News

Marcel Ciolacu: „PSD nu poate vota un guvern minoritar”. Șansele de învestire a cabinetului Ciucă sunt foarte mici

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că le va cere colegilor din conducerea partidului să nu voteze pentru învestirea guverului condus de Nicolae Ciucă.
31.10.2021 | 11:48
Marcel Ciolacu PSD nu poate vota un guvern minoritar Sansele de investire a cabinetului Ciuca sunt foarte mici
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a afirmat că social-democrații nu pot să voteze pentru acordarea încrederii guvernului minoritar PNL-UDMR condus de către Nicolae Ciucă.

Președintele PSD își motivează afirmația prin faptul că programul de guvernare depus la Parlament nu conține promisiunile anunțate anterior de către guvernul demis al lui Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Decizia PSD de a nu vota guvernul urmează să fie oficializată luni, în cadrul unei ședințe a Biroului Permanent Național al partidului.

Motivele invocate de către Ciolacu

PSD nu poate vota un guvern minoritar PNL-UDMR cu un program de guvernare care taie în continuare, fără milă, din veniturile românilor!”, a scris Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Liderul social-democraților inventariază apoi motivele pentru care PSD nu ar trebui să voteze guvernul condus de către Nicolae Ciucă.

-Nu există niciuna dintre cele 10 măsuri urgente pe care i le-am transmis premierului desemnat.

-Nu mai măresc deloc salariul minim, nici măcar cu acel 8% promis de Cîțu după ce s-a văzut cu sindicatele și patronatele.

ADVERTISEMENT

-Nu mai cresc deloc alocațiile copiilor, nici măcar cu unica tranșă de 20% pe care Vîlceanu o anunța acum câteva zile pentru ianuarie 2022.

-Nu mai majorează deloc pensiile, nici măcar cu infimul 6% pe care-l anunța cu mândrie Turcan.

-În schimb, introduc noi taxe pentru românii din Diaspora. Exact acele taxe eliminate de PSD când a fost la guvernare!”, a argumentat Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Mâine, voi propune colegilor din conducerea PSD să decidă votul nostru pentru noul cabinet gândindu-se doar la asta: viața românilor ar deveni și mai grea, dacă acest guvern ar aplica asemenea decizii aberante!”, a conchis liderul PSD.

Ciucă vine în fața Parlamentului fără garanția succesului

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus la Parlament, sâmbătă, lista miniștrilor și programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere.

Nicolae Ciucă nu a reușit deocamdată să obțină susținerea majoritară în Parlament pentru guvernul său întrucât atât PSD, cât și USR au anunțat că nu vor vota guvernul Ciucă. Pentru învestire, guvernul are nevoie de minim 234 de voturi, însă numărul parlamentarilor PNL și UDMR este insuficient pentru atingerea acestui prag, chiar și în condițiile în care cabinetul Ciucă ar fi votat și de către reprezentanții minorităților naționale.

Audierile candidaților de miniștri vor avea loc marți, urmând ca miercuri să se dea votul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

ADVERTISEMENT