Premier League

Marcus Rashford, decorat de Regina Angliei. A strâns peste 20 de milioane de lire pentru copiii săraci

10.10.2020 | 10:51
Marcus Rashford decorat de Regina Angliei A strans peste 20 de milioane de lire pentru copiii saraci
ADVERTISEMENT

Marcus Rashford a fost decorat de Regina Angliei. Vârful lui Manchester United a primit titlul MBE (Member of the Order of the British Empire), ca urmare a gesturilor sale caritabile.

În vârstă de doar 22 de ani, Rashford este o voce foarte puternică pe scena activismului britanic. El militează pentru accesul copiilor la hrană.

ADVERTISEMENT

După ce l-a criticat aspru pe Boris Johnson, premierul Marii Britanii, atacantul lui Manchester United a fost recomandat chiar de către oficial în fața Reginei.

Marcus Rashford, decorat de Regina Angliei. De ce l-a recomandat Boris Johnson

În Marea Britanie, familiile cu o situație financiară precară beneficiază de vouchere săptămânale de 15 lire sterline, pe care le pot folosi pentru a le cumpăra copiilor hrană. În timpul vacanței de vară, premierul Boris Johnson a vrut să oprească programul, însă a fost aspru criticat, mai ales că numărul locurilor de muncă din Regat a scăzut drastic ca urmare a pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Printre cei mai vehemenți critici ai lui Johnson a fost chiar Marcus Rashford, atacantul lui Manchester United și al naționalei Angliei. Acesta a pornit o adevărată campanie în mediul online, amintind de faptul că și el s-a confruntat cu sărăcia în copilărie și că nu ar trebui ca banii alocați celor fără posibilități să fie tăiați nici măcar în condiții de pandemie.

Mesajele publicate de Rashford pe conturile sale de social media au strâns sute de mii de reacții și l-au determinat pe Boris Johnson să nu oprească programul de ajutorare destinat familiilor nevoiașe, ba chiar a creat un fond special în valoare totală de 120 de milioane de lire sterline. Lucrurile nu au fost, însă, atât de simple, pentru că inițial Boris nici nu a vrut să audă de propunerile lui Rashford, însă a cedat ulterior presiunii mediatice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, The Guardian l-a citat în iunie pe Johnson, care anunța chiar că l-a sunat pe Rashford pentru a-i mulțumi că a pornit această campanie: „Îi mulțumesc pentru ce a făcut”, spunea premierul.

De regulă anunțate pe parcursul verii, distincțiile oferite de Regina Elisabeta a II-a a Angliei cu ocazia aniversării sale din aprilie, au fost amânate în acest an pentru toamnă, din cauza pandemiei. Pe lista oamenilor care au primit titluri de recunoaștere din partea Reginei se află și Marcus Rashford.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost decorat cu titlul MBE (Member of the Order of the British Empiere) și a fost propus chiar de către Boris Johnson. Aceasta este considerată a fi o tentativă a prim-ministrului de a-și mai spăla imaginea și așa grav afectată în ultimii ani de Brexit și de modul în care a gestionat pandemia de coronavirus.

Marcus Rashford nu vrea să se oprească. A strâns 20 de milioane de lire pentru copiii săraci

Chiar dacă a fost decorat de Regina Angliei, Marcus Rashford anunță că misiunea sa nu este încă îndeplinită și că vrea să continue lupta de ajutorare a copiilor din familii defavorizate. El nu doar că l-a presat pe Boris Johnson să continue programul de ajutorare a familiilor nevoiașe, dar a și ajutat la adunarea a nu mai puțin de 20 de milioane de lire sterline, sumă utilizată pentru a cumpăra mâncare copiilor.

Marcus Rashford a strâns peste 20 de milioane de lire pentru copiii săraci

Atacantul lui Manchester United i-a atras atenția lui Boris Johnson că programul existent este pe cale să expire și trebuie găsită o nouă soluție pentru copii.

„E o onoare incredibilă și sunt măgulit. Ca bărbat negru, din Wythenshawe, nu mă gândeam niciodată că o să fiu pus în postura de a accepta un MBE, cu atât mai puțin la vârsta de 22 de ani. E un moment special pentru mine și pentru familie, dar mai ales pentru mama mea. Ea merită cel mai mult acaestă distincție.

Lupta pentru a proteja copiii vulnerabili e departe de a fi încheiată. Aș face comunității mele și familiilor pe care le-am întâlnit un mare deserviciu dacă nu aș folosi acest prilej pentru a-i transmite Primiului Ministru, care m-a recomandat pentru această distincție, că trebuie să ajute copiii și în vacanța din octombrie. Programul voucherelor trebuie extins, pentru că este pe cale să expire și suntem într-o situație foarte dificilă în privința locurilor de muncă.

Sigur că va fi doar un alt plasture aplicat pe rană, dar chiar și așa va ajuta părinții a milioane de copii din Marea Britanie să aibă un lucru în minus pentru care să se îngrijoreze. Trebuie să ne unim și să fim cu toții de acord că niciun copil din Regat nu ar trebui să meargă la culcare înfometat.

Cum am mai spus, indiferent de opiniile sau sentimentele noastre, nu are niciodată cum să fie vina copiilor dacă eu n-au acces la mâncare”, a postat Rashford pe contul său de Instagram.

Atacantul lui Manchester United primește distincția MBE și se alătură, astfel, altor personalități decorate cu același titlu de Regină pentru serviciile aduse comunității. Fie că a fost vorba despre activitatea sportivă sau cea caritabilă, au mai primit titlul de MBE oameni precum Henrik Larsson, Adele, Ed Sheeran, Teddy Sheringham sau Ian Wright.

ADVERTISEMENT