News

Negocierile pentru formarea noului Cabinet continuă. USR refuză armistițiul trimis de Nicolae Ciucă, PSD impune o condiție. Eşec la întâlnirea dintre liberali şi social-democraţi. Update

Premierul desemnat le-a trimis liderilor formațiunilor politice o propunere de armistițiu pe o perioadă determinată, pentru a susține Guvernul minoritar Ciucă. Dacian Cioloș, liderul USR, îl refuză și insistă cu refacerea coaliției. PSD, însă, impune o condiție.
26.10.2021 | 19:16
Negocierile pentru formarea noului Cabinet continua USR refuza armistitiul trimis de Nicolae Ciuca PSD impune o conditie Esec la intalnirea dintre liberali si socialdemocrati Update
ADVERTISEMENT
26-10-2021
18:33

PNL şi PSD nu s-au înţeles pentru susţinerea Guvernului Ciucă

Conform unor surse citate de ziare.com, discuţiile de la Vila Lac s-au soldat cu eşec. Liderii PSD nu au fost de acord cu cerinţele celor de la PNL şi nu vor să susţină un guvern minoritar.

26-10-2021
17:07

O nouă întâlnire PSD - PNL

Conform unor surse politice citate de Antena 3, Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu poartă discuţii în această seară cu Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă.

26-10-2021
16:55

Reacția PSD la armistițiul trimis de Nicolae Ciucă

Partidul Social Democrat a transmis printr-un comunicat de presă că așteaptă un armistițiu agreat de toate partidele politice parlamentare de dreapta care au declanșat actuala criză guvernamentală.

”PSD consideră că un armistițiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică. Astfel, dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers”, au transmis social-democrații printr-un comunicat de presă.

PSD mai consideră că liderul PNL, Florin Cîțu, are o atitudine opusă scopului armistițiului.

”PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi și armistiții pentru sănătatea românilor. Și în actuala criză politică, PSD a fost primul partid care a arătat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat și a propus – ca bază a unei înțelegeri pentru a trece criza – planul PSD cu cele 10 măsuri urgente.

Din păcate, președintele PNL a subminat din start șansele oricărei continuări a discuțiilor și a tratat cu indiferență măsurile propuse de PSD pentru români și firmele românești. Atitudinea lui Florin Cîțu este total opusă ideii de armistițiu care înseamnă, în orice conflict, încetarea focului, adică oprirea tuturor acelor ostilități care produc victime. Însă, Florin Cîțu a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa și face rău României, așa cum a făcut și cu dezastrul sanitar, explozia prețurilor la energie sau haosul din educație. Rezultatul acțiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel și viitorul țării când sunt închise școlile”, au mai transmis reprezentanții PSD.

26-10-2021
16:16

Cioloș insistă cu refacerea coaliției și refuză armistițiul trimis de Nicolae Ciucă

Dacian Cioloș a spus, după o ședință a USR, că partidul său ar putea face parte din Guvernul Ciucă, dar pentru acest lucru este nevoie de renunțarea la tergiversări. Totodată, nu este de acord cu armistițiul trimsi de Nicolae Ciucă.

”România are nevoie de o majoritate, nu de un armistițiu. E un posibil ca USR să facă parte din Guvernul Ciucă, dar pentru asta e nevoie să renunțăm la tergiversări. Haideți să ne așezăm la masă și să constituim această majoritate mai rapid.

Armistițiu și înțelegere între partide există deja (…) Lucrurile din trecut ar trebuit să fie subiect închis. Noi am făcut  deja concesie când Voiculesc a fost aruncat”, a declarat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă, după o ședință a USR.

Dacian Cioloș mai precizat că nu susține alegerile anticipate.

”USR nu susține un Guvern minoritar, nu este nevoie să ajugem la anticipate”, a mai spus Dacian Cioloș.

26-10-2021
14:43

Nicolae Ciucă le-a trimis liderilor de partide o propunere de armistițiu

Florin Cîțu a precizat că prin acest armistițiu se dorește deblocarea crizei guvernamentale.

