News

Margareta a României își pregătește urcarea pe tron? Fiica lui Mihai I a înregistrat marca ”Regina Margareta” la OSIM. Cine deține brandul ”Regele Mihai”

După moartea Regelui Mihai, în decembrie 2017, Margareta, fiica cea mare a monarhului a ales statutul de Custode al Coroanei.
24.09.2022 | 12:00
Margareta a Romaniei isi pregateste urcarea pe tron Fiica lui Mihai I a inregistrat marca Regina Margareta la OSIM Cine detine brandul Regele Mihai
Margareta a României a rămas Custode al Coroanei după moartea Regelui Mihai / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Margareta a României, prima succesoare a Regelui Mihai, a ales în 2017 să nu accepte titlul de regină, după moartea tatălui ei. Ea a primit statutul de Custode al Coroanei, acordat chiar de Mihai I, pe care aceasta îl va purta atât timp cât coroana va rămâne în exil iar România va fi republică.

Brandul ”Regina Margareta”, înregistrat la OSIM în anul 2019

Totuși, șefa Casei Regale a României a decis să-și pună la adăpost și titulatura pe care încă nu o deține. FANATIK a aflat că ”Regina Margareta” a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci încă din martie 2019.

ADVERTISEMENT

Marca respectivă aparține Majestății Sale Margareta a României, Custodele Coroanei și nu Casei Regale a României, așa cum se întâmplă cu alte branduri de acest tip. Conform clasificării Nisa, Margareta își poate folosi marca asupra următoarelor tipuri de produse: metale prețioase, bijuterii, ceasuri, birotică, produse din piele, mobilier, țesături, bere, ape minerale, asigurări, servicii medicale, etc.

Margareta a României mai deține un brand, în nume propriu: ”Castelul Pelișor”.

Principele Radu e marcă înregistrată, Regele Mihai – nu

Pe de altă parte, brandul ”Regina Elisabeta” în România aparține Casei Majestății Sale Regele Mihai I, având-o titulară tot pe Margerata a României. Aceeași entitate mai deține brandurile: ”Regele Ferdinand”, ”Regina Maria”, ”Regina Elena, ”Regele Carol”, ”Nihil Sine Deo”, ”Casa Regală a României”, ”Familia Regală a României” și ”Castelul Peleș”.

ADVERTISEMENT

În fine, și Principele Radu și-a înregistrat numele la OSIM, încă de la începutul anului 2019. El își poate împrumuta titulatura unor produse din metale prețioase, bijuterii sau ceasuri.

Interesant este că, până în acest moment, Casa Regală a României nu a înregistrat la OSIM marca ”Regele Mihai”. Aceasta aparține, într-o formulă de marcă combinată, Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.

ADVERTISEMENT

Majoritatea caselor Regale din Europa primesc bani de la stat

Casa Regală a României nu este implicată în afaceri, așa cum se întâmplă în Marea Britanie, acolo unde compania Monarchy PLC reprezintă un imperiu financiar în valoare de 28 de miliarde de dolari, conform Forbes.

Atât în Marea Britanie cât și în România, guvernul finanțează în parte activitățile caselor regale. De altfel, din cele 10 familii regale rămase în Europa, doar una nu primește fonduri publice: Casa de Liechtenstein, conform unei analize realizate de CNN în anul 2020.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Casa Regală a României primește anual o sumă importantă de bani ca urmare a lipsei de folosință a pădurilor pe care le deține în proprietate. Astfel, statul român achită contravaloarea produsului lemnos care nu este exploatat de proprietar.

Cât este averea casei Regale a României

Casa Regală a României deține o avere estimată în 2015 la 58-60 de milioane de euro, conform Top 300 Capital, în scădere față de anii anteriori.

Cu toate că nu există nicio expertiză publică făcută până în acest moment, valoarea a fost confirmată în 2017 de avocatul fostului principe Nicolae, Radu Enache.

Printre proprietățile pe care Casa Regală a României le deține se numără: Domeniul Regal Sinaia (Castelul Peleș și Castelul Pelișor), Domeniul Regal Săvârșin, imobile și terenuri în București, Poiana Țapului, Azuga-Predeal, precum și aproape 20.000 de hectare de pădure.

Palatul Elisabeta a fost oferit ca reședință oficială permanentă a Regelui Mihai, în calitate de fost șef de stat, dar nu a fost în proprietatea sa. Imobilul a rămas în administrarea Casei Regale și după moartea Regelui Mihai.

ADVERTISEMENT
Tags: