Life

Marina Almășan, război total cu TVR: ”Era o normalitate care azi nu mai există!” Au intervenit și Monica Pop și Florin Zamfirescu

Marina Almășan e în război total cu TVR. Mai multe persoane publice, printre care Monica Pop și Florin Zamfirescu, îi sar în apărare.
19.06.2023 | 14:45
Marina Almasan razboi total cu TVR Era o normalitate care azi nu mai exista Au intervenit si Monica Pop si Florin Zamfirescu
Marina Almășan, război total cu TVR. Monica Pop și Florin Zamfirescu au intervenit. Foto-montaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Marina Almășan trece printr-o perioadă complicată din punct de vedere profesional, în urma scandalului care a izbucnit la TVR.

Marina Almășan, război cu TVR după somația primită de la CNA

După ce prezentatoarea emisiunii „Rivalii” a dezvăluit, în exclusivitate pentru FANATIK, că o anumită persoană din TVR a pârât-o la CNA pentru una dintre emisiuni, plângere care s-a finalizat cu o somație publică, mai multe persoane publice

ADVERTISEMENT

Reamintim că CNA a somat Televiziunea Publică pentru că într-o emisiune realizată de Marina Almășan s-ar fi făcut aluzii sexuale în care erau implicați copii. Totul a pornit de la niște versuri cântate de Daniel Iancu, melodia fiind una satirică și, culmea, criticând tocmai anumite extreme în care poate ajunge societatea.

Marina Almășan a explicat atunci când a izbucnit această controversă uriașă care a fost mesajul pe care a vrut să îl transmită în emisiunea ei, în exclusivitate pentru FANATIK. (Puteți citi aici poziția Marinei Almășan după somația primită de la CNA).

ADVERTISEMENT

MediaSind cere cercetarea disciplinară a conducerii TVR

De la debutul acestui conflict au trecut câteva zile bune, iar prezentatoarea TVR este susținută azi de o serie de persoane cunoscute, de la actori până la scriitori. Mai mult de atât, Sindicatul Român al Jurnaliștilor (MediaSind) solicită cercetarea disciplinară a conducerii TVR 2 pentru abuzurile comise împotriva realizatoarei, se arată chiar pe pagina instituției.

În comunicatul emis de MediaSind, se solicită explicații din partea directorului general al Societății Române de Televiziune, Dan Cristian Turturică, dar și din partea membrilor Consiliului de Administrație.

ADVERTISEMENT

Sindicatul cere, așadar, cercetarea disciplinară a greilor din TVR pentru „modul neprofesionist și abuzul în serviciu comis împotriva realizatoarei emisiunii Rivalii, Marina Almășan, membru cu drepturi depline al organizației”.

„Totodată, MediaSind cere cercetarea disciplinară pentru coordonatoarea Serviciului de Comunicare și protocol al SRTV, Nicoleta Gavrilă, care a emis și transmis în spațiul public un comunicat jenant și umilitor la adresa jurnalistei Marina Almășan”, se mai arată în comunicatul MediaSind. Organizația se referă la comunicatul transmis de TVR în care își cere scuze pentru controversata melodie „Olguța gelofila”.

ADVERTISEMENT

Supusă cercetării disciplinare, la rândul ei, Marina Almășan spune că toată situația o consumă enorm: „Mă doare”

Contactată de FANATIK, Marina Almășan a spus că nu este o perioadă tocmai fericită, dar că va lupta pentru ceea ce crede în continuare. De când a explodat acest scandal în spațiul public, Marina Almășan se consumă enorm, dar speră că toată agitația să ducă la ceva bun, până la urmă.

„Traversez foarte greu această perioadă și mă consum foarte mult. Ceea ce pățesc eu implică, practic, foarte mulți oameni. Suspendarea emisiunii ar implica o echipă întreagă. Toată discuția care se creează în jurul unui fapt minor îmi afectează profund imaginea. 

Am fost peste 30 de ani, 33 dacă e să îi luăm după cartea de muncă, angajatul Televiziunii Publice, unul din angajații de top. La un moment dat eram number one în România. E foarte greu să accept ce se întâmplă când văd că imaginea mea este terfelită. În același timp, mă doare, pentru că eu chiar iubesc insituția asta.

I-am judecat pe cei care au întors spatele Televiziunii Române, după ce i-a hrănit. Acum chiar încep să îi înțeleg. Nu zic să-i invidiez, pentru că și eu pot să plec în orice moment. Eu am o altfel de structură. Încerc să îndrept lucrurile din interior. Eu iubesc televiziunea, dar nu vreau să fug din ea”, a declarat Marina Almășan, în exclusivitate pentru FANATIK.

„Nu reușim să avem un dialog cu cei care ne conduc”

După ce a aflat că șefii de la TVR au dispus cercetarea ei disciplinară pentru emisiunea pe care o prezintă, Marina Almășan susține că vrea să aibă un dialog cât se poate de real cu Dan Cristian Turturică, omul care se află în fruntea televiziunii.

