News

Cine este singurul general român decorat de Vladimir Putin. Marin Dragnea le-a fost fidel rușilor toată viața

Vladimir Putin l-a decorat pe generalul Marin Dragnea pentru meritele acestuia din Al Doilea Război Mondial. De-a lungul timpului, ofițerul român a primit și alte distincții din partea Rusiei.
04.03.2022 | 16:42
Cine este singurul general roman decorat de Vladimir Putin Marin Dragnea lea fost fidel rusilor toata viata
Generalul Marin Dragnea a fost decorat de mai multe ori de Vladimir Putin, președintele Rusiei
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, operațiune militară care provoacă ravagii și care este departe de a fi încheiată, conform spuselor liderului de la Kremlin. Recent, după a opta zi de război, președinele Rusiei a declarat, în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei, că operațiunea miliară se desfășoară conform calendarului și planului.

”Militarii noştri oferă coridoare sigure pentru civili, dar neonaziştii ucraineni şi mercenarii străini împiedică evacuările şi tratează civilii ca scuturi umane. Suntem în război cu neonaziștii. Nu voi renunța niciodată la convingerea mea că rușii și ucrainenii sunt un singur popor”, a mai spus Putin.

ADVERTISEMENT

Generalul Marin Dragnea a fost prizonierul rușilor

Vladimir Putin i-a admirat întotdeauna pe militari și a ținut să le recompenseze meritele. În afara militarilor ruși, Putin le-a fost recunoscător și acelora care, de-a lungul istoriei, au adus servicii țării sale. Unul dintre generalii apreciați în mod special de liderul de la Kremlin a fost românul Marin Dragnea.

Generalul Dragnea a decedat pe 13 februarie 2020, la 96 de ani. ”S-a stins din viaţă veteranul Marin Dragnea! Generalul Marin Dragnea a luptat sub drapelul României din prima și până în ultima zi a celui de-Al Doilea Război Mondial şi a slujit Armata României aproape 50 de ani. La numai 12 ani a devenit copil de trupă, iar la 18 ani, în 1941, a plecat voluntar pe front cu o unitate de cavalerie”, l-a omagiat Ministerul Apărării Naționale pe Dragnea, în ziua morții sale.

ADVERTISEMENT

Marin Dragnea, născut pe 30 mai 1923,  a plecat voluntar pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, la 18 ani.  El a fost luat prizonier de ruși, pentru ca în 1944 să revină în România alături de Divizia “Tudor Vladimirescu”, o unitate militară controversată, înființată de URSS. Conform istoricilor, această divizie a avut un rol decisiv în impunerea stalinismului în țara noastră. De atunci, Dragnea  a avut o carieră fulminantă în România condusă de regimul comunist.

Marin Dragnea a fondat Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război

Dragnea a absolvit Şcoala Superioară de Război (1952) şi Academia Superioară de Comandă şi Stat Major (1954), ocupând mai multe funcții de conducere în armată, dar și în alte structuri, cum ar fi Comitetul Olimpic Român, al cărui președinte a fost între 1974 și 1984. Dragnea s-a remarcat în ochii superiorilor în 1956, când a ordonat represiunea studenților de la Timișoara, care puseseră la cale o revoltă anticomunistă, 700 din ei fiind ulterior condamnați la închisoare. Cu acea ocazie, Dragnea a fost înaintat de la gradul de colonel la cel de general.

ADVERTISEMENT

Pe 27 decembrie 1989, în plină Revoluție, Marin Dragnea a fondat Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, al cărei conducător a fost până la momentul decesului său. Generalul Dragnea a fost mereu apreciat de ruși pentru fapul că a luptat alături de ei împotriva fasciștilor și că a contribuit la dezvoltarea relațiilor române-ruse, fiind recompensat cu ordinul ”Steaua Roșie”, una din cele mai importante decorații ale URSS.

Vladimir Putin i-a oferit lui Marin Dragnea o medalie aniversară

Nici Vladimir Putin nu l-a uitat pe Marin Dragnea. În mai 2015, Putin a hotărât să-l decoreze pe Dragnea pentru meritele din Al Doilea Război Mondial. “Generalul (r) Marin Dragnea a fost decorat cu medalia aniversară “70 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, distincţia fiind conferită din dispoziţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin”, a notat, la vremea respectivă, Ambasada Rusiei la București. Decorația din partea lui Putin i-a fost înmânată lui Dragnea de Oleg Malginov, ambasadorul rus de la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Câteva luni mai târziu, în octombrie 2015, Marin Dragnea a fost decorat cu o altă distincție importantă, Ordinul Prieteniei, o decorație de stat a Federației Ruse acordată pentru aportul lui Dragnea la dezvoltarea relațiilor româno-ruse. Și acest decret a fost semnat de Vladimir Putin, care l-a delegat pe Oleg Malginov, ambasadorul de la București să îl recompenseze pe Marin Dragnea.

Dragnea a fost decorat și post-mortem de ruși. Pe 30 aprilie 2020, la aproape două luni de la decesul său, Federația Rusă a sărbătorit “75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”.

Cu această ocazie, ambasadorul Valeri Kuzmin a acordat medalii jubiliare ”cetățenilor români care au luptat în cadrul formațiunilor naționale militare, împreună cu Armata Roșie, ca parte a detașamentelor de partizani, a grupurilor clandestine, a altor formațiuni antifasciste”. Medalia acordată lui Marin Dragnea a fost ridicată de Sorin, fiul generalului.

ADVERTISEMENT