News

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor ca o femeie să fie numărul 1 la europarlamentare. Favorita lor e o legendă a sportului!

Lista comună PSD&PNL pentru alegerile europarlamentare ar putea-o avea ca lider pe o femeie cu un rol remarcabil în sportul românesc
28.02.2024 | 06:30
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca vor ca o femeie sa fie numarul 1 la europarlamentare Favorita lor e o legenda a sportului
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să o promoveze pe o femeie din sport pe primul loc pe lista europarlamentarelor
ADVERTISEMENT

Șefa sportului românesc ar putea să devină europarlamentar! Premierul Marcel Ciolacu a vorbit marți despre intenția pe care o au el și Nicolae Ciucă, președintele PNL: lista comună pentru alegerile europarlamentare să fie deschisă cu o femeie care nu a fost membră a vreunui partid, nu a făcut politică până acum.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor o femeie europarlamentar

Informațiile FANATIK sunt că persoana favorită a liderilor celor două partide din alianța europarlamentară este Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport! Ciolacu a oferit o caracterizare într-o declarație citată pe news.ro, fără să fi pronunțat vreun nume: ”Ştiti decizia politică luată de a face o alianţă electorală în ceea ce priveşte alegerile europarlamentare şi sper ca lista de europarlamentari să fie deschisă de către o femeie, chiar propunând amândoi, şi eu, şi domnul preşedinte Nicolae Ciucă, să fie o femeie care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid. Eu îl consider un început”.

ADVERTISEMENT

Declarațiile acestea au avut loc în cadrul unui eveniment denumit ”Grijă pentru Democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”. Ciolacu a argumentat folosind un exemplu din alegerile locale trecute din Botoșani. Conform unui sondaj realizat înaintea scrutinului, 70 la sută dintre oamenii care răspunseseră considerau că un bărbat era potrivit ca președinte al Consiliului Județean.

Procentul rezultase în ciuda faptului cu 65 la sută dintre persoanele chestionate erau femei! Ciolacu a susținut că PSD a ales să ignore opțiunea din sondaj: ”În momentul acela, am luat o decizie la partid şi am desemnat-o pe doamna Doina Fedorovici candidată pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. A câştigat alegerile cu 60%. Este o diferenţă mare între percepţie şi adevăr, între ce s-a întâmplat în trecut în România şi obişnuinţa de a răspunde într-un sondaj. Întotdeauna când există o decizie politică corectă, lumea va reacţiona în aceeaşi măsură, corect şi va ţine cont de schimbarea percepţiei în adevăr”. 

ADVERTISEMENT

Elisabeta Lipă, favorita pentru europarlamentare, a transformat canotajul în cel mai bun sport al nostru

Aceleași ar fi socotelile și acum, când PSD și PNL ar vrea s-o aibă pe Elisabeta Lipă ca lider pe lista cu potențiali europarlamentari. Lipă, 59 de ani, e o legendă a sportului românesc și e printre puținii foști mari sportivi care au reușit să aibă un succes remarcabil ca manageri după ce au încheiat carierele.

Cu ea la conducerea Federației de Canotaj, România a dominat sportul acesta în întrecerile majore care au avut loc recent și e unul dintre puținele sporturi în care românii mai sunt foarte buni. La ediția următoare a Jocurilor Olimpice, in Paris, 11 dintre cele 14 probe din catonaj vor avea reprezentanți ai României la start.

ADVERTISEMENT

La JO trecute, România a câștigat doar patru medalii, dintre care trei au fost luate la canotaj, inclusiv singurul aur, pe care l-au adjudecat Ancuța Bodnar și Simona Radiș în proba de dublu vâsle. Lipă a angajat un selecționer italian, pe Antonio Colamonici, care a coordonat activitatea.

O vor convinge Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să renunțe la sport pentru rolul de parlamentar european?

Asistenții italianului, antrenorii care au lucrat în mod constant cu sportivii, au fost români. Canotorii nu au obținut într-un mod întâmplător rezultatele cele mai bune din tot sportul românesc, lor le-au fost asigurate bugete mari în permanență și cele mai bune condiții din lume pentru sportul acesta.

ADVERTISEMENT

Elisabeta Lipă a devenit, între timp, șefa Agenției Naționale pentru Sport, o funcție în care are rangul de secretar de stat. Numele ei a fost implicat recent într-o dispută cu conducerea de la Complexul Național Arcul de Triumf, care a primit de la ANS doar un milion de lei pentru 2024, o cincime din cât avusese în anul trecut.

Cel mai mare buget dintre toate Complexele Naționale l-ar fi primit acela de la Snagov, unul destinat canotajului, exact sportul pe care l-a practicat și pe care l-a susținut Lipă. Informațiile FANATIK sunt că ea nu a transmis deocamdată un răspuns clar pentru liderii coaliției PSD&PNL. Într-o declarație pentru FANATIK, Lipă s-a ferit să fie fermă: ”Nu pot să comentez informații pe care le aveți din surse politice”. Alegerile europarlamentare vor avea loc în România pe 9 iunie.

  • 8 medalii a câștigat Elisabeta Lipă, ca sportiv, la Jocurile Olimpice, dintre care cinci au fost de aur. Ea a cucerit medalii de la Los Angeles 1984 până la Atena 2004
  • 7.863 de euro net câștigă un membru al Parlamentului European. Europarlamentarii primesc și pensii, la care au dreptul după împlinirea vârstei de 63 de ani. Elisabeta Lipă are 59 de ani

 

ADVERTISEMENT