Totodată, Marina ne-a zis că își asumă lucrurile pe care le-a spus până acum, spre deosebire de alți colegi care preferă să nu fie la fel de vocali ca ea atunci când apar anumite probleme ce nu mai pot fi astupate cu preșul.

„Înainte era o normalitate care azi nu mai există. Mă doare, pentru că și președinții ăștia care vin și sunt vremelnici și-ar dori să conducă o televiziune performantă. Îmi pare rău că nu reușim să avem un dialog cu cei care ne conduc, noi care facem emisiuni și știm ce anume îi trebuie televiziunii.

Asta e, eu nutresc speranța că toată povestea asta, care mă afectează profund… E greu de crezut că cineva poate să treacă senin printr-un război. E cu durere, cu victime colaterale. Nădăjduiesc să se întâmple lucruri bune nu numai pentru mine și pentru oamenii care sunt în jur. Vreau să fie bine și pentru colegii mei.

Eu sunt, într-adevăr mai vocală. De asta probabil am și deranjat foarte mult. Eu când văd un lucru care nu e normal, nu ascund capul în nisip. Mă abțin cât pot de mult ca să nu ies în afară, dar până la un moment dat. Lucrurile au luat-o prea tare razna.

Mă bucur că cel mai mare sindicat din mass-media mi s-a asociat și mă susține. Nu cred că oamenii din sindicat ar susține un om care greșește. Nu e ușor, nu este ușor, de aici să se înțeleagă ce trebuie!”, a adăugat Marina Almășan, pentru FANATIK.

Marina Almășan n-a apucat să stea de vorbă, omenește, cu șeful TVR, Dan Cristian Turturică

Întrebată dacă există riscul ca emisiunea „Rivalii” de la TVR 2 să dispară complet de pe sticlă, Marina Almășan susține că se așteaptă la orice după ceea ce a văzut în ultima săptămână.

„Într-o lume absurdă totul e posibil. Eu mă încăpățânez să cred că  lumea noastră e normală. Oricui i se poate accepta o greșeală! Oi fi greșit și eu în atâția ani de televiziune, că nici eu nu sunt perfectă. E posibil și ca oamenii care iau decizii majore să greșească și să își asume această greșeală.

Eu cred în normalitate și cred într-un dialog. Eu îmi doresc foarte mult un dialog cu domnul președinte Turturică, pe care-l respect ca fiind superiorul meu. Îmi doresc acest dialog.

Sunt singură că din experiența mea de 33 de ani i-aș putea spune niște lucruri care să-l ajute să înțeleagă mai bine Televiziunea Română, oamenii de aici, modul de relaționare cu publicul, că de asta e Televiziune Publică”, a încheiat Marina Almășan.

Alex Ștefănescu, Monica Pop și Florin Zamfirescu, reacții după scandalul de la TVR 2

În apărarea prezentatoarei au sărit, printre alții, criticul literar Alex Ștefănescu, actorul Florin Zamfirescu și medicul oftalmolog Monica Pop. Aceștia au comentat pe Facebook situația în care a fost pusă Marina Almășan.

Monica Pop a dezvăluit că a fost interzisă în emisiunea prezentatoarei chiar de către șeful TVR după ce i s-a pus eticheta de antivaccinistă. Aceasta a cerut ca TVR să fie tras la răspundere pentru umilința la care a supus-o pe Marina Almășan.

Una din cele mai savuroase reacții, în sprijinul Marinei Almășan a avut-o și Alex Ștefănescu. Criticul literar a fost sarcastic în comentariul pe care l-a făcut despre somația primită de la CNA pentru poezia „Olguța gelofila”.

Cum au fost ironizați cei de la CNA pentru somația dată emisiunii „Rivalii”

„Versurile cântecului Olguța gelogila nu au nimic scandalos. Este vorba despre o fantezie satirică, jucăușă și simpatică, pe care numai cineva lipsit de o minimă educație estetică și de umor o poate privi cu dezaprobare.

Nu există, în realitate, un Gelu care s-a dus la grădiniță să caute o fată mare. Ni se oferă doar un joc al imaginației. O demonstrație prin reducere la absurd. Cine nu înțelege asta, nu înțelege creația artistică în general. O asemenea persoană ar fi în stare să-i pună sutien lupoaicei la care sug Romulus și Remus”, a scris Alex Ștefănescu pe Facebook.

„Două fetițe discută: dragă, azi am găsit un prezervativ pe calorifer… Da? Dar ce este acela calorifer? Îl învinovățiți pe Daniel Iancu pentru asta? Sau pe Marina Almășan? Cine poate nega o asemenea realitate? CNA-ul? Ruxandra Țukel? Realitățile nu se neagă! Se schimbă, dacă se poate…”, a scris și Florin Zamfirescu.

 

ADVERTISEMENT