Omul de afaceri fusese condamnat în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca “RAFO”, după un proces care a durat opt ani.
Hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 București cu privire la eliberarea condiționată a lui Marian Iancu este una definitivă, astfel că omul de afaceri va fi pus în libertate cât de curând.
”În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală admite contestaţia formulată de contestatorul – petent Iancu Alexandru Marian împotriva sentinţei penale nr. 1026 din data de 11.05.2022 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 10415/4/2022.
Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul – condamnat Iancu Alexandru Marian.
Dispune liberarea condiţionată a petentului – condamnat de sub puterea MEPI nr. 270/2022 emis de Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 92/2022. Pune în vedere petentului dispoziţiile art. 61 din Vechiul Cod penal privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată în soluționarea cazului.
Judecătoria Sectorului 4 respinsese pe 11 mai cererea lui Marian Iancu de eliberare condiționată, pe motiv că este neîntemeiată, și stabilise ca acesta să poată solicita din nou liberarea după 28 septembrie, dar fostul patron de la Poli Timișoara a depus apel.
Iancu dăduse statul român în judecată, la CEDO, însă pierduse. Curtea de la Strasbourg a decis că în cazul lui nu a existat nicio încălcare a art. 6, alin 1 al Conveției Europene a Drepturilor Omului, care se referă la dreptul la un proces echitabil.
Potrivit anchetatorilor din cazul ”RAFO”, Marian Iancu şi complicii săi au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550,3 miliarde, rezultând un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.
În vara anului 2015, Marian Iancu a mai fost condamnat la 14 ani de închisoare și pentru implicarea în dosarul ”Carom”. El a fost acuzat de complicitate la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de criminalitate organizată și spălare de bani în formă continuată.