Life

Mare atenție, șoferi! Amenzi usturătoare pentru cei care conduc iarna cu anvelope all-season

Ce anvelope trebuie să folosești, de fapt, pentru mașina ta în sezonul de iarnă. Detaliul esențial care de poate scăpa de amenzi
06.12.2023 | 09:52
Mare atentie soferi Amenzi usturatoare pentru cei care conduc iarna cu anvelope allseason
Cu ce anvelope trebuie să îți echipezi mașina în sezonul rece Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Sezonul de iarnă reprezintă o adevărată provocare, dar și o cheltuială pentru posesorii de mașini. Odată cu prima zăpadă, șoferii sunt obligați să își echipeze autoturismul din dotare cu anvelope corespunzătoare. Și, totuși, ce pățesc cei care nu se supun legii.

Anvelopele all-season urmează să fie interzise în Germania

Toți șoferii care aleg să circule pe drumuri acoperite cu zăpadă trebuie să se supună legii. Mai exact, aceștia trebuie să își echipeze autoturismele corespunzător, cu anvelope de iarnă.

ADVERTISEMENT

Cei care aleg să neglijeze această prevedere legală trebuie să știe că amenzile sunt usturătoare. Șoferii care continuă să circule cu un alt tip de anvelope pot primi amenzi de până la 2.900 de lei.

Deși aceste aspecte sunt destul de clare pentru majoritatea posesorilor de autoturisme, lucrurile stau diferit în cazul celor care optează pentru anvelope all-season. Aici, prevederile sunt cu totul și cu totul altele.

ADVERTISEMENT

Pentru a scăpa de chinul de a înlocui anvelopele după încheierea sezonului de vară, mulți șoferi optează pentru anvelopele all-season. Din păcate, părerea specialiștilor nu este deloc una bună despre ele.

În concepția celor din domeniu, anvelopele all-season nu pot fi considerate nici bune, dar nici rele. Aceasta nu aduc niciun avantaj, ci, mai degrabă, sunt un compromis pe care șoferii aleg să îl facă fără să știe la ce se pericole se expun.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știe șoferii înainte să plece la drum

Specialiștii îi sfătuiesc pe posesorii de mașini să nu apeleze la astfel de anvelope nici vara și nici iarna. Mai degrabă, recomandă cumpărarea câte unui set de anvelope potrivit fiecărui sezon în parte.

Spre deosebire de anvelopele all-season, anvelopele de vară sunt confecționate dintr-un cauciuc mult mai dur. Acesta reprezintă o plasă de siguranță și este perfect pentru zilele în care asfaltul este foarte cald.

ADVERTISEMENT

Atunci când se instalează iarna, astfel de anvelope confecționate din acest cauciuc dur nu mai sunt bune. Tocmai de aceea, se recomandă înlocuirea lor cu anvelopele de iarnă. Acestea sunt construite dintr-un cauciuc mai moale, care are aderență la temperaturi reduse.

Pentru că nu sunt nici de iarnă, dar nici de vară, anvelopele all season sunt considerate a fi alegerea șoferilor cu un buget redus. Din punct de vedere al legalității circulației pe drumurile din România cu acest tip de anvelope, se impun anumite reguli.

Și anume, șoferii pot circula cu anvelope all-season doar dacă acestea au simbolurile ”M+S” (corespondentul de la noroi și zăpadă, în engleză). Cei care nu respectă legea sau circulă cu anvelope mult prea uzate, riscă amenzi de 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.

ADVERTISEMENT