea de suferit.

ADVERTISEMENT

Se pare că Iranul lucrează, de asemenea, la un scenariu prin care vrea să deschidă un al doilea front, dinspre siria, cu ajutorul organizației Hezbollah. Între timp, Israelul ucide tot mai mulți teroriști Hamas, inclusiv lideri ai grupării. Armata israeliană a transmis că peste 100 de ținte teroriste din Gaza au fost distruse doar în ultimele 24 de ore.

Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA pot sprijini atât Israelul, cât și Ucraina, pentru că există capacitatea de a face acest lucru, dar și obligația. Biden a spus că SUA poate oferi sprijin Israelului și Ucrainei, menținând în același timp ”apărarea noastră internațională generală”, într-un interviu excepțional difuzat duminică dimineață.

ADVERTISEMENT

”Avem capacitatea de a face acest lucru și avem obligația, suntem națiunea esențială”, a spus Biden la CBS News, parafrazând un citat celebru al fostului secretar de stat Madeleine Albright. ”Suntem Statele Unite ale Americii, pentru numele lui Dumnezeu, cea mai puternică națiune din istorie – nu din lume, din istoria lumii.

Istoria lumii. Ne putem ocupa de ambele acestea și de a menține în continuare apărarea noastră internațională globală”, a spus Biden, întrebat dacă SUA ar putea prelua ambele războaie în același timp. ”Și dacă noi nu, cine o va face?”, a subliniat președintele. În aceste condiții, mai multe avioane de atac americane sosesc în Orientul Mijlociu într-o mișcare menită să consolideze postura de apărare.

ADVERTISEMENT

Tot mai multe avioane de atac americane au sosit în Orientul Mijlociu, ca parte a unui plan de întărire a poziției de apărare americane în regiune, a anunțat duminică Comandamentul de luptă aerian al SUA. Desfășurarea unor avioane de atac A-10 Warthog suplimentare, împreună cu alte avioane de luptă americane, este menită să descurajeze orice agresiune iraniană sau o extindere a luptei dincolo de granițele Israelului, a declarat anterior un oficial american pentru CNN.

”A-10 de la 354th EFS au ajuns la Comandamentul Central al SUA AOR (Zona de Responsabilitate)”, a postat Air Combat Command duminică pe rețelele de socializare. ”Această sosire întărește postura de apărare a SUA, îmbunătățește operațiunile aeriene în Orientul Mijlociu și îi asigură pe aliații noștri și partenerii regionali că rămânem pregătiți să le protejăm și să le apărăm libertatea”, mai este menționat în postare.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, secretarul Apărării Lloyd Austin a anunțat că SUA își vor „mărește” escadrilele de luptă din Orientul Mijlociu, sub comanda centrală a SUA. Pe lângă F-35 și F-15, Austin a mai spus că escadrilele F-16 și A-10 din regiune vor fi întărite. Practic, americanii vor să transmită mesajul că susțin total Israelul și vor să descurajeze lumea arabă.

ADVERTISEMENT