”Azi, premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor un document, un armistițiu, prin care toate partidele vor susține acest guvern minoritar pe o perioadă limitată și vom susține în Parlament până trecem de această iarnă. Între timp avem timp să discutăm. Venim cu acest document, îl semnăm toți liderii politici. Dacă liderii politici nici acum nu înțeleg să deblocăm criza, ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu o mai putem gestiona”, a spus Cîțu la sediul PNL.

Florin Cîțu, președintele PNL și fost premier, a susținut, marți, că Partidul Național Liberal deține același mandat de guvernare minoritară alături de UDMR și nu se poate discuta de o posibilă relaxare a mandatului.

Florin Cîţu, liderul PNL, a declarat că nu va compromite noul mandat alături de UDMR

„Nu știu cine a fost mandatat. Domnul premier desemnat este propus de PNL, poate fi mandatat doar de conducerea PNL”, a afirmat Cîțu, întrebat dacă șeful statului Klaus Iohannis i-a transmis premierului interimar, Nicolae Ciucă, că poate relaxa noile negocieri privind mandatul noului Cabinet.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prim-ministrul interimar, generalul în rezervă Nicolae Ciucă a solicitat iarăși celor două formațiuni, USR și PSD, sprijinul în Parlament pentru noul guvern.

”Nu există o flexibilizare a mandatului (…) Dacă ar exista, nu se poate face decât în BPN, nu  fost niciun BPN până acum, aşa că rămânem aşa cum am stabilit”, a mai precizat fostul prim-ministru.

ADVERTISEMENT

Cîțu: Marțea viitoare nu va avea loc convocarea Biroului Politic Naţional al PNL

”În continuare ne uităm la opţiuni şi vom continua discuţiile atât cu USR şi cu ceilalţi parlamentari din Parlamentul României pentru a vedea care sunt condiţiile în care ar vota un guvern minoritar”, a mai spus Florin Cîţu.

De asemenea, Cîțu a subliniat faptul că din convorbirile cu premierul nominalizat Nicolae Ciucă nu a rezultat că PSD ar vrea să facă parte din noul guvern, când a fost întrebat cu privire la varianta ca PSD să sprijine cabinetul Ciucă în cazul în care va beneficia de domeniile Finanțe și Sănătate.

ADVERTISEMENT

”În acest moment avem mandat doar pentru un guvern minoritar, PNL-UDMR, cu susţinere în Parlamentul României.  Fac apel la preşedinţii celor două partide, USR şi PSD, să facă ce au spus până acum şi anume că vor să avem un Guvern”, a mai susținut Cîţu.

Cîțu: PNL dispune de cele mai multe voturi în timp ce USR și PSD sunt izolate

Referitor la ce șanse are Nicolae Ciucă să strângă o majoritate, Cîțu a declarat că vor purta dezbateri împreună cu membrii Parlamentului cu privire la eventuala susținere al unui guvern minoritar. De altfel, a mai spus despre USR și PSD care se află într-o situație izolată, în vreme ce PNL dispune în prezent de majoritatea voturilor, împreună cu UDMR și cu sprijinul minorităților.

ADVERTISEMENT

”Eu, personal, şi PNL vom depune toate eforturile pentru ca acest Guvern să fie învestit, şi vom vedea care sunt acele puncte cu USR şi PSD, pentru că trece guvernul”, a susținut în continuare liderul PNL.

Susținând și că PNL  a realizat o concesie majoră, după ce a renunțat ca el să devină premier. „PNL a arătat că poate trece peste acest moment, este momentul ca şi cei de la USR şi PSD să facă această concesie”, a mai spus Cîţu.

Ciolacu spune că: Cîțu uită că nu poate negocia cu PSD și toate variantele sunt luate în calcul

”Domnul Florin Cîţu uită un lucru, că nu poate negocia cu PSD, are o decizie a conducerii partidului. Suntem în acelaşi cerc vicios, vom vedea cu colegii…” a precizat liderul social-democrat. Adăugând și faptul că: ”Absolut toate variantele sunt în discuţie”.

ADVERTISEMENT